Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Батман живее на нашата улица: Реалните супергерои са между нас

Батман живее на нашата улица: Реалните супергерои са между нас

Те съществуват. И това не са просто аниматори в костюмите на Батман и Човека паяк

Снимка: Shutterstock

Реалните супергерои живеят в различни страни по света и се борят с престъпниците, защитават справедливостта. Например, "Героинята на улицата" - бивша проститутка, облечена с черен костюм и с маска на лицето - патрулира по улиците и защитава жените с леко поведение от насилници. Или "Човекът - пътеводител" от Бруклин - с оранжева жилетка, черни очила и десетки карти в чантата - помага на изгубилите се туристи.

Тази субкултура е свързана с известни филми и комикси. Те попаднаха в полезрението на медиите през 2003 година, когато BBC направи репортаж за един от тях - Angle Grinder Man.

Днес в света реалните супергерои са няколко десетки. Те се обединяват чрез интернет проекти, където ги намират и австралийските социолози криминалисти, които за пръв път изследват този феномен. Учените откриват героите в социалните мрежи, във форумите и на личните им страници, а след това правят с тях подробни интервюта, които приличат на изповеди.

Откъде се взеха те? Какво правят по улиците на градовете от Ню Йорк и Мексико до Прага и Париж? Готови ли са наистина да се бият с престъпниците или само помагат на бабите да пресичат успешно улиците? Какви са отношенията им с полицията? Какво мислят самите те за своята героична същност?

Как се създават супергерои?

Няма нищо толкова необичайно. Никакви космически лъчи и вълшебни амулети. Някой от тях просто харесва такива филми и комикси, друг пък е попаднал на каталог на супергероите в мрежата. (World Superhero Registry). Един от тях разказва, че от детството си патрулира по улиците и защитава слабите, други двама, че често са били обиждани от хулигани.

"Уморих се да гледам как хората страдат. Исках да предприема нещо, но скоро разбрах, че не е по силите ми. И така ми омръзна, че си уших костюм и започнах да помагам на хората.

Необичайният костюм и името, емблемата или значката, а така също оръжието или нещо подобно на оръжие, са главните елементи от образа на супергероя. Те бързат да уточнят - костюми се обличат на Хелоуин, а тяхното е униформа.

Униформата трябва да бъде разпознаваема, така че местните жители да не ги сбъркат с никого, но и функционална. Някои носят бронежилетки, други - защитни костюми, каквито полицаите обличат при разгонване на демонстрации. Най-деликатният въпрос е оръжието. Супергероите добре знаят законите на своите щати и държави и дори ножовете им са такива, че да не бъдат заплашени от арест. Изработват сами дрехите и аксесоарите за супергероите, "за да могат да направят повече, да изглеждат добре и да бъдат в безопосност."

Реалните супергерои се отличават от актьорите по това, че те не играят своите персонажи, а влизат изцяло в техните кожи.

Как се побеждава престъпността?

Ако мислите, че реалните супергерои през цялото време обикалят и правят престъпниците на пух и прах, вие грешите. Да, те "патрулират" по улиците: пеш, с коли, с обществения транспорт и даже върху скейтбордове. Някой се занимава само с престъпността, друг помага на бабите да пресичат уличите и др. Целта на такова патрулиране е да се предотвратяват нарушенията, там, където има голяма вероятност да се случат. Затова те са добре запознати с криманалните хроники на своето населено място. Един от супергероите, например, има навика да обикаля около кутиите, където се събират пари за благотворителност. И така може да реагира своевременно, ако някой реши да разбие и ограби такава кутия.

Супергероите за разлика от полицаите не носят сериозно оръжие и затова отделят много сили и време за овладяването на бойните изкуства. Много от тях ходят на специални обучения по бойни изкуства, по чужди езици и по провеждането на проследяване.

Те говорят с вълнение за тежките престъпления, за разкриването на които помагат понякога. Една от супергероините постоянно се натъквала на следи от вандализъм /счупени пейки, графити и др./, снимала ги и съобщавала в полицията. Но веднъж видяла "кръв на пода на беседката. Навсякъде имало изкъртени от стените дъски. Ставало ясно, че някого там жестоко са пребили."

За разлика от своите първообрази в киното, реалните Батмани не смятат официалните органи на реда за безсилни и безнадеждно корумпирани. Те се възприемат като помощници на полицията.


Адреналин и скука

Хубаво ли е да бъдеш реален супергерой? Да, това осигурява мощен прилив на адреналин от нарушаването на нормалните граници: необичаен костюм, нова роля - и не само игра, а реално действие. Да оставим настрана статута на местна знаменитост. Един от нашите герои споделя: "Когато патрулирам по улиците, се изострят сетивата ми. След това по няколко часа не мога да заспя."

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

В Индонезия беше открита най-древната пещерна рисунка на 45 хиляди години

Предишната най-древна рисунка на света също беше открита на остров Сулавеси и датираше отпреди 43 900 години

Протести в Италия след решението за затваряне на музеите във Венеция до 1 април

Стотици историци, културни критици, директори на галерии поставиха подписа си под петиция след решението на кмета Луиджи Бруняро, взето заради коронавируса

Фермерското изложение в Пенсилвания прави конкурс за скулптури от масло

Заради пандемията изложението тази година ще бъде виртуално

Ще се срещнем отново" e посланието на огромна коледна картичка на плаж в Австралия

Текстът в пясъка препраща и към известната песен от 1939 на Вира Лин, която възпява британската устойчивост по време на национална криза

Хорът на парижката катедрала "Нотр Дам" ще изнесе концерт в обгорелия храм за Коледа

Завръщането в "Нотр Дам" е символично, след като храмът беше повреден силно от пожара през пролетта на 2019 г.

Виолончелистка превръща заключени музеи във фон за "целебно изкуство"

"Чрез тези изображения исках да символизирам самотата на музиканти без публика и на музеи без посетители", споделя 32-годишната Камий Тома