Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Батман живее на нашата улица: Реалните супергерои са между нас

Батман живее на нашата улица: Реалните супергерои са между нас

Те съществуват. И това не са просто аниматори в костюмите на Батман и Човека паяк

Снимка: Shutterstock

Реалните супергерои живеят в различни страни по света и се борят с престъпниците, защитават справедливостта. Например, "Героинята на улицата" - бивша проститутка, облечена с черен костюм и с маска на лицето - патрулира по улиците и защитава жените с леко поведение от насилници. Или "Човекът - пътеводител" от Бруклин - с оранжева жилетка, черни очила и десетки карти в чантата - помага на изгубилите се туристи.

Тази субкултура е свързана с известни филми и комикси. Те попаднаха в полезрението на медиите през 2003 година, когато BBC направи репортаж за един от тях - Angle Grinder Man.

Днес в света реалните супергерои са няколко десетки. Те се обединяват чрез интернет проекти, където ги намират и австралийските социолози криминалисти, които за пръв път изследват този феномен. Учените откриват героите в социалните мрежи, във форумите и на личните им страници, а след това правят с тях подробни интервюта, които приличат на изповеди.

Откъде се взеха те? Какво правят по улиците на градовете от Ню Йорк и Мексико до Прага и Париж? Готови ли са наистина да се бият с престъпниците или само помагат на бабите да пресичат успешно улиците? Какви са отношенията им с полицията? Какво мислят самите те за своята героична същност?

Как се създават супергерои?

Няма нищо толкова необичайно. Никакви космически лъчи и вълшебни амулети. Някой от тях просто харесва такива филми и комикси, друг пък е попаднал на каталог на супергероите в мрежата. (World Superhero Registry). Един от тях разказва, че от детството си патрулира по улиците и защитава слабите, други двама, че често са били обиждани от хулигани.

"Уморих се да гледам как хората страдат. Исках да предприема нещо, но скоро разбрах, че не е по силите ми. И така ми омръзна, че си уших костюм и започнах да помагам на хората.

Необичайният костюм и името, емблемата или значката, а така също оръжието или нещо подобно на оръжие, са главните елементи от образа на супергероя. Те бързат да уточнят - костюми се обличат на Хелоуин, а тяхното е униформа.

Униформата трябва да бъде разпознаваема, така че местните жители да не ги сбъркат с никого, но и функционална. Някои носят бронежилетки, други - защитни костюми, каквито полицаите обличат при разгонване на демонстрации. Най-деликатният въпрос е оръжието. Супергероите добре знаят законите на своите щати и държави и дори ножовете им са такива, че да не бъдат заплашени от арест. Изработват сами дрехите и аксесоарите за супергероите, "за да могат да направят повече, да изглеждат добре и да бъдат в безопосност."

Реалните супергерои се отличават от актьорите по това, че те не играят своите персонажи, а влизат изцяло в техните кожи.

Как се побеждава престъпността?

Ако мислите, че реалните супергерои през цялото време обикалят и правят престъпниците на пух и прах, вие грешите. Да, те "патрулират" по улиците: пеш, с коли, с обществения транспорт и даже върху скейтбордове. Някой се занимава само с престъпността, друг помага на бабите да пресичат уличите и др. Целта на такова патрулиране е да се предотвратяват нарушенията, там, където има голяма вероятност да се случат. Затова те са добре запознати с криманалните хроники на своето населено място. Един от супергероите, например, има навика да обикаля около кутиите, където се събират пари за благотворителност. И така може да реагира своевременно, ако някой реши да разбие и ограби такава кутия.

Супергероите за разлика от полицаите не носят сериозно оръжие и затова отделят много сили и време за овладяването на бойните изкуства. Много от тях ходят на специални обучения по бойни изкуства, по чужди езици и по провеждането на проследяване.

Те говорят с вълнение за тежките престъпления, за разкриването на които помагат понякога. Една от супергероините постоянно се натъквала на следи от вандализъм /счупени пейки, графити и др./, снимала ги и съобщавала в полицията. Но веднъж видяла "кръв на пода на беседката. Навсякъде имало изкъртени от стените дъски. Ставало ясно, че някого там жестоко са пребили."

За разлика от своите първообрази в киното, реалните Батмани не смятат официалните органи на реда за безсилни и безнадеждно корумпирани. Те се възприемат като помощници на полицията.


Адреналин и скука

Хубаво ли е да бъдеш реален супергерой? Да, това осигурява мощен прилив на адреналин от нарушаването на нормалните граници: необичаен костюм, нова роля - и не само игра, а реално действие. Да оставим настрана статута на местна знаменитост. Един от нашите герои споделя: "Когато патрулирам по улиците, се изострят сетивата ми. След това по няколко часа не мога да заспя."

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Игра на Impressio: Какво означава терминът "фолктроника"?

Тази седмица нашият въпрос е свързан с дългоочаквания и изключително любопитен като звучене албум на колаборативната формация TRIGAIDA - ELATE, който ще бъде представен на живо на 12 юни в Парк Военна Академия от 19.30 часа

Финландският град Оулу ще бъде Европейска столица на културата за 2026 г.

Градът е основан през 1605 г., а днес населението му е повече от 200 хиляди души

Художник рисува пандемията в Перу

Персонажите на Хименес показват "жестоката несправедливост на перуанския живот", казва Виктор Вич, професор по културология в Папския католически университет на Перу, който е автор на пролога за книгата на художника

Писмо, в което Айнщайн е написал прочутото си уравнение, беше продадено за 1,2 милиона долара

Уравнението, според което енергията е равна на масата по скоростта на квадрат, промени физиката като демонстрира, че времето не е абсолютно, а масата и енергията са равностойни

Награда на името на световноизвестния бас Борис Христов" учредяват в Пловдив

Ще бъдат отличавани талантливи артисти и прояви със значим принос за развитието на съвременната култура

Музеят "Орсе" се готви отново да приема посетители

"Отворихме касите за билети преди няколко дена и изглежда публиката наистина иска да се върне", каза директорът Лоранс де Кар