Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендарната ни шампионка и художничка Долорес Здравкова събира именити творци в живописна изложба (видео)

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Легендарната ни шампионка и художничка Долорес Здравкова събира именити творци в живописна изложба (видео)

Долорес Здравкова-Лола, Васил Стоев, Николай Янакиев, Христо Кърджилов и Цвятко Сиромашки представят грижливо подбрана селекция от творби в изложбата "Живопис и Скулптура"

"Целта на изложбата е за първи път русенските ценители на тези изкуства, да се срещнат с едни от най-изтъкнатите български творци. В личен план, като русенка, бих споделила удовлетворение си, че осъществявам един мой мечтан проект. За мен е чест да съм в компанията на тези наши изявени творци!

Чрез моите творби, аз намирам най-точния език за изразяване на така трудно обяснимите човешки емоции, дори и на най-малките ефимерни преживявания.", споделя Долорес Атанасова - Здравкова за предстоящата изложба "Живопис и Скулптура" в Художествената градска галерия в Русе, която ще бъде открита на 19 април от 18.00 часа и може да бъде видяна там до 3 май.  

В експозицията "Живопис и Скулптура" грижливо са подбрани около 50 изобразителни произведения на Васил Стоев, Николай Янакиев, Христо Кърджилов и Долорес Атанасова - Здравкова и 10 скулптори на Цвятко Сиромашки. Същите са реализирани с акрил и масло, върху платно и картон, както и различни смесени техники. Скулпторите са осъществени от метал и дърво. Куратор на изложбата е Радослав Гиновски.

"За мен изкуството е начин на живот", сподели пред Impressio Долорес Здравкова - Лола, която е основен инициатор и мотор на културното събитие.

Въпреки че с гордост и чест си спомняме многобройните й спортни отличия в акедемичното гребане, като титлата на световното първенство за България в Нова Зеландия през 1978 г., вице-световната титла в Блед (Словения) през 1979 г. и олимпийския медал през 1980 г. на Световните олимпийски игри в Москва, у нас все още не е толкова известно, че от много години Лола се е отдала на изобразителното изкуство и като световно-признат художник и творец, картините й са притежание на много галерии и частни колекции в Испания, България, Германия и Япония.

Срещаме ви с Долорес Здравкова - Лола, Христо Кърджилов и Николай Янакиев ден преди откриването на съвместната им изложба заедно с колегите им Васил Стоев и Цвятко Сиромашки:

"Много искаме изложбата да сe превърне в един културен празник за град Русе в най-голямото галерийно място там, където ще присъстват един сериозен екип от творци. Акцент ще бъде нашето присъствие, но аз много държа и ми е важно да има присъствие и от спортната общественост, от ръководството на спорта в Русе. Разбираемо е, защото много време мина откакто съм била в Русе, но мисля, че това което съм дала на моя град е достатъчно важно и значимо, за да може тези хора да си го припомнят.

Автор: Долорес Атанасова - Здравкова

Мисля, че тази памет не трябва да изчезва. Моето поколение даде на нашия спорт, на българския спорт, на нашата общественост едно огромно самочувствие. И с гордост мога да кажа, че когато ние правихме това, не слизахме от страниците на всички български медии.

Искаме ми се да почукаме на вратата и да кажем: Хора ние сме тук! По друг начин, но ние продължаваме да работим за имиджа на българската култура, спортът, на всичко което е хубаво и излиза от нашата страна. 

И допълва:

"Тази изложба за мен е една лична амбиция, която през годините, винаги съм искала да намеря начин да я реализирам. От много години не живея в България, излязох от Русе много млада, но той е в сърцето ми. Той е моят роден град и смятам, че толкова много ми е дал, че аз съм му длъжник.

Русенци ме познават в една моя фасета, тъй като в младостта се занимавах много със спорт и те познават тази моя страна. Но в живота си се развих в съвсем друга посока и искам моите съграждани да ме видят и в тази моя фасета." 

