Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

ЮНЕСКО включи историческия център на Одеса в Списъка на застрашеното световно наследство

ГРАДСКИ ИСТОРИИ

ЮНЕСКО включи историческия център на Одеса в Списъка на застрашеното световно наследство

"Одеса - свободен и световен град, легендарно пристанище, белязало киното, литературата и изкуствата, по този начин е поставена под засилената защита на международната общност", се посочва в изявлението, направено от генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле

Снимка: iStock by Getty Images

Историческият център на украинския пристанищен град на Черно море Одеса беше включен в Списъка на застрашеното световно наследство на ЮНЕСКО, въпреки съпротивата на Русия, съобщават световните осведомителни агенции, предава БТА. 

На извънредна сесия на Комитета за световно наследство в Париж шест от 21 държави гласуваха "за", 14 се въздържаха, а Русия гласува против включването в списъка на Одеса - град, наричан понякога "Перлата на Черно море".

"Одеса - свободен и световен град, легендарно пристанище, белязало киното, литературата и изкуствата, по този начин е поставена под засилената защита на международната общност", се посочва в изявлението, направено от генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле.

Още

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

Като цяло пощадено от началото на войната през февруари 2022 г., населеното място на няколко пъти стана обект на руски бомбардировки.

Русия, член на Комитета за световно наследство, осъди по време на сесията "повърхностно досие", изградено въз основа на "копи-пейст на страницата в Уикипедия" за Одеса. Страната също така обвини украинските власти, че "сами са разрушили паметници" в Одеса.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви през октомври кандидатурата на историческия център на Одеса.

"С оглед на заплахите, които тегнеха върху това наследство от началото на войната, Комитетът за световно наследство прибягна до извънредна процедура", се казва в изявление на ЮНЕСКО. В него се припомня, че той е "осигурил възстановяването на щетите, нанесени на Музея на изящните изкуства и Музея на модерното изкуство в Одеса от началото на войната".

Още

ЮНЕСКО включи 47 нови обекта в списъка на нематериалното културно наследство

ЮНЕСКО включи 47 нови обекта в списъка на нематериалното културно наследство

"Надяваме се, че този статут ще помогне за опазването на културното наследство на Одеса, застрашено след нахлуването на Русия в Украйна", се посочва още в изявлението. "С решението се признава изключителната универсална стойност на обекта и отговорността на цялото човечество да го опазва".

От Комитета посочват още, че съгласно Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство всички 194 държави, които са я приели, се задължават "да не предприемат никакви умишлени действия, които могат пряко или косвено да увредят обект на световното наследство, и да съдействат за неговото опазване.

Новият статут също така дава възможност на Киев да поиска засилена техническа и финансова международна помощ, за да осигури защитата и възстановяването на обекта, ако той бъде повреден, се казва още в изявлението.

Макар заявлението за включване на Одеса в списъка да е подадено от украинските власти едва през октомври 2022 г., решението е взето по ускорена процедура поради продължаващия конфликт на територията на Украйна.

Организацията отбелязва, че тази практика е предвидена в конвенцията в случай на извънредна ситуация, като посочва също, че подготвителна процедура с участието на международни експерти е стартирала още през лятото на миналата година с подкрепата на Италия и Гърция.

Още

Най-малко 53 културни обекта в Украйна са пострадали от войната, съобщи ЮНЕСКО

Най-малко 53 културни обекта в Украйна са пострадали от войната, съобщи ЮНЕСКО

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО е взел решението да включи историческия център на Одеса в своя списък, заобикаляйки процедурните правила и нарушавайки основните принципи на работа, смята руското постоянно представителство в организацията.

"Решението за включване на Одеса в Списъка на застрашеното световно наследство беше взето под натиска на обединения Запад, заобикаляйки процедурните правила". Според руските представители украинските власти са скрили от ЮНЕСКО информация за разрушаването на паметници в историческия център на Одеса преди включването на града в Списъка и не са предоставили данни, поискани от консултативните органи.

 

Още

Арките на Болоня са световно културно наследство на ЮНЕСКО

Арките на Болоня са световно културно наследство на ЮНЕСКО

Още

Някогашният дом на Бурле Маркс е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Някогашният дом на Бурле Маркс е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Още

ЮНЕСКО призова за защита на обектите на световното наследство в Афганистан

ЮНЕСКО призова за защита на обектите на световното наследство в Афганистан

Още

Дунавският римски лимес получи статут на световно културно наследство на ЮНЕСКО

Дунавският римски лимес получи статут на световно културно наследство на ЮНЕСКО

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Във Франция разкриха праисторически гравюри от времето на пещерата Ласко

Изображенията на коне и вулва "са сред най-старите познати произведения на палеолитната култура"

Имерсивният спектакъл "НЕОТОПИЯ" провокира сетивата ни

Новият сетивен лабиринт е интердисциплинарен проект, обединяващ имерсивен театър, архитектура, дизайн, музика и виртуална реалност на територията на УАСГ

Играй и спечели новия албум на легендарните Depeche Mode!

"Memento Mori" e 15-ият студиен албум на култовата банда и първият като състав от две части - Dave Gahan и Martin Gore

Археолози откриха "зоопарк" от мумифицирани животни в древноегипетския град Абидос

Находката хвърля светлина върху непознати досега култове обреди

Австрийските погребални агенти са обявени от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство

Те са активните носители на погребалната и гробищната култура, която се характеризира с местни и религиозни ритуали, надхвърлящи официалните разпоредби

"Сотбис" очаква рекордна продажба на древна еврейска Библия за над 30 млн. долара

Кодексът на Сасун, подвързан с кожа и написан на ръка пергаментен том, съдържащ почти цялата еврейска Библия, ще бъде продаден на търг в "Сотбис" в Ню Йорк през май