Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Eдинственият по рода си "Да обичаш Винсент" е в програмата на Киномания

КИНОМАНИЯ 2017

Eдинственият по рода си "Да обичаш Винсент" е в програмата на Киномания

Филмът-явление има и българка в екипа си

"Да обичаш Винсент"/Сн. Киномания 2017

Две международни продукции с българско участие в състава си ще видят зрителите на тазгодишната Киномания.

Първата е уникалният анимиран филм "Да обичаш Винсент", пресъздаващ живота и смъртта на един от най-великите художници за всички времена - Винсент Ван Гог, чрез анимирани рисунки, сътворени в стила на големия артист. Нестандарният и абсолютно иновативен подход предизвика фурор на световните фестивали. На Киномания ще го видим 26 ноември от 19:00 часа в зала 1. Това ще е единствената прожекция на филма, в рамките на фестивала.

"Да обичаш Винсент"/Сн. Киномания 2017

Над 62 000 маслени рисунки са използвани за създаването на продукцията, по която работят 124 художници от цял свят в продължение на цели 6 години. Те създават 65 000 кадъра, с помощта на 3000 литра маслени бои, като всеки отделен кадър от готовата анимация е картина (12 в секунда). Всеки от художниците предварително преминава специално обучение, за да рисува в стила на големия майстор. Сред творците е и българската художничка Елизабет Христова, която описва работата си по проекта като "тотална обсесия".

"Да обичаш Винсент"/Сн. Киномания 2017

Детективският сюжет а ла film noir е извлечен от многото писма на художника, а озвучаващите актьори са избрани според приликата си с персонажите от картините на Ван Гог.

Режисьори и сценаристи на филма са Дорота Кобела и Хю Уелчман. Продукцията е вдъхновена от писмо на самия Ван Гог, написано малко преди смъртта му, в което той казва, че "не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си". Филмът вече спечели редица фестивални награди и със сигурност ще е сред фаворитите за "Оскар" тази година.

Другото заглавие с родно участие, което също заслужава да се види, е копродукцията между Литва, България и Полша - "Чудо".

"Чудо"/Сн. Киномания 2017

Операторската работа във филма е поверена в ръцете на Емил Христов, който отново доказва майсторството си, допринасяйки за тъжната и същевременно смешна меланхолия на филма. Освен него, от българска страна са и продуцентите от филмова къща "Геополи" в лицето на Павлина Желева.

"Чудо" е с режисьор Егле Вертелите и вече беше представен на фестивала в Торонто, в програмата "Откритие". Историята е за Ирена, фермерка в малко градче в посткомунистическа страна, която е пред банкрут. Ненадейно тя намира благодетел в лицето на красив американец, който сякаш е отговор на всички нейни молитви. Зрителите на Киномания могат да видят "Чудо" в кино "Люмиер Лидл"на 22 ноември от 18:30 часа".

"Чудо"/Сн. Киномания 2017

Цялата програма на КИНОМАНИЯ може да откриете на kinomania.bg

Билети за всички филми от програмата има на касите на НДК и кино "Люмиер Лидл". Онлайн резервации може да направите ТУК.

"Киномания" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кинопанорама на Иван Андонов и избрани български филми

Тя се организира от Националния филмов център и Сити Марк Център

Иран забрани прожекцията на иранския филм "Братята на Лейла"

Филмът се съревноваваше за Златна палма на кинофестивала в Кан

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" на Бойко Василев по БНТ 1

Разказът като "машина на времето", която свързва миналото и днешният ден, ще бъде излъчен в сряда от 22:00 ч.

Джефри Ръш ще бъде почетен от кинофестивала в Карлови Вари

Ръш, който е на 70 години, е носител на награда "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Блясък" от 1996 г.

Българо-японският филм „Снимка с Юки“ беше представен на „Дните на европейското кино“ в Токио

Българо-японският игрален филм "Снимка с Юки" (2019 г., режисьор Лъчезар Аврамов) беше представен в Токио в рамките на фестивала "Дни на европейското кино"

"Жената, която уши знамето" - танцов филм изследва постиженията на жените в българската история

Филмът изследва идеята за жените като протагонисти в обществото и в историята през призмата на модата и съвременния танц