Автор: Долорес Атанасова - Здравкова

Николай Янакиев, Христо Кърджилов, Васил Стоев и Цвятко Сиромашки за нейна огромна радост са и нейни много приятели:

"Познавайки се през годините винаги сме имали амбиция да направим нещо общо, но поради една или друга причина това не се е случвало. Сега тази идея ги обедини и фактът, че и те също не са излагали в моя роден град и ние се обединихме около идеята русенци да видят едни от най-добрите български съвременни творци. За мен е истинско удоволствие, но най-вче е привилегия.

Това са хора, които ще останат в българското изкуство записани с големи букви и те са едно вдъхновение за мен. С огромно удоволствие ще бъда придружена от тях."

Автор: Цвятко Сиромашки

Като световен и олимпийски шампион Долорес Здравкова ни сподели къде за нея се събират и разделят гребането и изобразителното изкуство:

"Спортът в моя живот дойде почти инцидентно. Баща ми беше инженер, но майка ми оперна певица. И моят живот протече между хора на изкуството. Като дете пеех много хубаво и проекцията ми трябваше да се развие в тази посока. Но поради ред стечения на обстоятелствата това не се случи и аз започнах да тренирам академично гребане, но изкуството винаги е присъствало в моя живот.

Винаги съм правила това, което обичам, когато мога и в съответната пропорция съм се старала да уча, колкото е възможно, тъй като спортната ми кариера бе на абсолютно централно място, много години и много сериозно. Бях титуляр в националния отбор на България 10 години. Дейност, която поглъща всичко друго. Затова, когато завършил спортната си кариера, намерих начин да се развивам в това, което винаги съм искала да правя. Постепенно намерих начин и да излагам. Но така се случи, че пътят и животът ми преминаха в друга страна, където нещата са много по-сложни.

Дадоха ми много неща, включително и самочувствието и увереността, че мога да намеря място на една много важна сцена. Но същевременно опразниха моите прояви в България. Последните три години живея повече тук, отколкото там и съм решила да направя всичко възможно българската публика да види какво творя и да дам всичко възможно от себе си за българското изкуство.

Автор: Долорес Атанасова - Здравкова

Майка ми ме запали по рисуването, която рисуваше много хубаво. Родена съм в центъра на Русе близо до операта и театъра. Като деца играехме много в ателиетата зад тях, където имаше много глина и затова първите ми стъпки бяха в скулптурата. Растейки в една такава обстановка, човек се формира без да си дава сметка. Беше съвсем естествено да гледам декораторите как рисуват, да виждаш по цял ден как се раждат нещата. Така че започнах да се опитвам да рисувам сама, това което бях видяла през деня. Чичковците и батковците, които се занимаваха с декорите бяха първите ми учители. Като игра започва моят път в рисуването. След това започнах да виждам, че го правя като вътрешна потребност.

За мен рисуването е начин да изразя нещо, което с думи не мога. Това, което правя е като вътрешна нужда да намериш израз. За мен рисуването, въобще изобразителното изкуство е един универсален език, може би по-древен даже и от музиката."

Автор: Долорес Атанасова - Здравкова

Долерес Здравкова има и послание към младия човек, който се чуди накъде да поеме:

Младостта е един дар. Тя свършва много бързо и затова тя е периодът, в който много смело можеш да започнеш да правиш това, за което всички ти казват, че не ставаш. Просто го правете! Смело правете това, което душата ви иска!

Вижте още какво ни сподели тя в нашето видео:

Успяхме да се срещнем и с Христо Кърджилов, който освен, че притежава богата енциклопедична култура, сериозни познания в древните легенди и развитието на човешката цивилизация, работи в жанровете на живописта, акварела, графиката, създател е на първото българско комиксово списание "Дъга", пише и издава сборници с разкази и романи. Но основното в работата му е изобразителното изкуство, монументалната живопис: 

"Аз съм един от основателите на списание "Дъга", после минах много тежкото изпитание на графичното изкуство, защото един истински художник, без да се съизмервам с високите образци, но графичното умение е в основата и на живописното умение. То култивира изключителния респект към рисунката. Отдавна вече не се занимавам с графика. Вече доста различни неща ме интересуват, включително и белетристиката. Подготвям четвъртия си сборник с разкази, който ще излезе в издателство "Рива".

Автор: Христо Кърджилов - "Годината на заека", 150x100, масло, платно, 2021-2022 г.

Но тази изложба ме привлече, защото останалите трима автори са художници, които са преминали дългия път на своето живописно усъвършенстване. Но това, което е различното и е важното, че всеки един от тях е стигнал до това ниво благодарение на своите екстазии и дълго присъствие на тези цветове, които правят художника истински живописец. Потапянето в света на цветовете. Другото нещо, което ни събира е, че четиримата сме се еманципирали от усещането, което винаги преди нас е съществувало - на утвърдени изобразителни, живописни вкусове, които добрият и благосклонен зрител е преднамерено готов да ги приеме като непоклатими. Тази еманципация натрупана в годините преди нас ни прави свободни, истински автори. Такива, чиято произведения могат да представляват истински, висок интерес в публиката.

Както се случва в живота с Долорес се запознахме в една кръчма. Това не е необичайно, защото последвалите събития са плод на подобна среща. То са фактите, но иначе тя е жената, която носи високия дух на истинския европеец, тръгнал от България, реализирал се като един великолепен спортист, тя е икона в българския спорт, но от тук нататък тя има реализация в Европа, като по един блестящ начин защитава българското изкуство. Не само защитава, а буквално физически подпомага българските автори да бъдат представени в Европа по един великолепен начин.

Според него ние днес носим характеристиката на хора, които трябва да необременени, а натоварени с благородни багаж на това, което българинът носи в себе си.

"Всичко това в някаква степен ни помага да се справим с несгодите в момента и да ги преодоляваме по един благороден начин. Иначе ставаме груби, ставаме агресивни, ставаме настоятелни да отстояваме позицията си, която по някой път не съответства на това, което човека или публиката срещу нас носи като съзнание."

Автор: Христо Кърджилов - "Заливът на зората", 93x126,масло, платно, 2008 г.

"Вдъхновението е страшна дума, но то за мен е ежедневие и без да звучи профанно, то е в основата, в корените на човешкото действие, независимо какво е. Вдъхновение не го приемам като поетическа представа за човек, тръгнал нещо да твори. Не, то е тъкан, която всеки култиваран и образован човек трябва да носи в себе си. Не бива да се появява само в нещо творческо или в нещо подобно на материално творение. Вдъхновението е обич. Вдъхновението е любов. Начин да стигнеш до сърцето на този, който е срещу теб и дори под теб. Защото какво по-възвишено има от това да обичаш този, които е отхвърлен или низвергнат.

Благодаря на Господ Бог, че ме е дарил не с умението, а с това, че имам силата и заряда всеки ден да ставам и да застава или пред статива, или пред лаптопа, където да сядам и да пиша.

Христо Кърджилов сподели, че почива от творческия процес, тъй като рисуването е физическо усилие:

"Ти са прав през цялото време пред платното, без да мислиш колко време е минало, но писането е пускане в глъбиността, не само на човешкото съзнание, но умението да прозреш неща, които са в съзнанието на другите хора."

"Това пътуване от твоето в другото съзнание, това е неподражаемо. Ако сравня писането и рисуването, писането е необичаен път в дълбините на човешкото съзнание. Не само моето, но и чуждото. Издигането да видиш обратно, това което си направил, написал да го видиш в очите и в устата на хората, които го споделял."

Дали би искал да твори в друго време, Христо Кърджилов го вижда:

"Нещото, което ми е интересно и ме връща във времето е викторианската епоха - на 100 години европейски мир, като изключим Френско-пруската война, са творили плеяда от най-големите писатели и художници. Когато е имало мир в Европа и е имало изключително високи образци на изобразителното изкуство и на белетристката. Бих живял в тази епоха и бих се наслаждавал на тези писатели и художници. Това е времето, което страшно ме влече."

Какво още ни сподели тврецът вижне във видеото:

Николай Янакиев се запознава с Долорес преди години, когато тя му гостува в ателието заедно с съпруга си Николай Здравков - един от най-големите треньори по гребни спортове, създал изключителни европейски и световни шампиони шампиони.

"Тя ми помогна по-късно и за една много интересна изложба в Барселона заедно с Вежди Рашидов - живопис и скулптура в галерията на Кралския артистичен клуб. Тя е на 800 години, една от най-старите галерии в Испания.", спомня си той.

Автор: Николай Янакиев

"Изложбата е нейна идея, което е страхотно и приех поканата на Долорес с най-голямо удоволствие, защото излагаме съвместно с едни мои добри приятели и много големи артисти - Васил Стоев, Христо Кърджилов, Цвятко Сиромашки и Долорес Здравкова, не на последно място, която всъщност е мотора на този проект. Тя е от Русе, но живее в София и Барселона и е възпитаничка на Кралския артистичен клуб и ние се радваме, че в нашата компания има и художничка, която е гражданин на света.

Още

"Заедно" - Музей-галерия "Анел" представя изложба на студенти на Светлин Русев

"Заедно" - Музей-галерия "Анел" представя изложба на студенти на Светлин Русев

Въпреки притесненията от ангажиментите и настоящата изложба с випуска на проф. Светлин Русев от 1981 г., а на 20 май предстояща в Рим, художникът решава да се включи с голямо удоволствие и в тази, защото галерията е прекрасна и ще бъде в компанията на страхтони живописци, както и с един от най-добрите ни скулптори Цвятко Сиромашки.

Автор: Николай Янакиев

Показвал свои произведения и в Европа, и в Щатите, Николай Янакиев смята, че българската публика е много образована и мисли, че е на доста по-високо ниво от любителите на изкуството по света. "Лошото е, че във финансово отношение не сме така добре, за да продаваме и тук, както навън. Но това са фактите."

Автор: Николай Янакиев

Вдъхновява го всичко, което е красиво, като сутрешното слънце, полъха на вятъра... "Бялото платно плаши, но почнеш ли веднъж, няма спиране." Споделя още, че не би сменил времето, в което да твори. За него е важно сега и в момента.

За него изкуството е мехлем за душата.

Какво още ни сподели българския творец, вижте във видеото:

Проф. д. изк. Чавдар Попов казва за експозицията "Живопис и скулптура": 

"Изложбата обединява, подобно на букет цветя или на живописна палитра, художници с подчертано индивидуални пластически предпочитания, чийто общ знаменател се състои в обстоятелството, че всички те са изявени и изтъкнати автори, активно работещи в полето на съвременното българско изкуство.

И продължава:

Автор: Васил Стоев

Автор: Васил Стоев

"В картините на Васил Стоев още от пръв поглед откриваме съчетания между статичния основен мотив, от една страна, и динамичното изграждане на общата композиционна структура, от друга. Ставаме свидетели на непрестанни промени на живописната материя, която ту избухва, ту се успокоява и спокойно застива, разлята върху платното. Картинното пространство се насища с точки, линии, петна и плоскости, които оживяват и одухотворяват звучните тонове и ги изпълват с жизненост и с вътрешно напрежение.

По този начин пред възприемащия се отваря широк простор и свобода за въображението. Независимо от абстрактния език, творбите намират отклик у зрителя без да се налага да открива зрими препратки към конкретни предмети и фигури или пък да търси в тях някакви изобразителни описания или сюжетни разкази.

Автор: Васил Стоев

Автор: Васил Стоев

За Николай Янакиев пък картината може да бъде оприличена на своеобразен "жив" организъм. Благодарение на експресивната сила на "сугестивния цвят" (силата на непосредственото внушение на цвета) както казваше Ван Гог и на релефната фактура на платното, авторът сякаш ни прави съпричастни към самия процес на създаване на образа. Метаморфозите на цветове, линии и сложни живописни текстури, създават у зрителя усещането на пластически форми, които сякаш "пулсират".

Тоновете са наситени, плътни, същевременно изключително интензивни. Експлозивното богатство от мазки и на релефни напластявания създават богата феерия от багри. Тя радва окото и предизвиква силни и неподправени естетически емоции.

Автор: Николай Янакиев

Христо Кърджилов традиционно е познат като един от най-изтъкнатите наши графици, но от известно време сферата на неговите творчески прояви е най-вече живописта. Картините му съдържат многобройни елементи и мотиви, фино степенувани разнообразни композиционни решения.

Те са наситени с многобройни асоциативни пластове и внушения. В многоплановите образни ребуси, често близки по характер до нагласите и до естетиката на сюрреализма, в сложните сплетения от геометрични форми, съчетани с фигури, предметна среда и природни субстанции, се съдържат основните характерни особености на неговата пластическа поетика.

Автор: Христо Кърджилов - "Орбитални линии", 60x80, масло, платно, 2009

Живописта на Долорес Атанасова-Здравкова, от своя страна, се отличава с жизнена виталност, с подчертана експресивност на пластическия почерк. Тя притежава повишена цветова звучност, преминаваща в определени случаи в открито декоративен ефект. Абстрактните образни структури се комбинират с интегрирани предметни и фигуративни мотиви, "втъкани" в композицията, които асоциативно можем да съотнесем към форми от зримата реалност и които обогатяват общото "полифонично" звучене на платното.

Автор: Долорес Атанасова - Здравкова

Цвятко Сиромашки е единственият скулптор в групата. Неговото творчество се отличава с оригинален подход, на който трудно бихме намерили аналог в съвременното ни изкуство. Художникът се вълнува от значими, духовни теми и проблеми, но също така и от музиката като изкуство, с което скулптурата има, макар и косвени, допирни точки. В частност това е ритмиката, изявена в композиционната структура на творбата, липсата на изобразително начало.

Образното въздействие на неговите пластики се състои в баланса на форми в пространството, в архитектоничната конструкция, както и в целеустремения вертикал, който доминира в редица творби и метафорично изразява духовния порив и устрем към небето.

Автор: Цвятко Сиромашки

Автор: Цвятко Сиромашки

Автор: Цвятко Сиромашки

Изложбата представя на русенската публика грижливо подбрана селекция от творби, които със сигурност ще предизвикат широк интерес сред ценителите и любителите на изобразителното изкуство в града, а защо не и сред по-широк кръг зрители, за които всяка подобна среща естествено се превръща в хубаво празнично събитие, заредено с много емоции, настроение и поводи за размисъл."

Фрагменти от творби на Васил Стоев, Цвятко Сиромашки, Николай Янакиев, Христо Кърджилов и Долорес Атанасова - Здравкова (Колаж: Петя Александрова/Dir.bg)

Насладете на сборната експозиция "Живопис и Скулптура" в Художествената градска галерия в Русе от 19 април до 3 май. Началото на вернисажа е 18.00 часа на 19 април.

Още

Вижте "Ние сме Земята" на Радослава Боор

Вижте "Ние сме Земята" на Радослава Боор

Още

На Великден - "Наративни линии" от Антония Димитрова

На Великден - "Наративни линии" от Антония Димитрова

Още

"Отрязъци" от Юлий Таков в Галерия "Ракурси"

"Отрязъци" от Юлий Таков в Галерия "Ракурси"

Още

Явор Цанев и неговите "Метаморфози" в Двореца

Явор Цанев и неговите "Метаморфози" в Двореца

Още

Изложба 50+10 от Роберт Цанев

Изложба 50+10 от Роберт Цанев

Още

Изложба от колекцията на Галерия "ЛИК" -  масло, акварел, пастел, малка пластика

Изложба от колекцията на Галерия "ЛИК" - масло, акварел, пастел, малка пластика

 

 

 

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

COOL DEN откриват лятото с концерт на 3 юни в Stroeja Open Air Music Bar

Бандата представя на открито и нов, весел, летен сингъл с чудно видео

LORD OF THE DANCE представят уникално приказно визуално-танцово шоу във Варна и София

Световноизвестната танцова трупа пристига с три тира техника и с екип от 54 души

Спечели двойна покана за 30-годишния юбилей на Б.Т.Р.

Любимата група ще отбележи юбилея си със симфоничен оркестър на 13 октомври в зала 1 на НДК

Последният филм с Емилия Радева ще бъде показан в кино "Влайкова"

Днес се сбогуваме с голямата българска актриса

Спечели двойна покана за концерта на сръбската пънк-рок банда Repetitor

Repetitor безспорно са една от най-интересните и завършени балкански банди - с алтернативно пост-пънк звучене и неподправено енергично и силно въздействащо присъствие

Виж всички

Календар