Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Антон-Константин: Хаосът е символът на пълната свобода

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Антон-Константин: Хаосът е символът на пълната свобода

Младият художник представи петата си самостоятелна изложба. Вижте какво разказа пред Impressio

Антон-Константин пред "Шарада" (Снимка: Иван Григоров/ Dir.bg)

Вчера бе една вълнуваща вечер за софийската арт сцена. В галерия "Етюд" бе открита петата самостоятелна изложба на многопластовия Антон-Константин, пред чиито картини никой не остава безразличен.

Художникът е само на 18 години, но с всяка изява трупа все повече фенове, запленени от неговите мистични същества, танцуващи в странна хармония с хаоса и абсурда, които ни съпътстват през целия ни живот.

Откриване на изложбата "Измерение" на Антон-Константин (Снимка: Иван Григоров/ Dir.bg)

В новата си изложба "Измерение" Антон-Константин представи картини, вдъхновени от сънищата и илюзиите, които са част от тайно измерение на ума. На събитието се събраха много гости от всички възрасти, от България и чужбина. Те многократно се връщаха към всяка една картина на художника, защото откриваха нови и нови детайли в творбите му, а дискусиите между Антон-Константин и гостите продължиха с часове.

Играта на художника със сенките, страховете и измеренията на човешката душа става все по-вълнуваща, все по-многопластова. Така например, в картината му "Шарада" виждаме играта с живота - толкова интересна и загадъчна, толкова опасна и ужасяваща, а същевременно красива и цветна, като света, в който живеем.

Откриване на изложбата "Измерение" на Антон-Константин (Снимка: Иван Григоров/ Dir.bg)

Картините от "Измерение" си заслужава да се гледат отново и отново. Те ще останат в галерия "Етюд" (ул. "Цанко Церковски" 34, площад "Журналист") до 16 февруари. Галерията е отворена в сряда, четвъртък, петък и събота между 15:00 и 19:00 часа.

Откриване на изложбата "Измерение" на Антон-Константин (Снимка: Иван Григоров/ Dir.bg)

В творбите на Антон-Константин са изобразени странни, често плашещи същества, символи на хаоса и абсурда в света, в чието измерение се намира човешката душа, разкъсвана от тайни неясни видения.

"Ние живеем в една луда вселена, в която едновременно съществуват грозно и красиво, светлини и сенки, живот и смърт... И всичко това е едно", казва Антон-Константин.

Откриване на изложбата "Измерение" на Антон-Константин (Снимка: Иван Григоров/ Dir.bg)

Предишните четири самостоятелни изложби на Антон-Константин Анастасов бяха в "A cube contemporary" и "Zелена art gallery" в София. Негови картини са били излагани в САЩ, щатa Джорджия, в столицата на Гърция - Атина, и в Германия. Някои от творбите му са включени в компютърните игри "Downfall" И "Lorelai" на Рем Микалски.

Творецът лично разказа пред Impressio.dir.bg за това какво е вложил в новата си изложба, успява ли да се изхранва чрез картините си и откъде черпи вдъхновение:

- Антон-Константин, поздравления за петата ти самостоятелна изложба "Измерение". Какви са картините в нея?
- Картините в тази изложба са много различни. Някои от тях вече са били показвани, но повечето са нови. Този път представям повече големи платна, нарисувани с акрилни бои и графика, тъй като напоследък се запалих да рисувам в по-големи мащаби. Това ми харесва, защото така мога да сложа много повече детайли в една картина.

"Студен хаос" от Антон-Константин (Снимка: Личен архив)

- На 8 февруари е 19-ият ти рожден ден. Тоест до 18-ата си годишнина вече имаш 5 самостоятелни изложби. Как успя да го постигнеш?
- Да ви кажа честно, и аз не знам как. Много се радвам, че има хора, които харесват това, което правя. Аз рисувам постоянно, защото така се чувствам щастлив, но не съм очаквал да имам толкова изложби.

"Вселена" от Антон-Константин Откриване на изложбата "Измерение" на Антон-Константин (Снимка: Личен архив)

- Разкажи ми за картината от плаката на "Измерение"!
- Тази картина се казва "Вселена".

В нашата Вселена има много измерения, които едновременно си противоречат, едновременно съществуват и се контролират.

Рисувах я повече от 2 седмици и се чувствах като омагьосан.

"Вселена" от Антон-Константин (Снимка: Личен архив)

- Разкажи за още една картина от изложбата, която ти е на сърце!
- Картината, наречена "Измерение", която, също като заглавието на изложбата, ми е много любима. Опитах се да нарисувам нашия живот като декори в театър. Много светове, сливащи се в едно, всичко изглежда абсурдно, но не изглежда ли така и светът, в който живеем?

"Измерение" от Антон-Константин (Снимка: Личен архив)

- Хаосът и болката са в основата на твоето творчество. Как се промени усещането ти за тях от първата ти изложба досега - в творчески и в личен план?
-
Аз харесвам да рисувам хаоса, но не и болката.

Вдъхновява ме това, че в мислите ни може да съществува всичко, няма ред и правила. За мен хаосът е символът на пълната свобода без ограничения.

Нашето въображение е свободно, да лети накъдето си поиска.

"Фантазия" от Антон-Константин (Снимка: Иван Григоров/ Dir.bg)

- Постепенно започваш да излизаш от пубертета, а с него може да си отиде част от усещането за хаос и приказна безизходица. Смяташ ли, че може да загубиш част от вдъхновението си?
-
Надявам се скоро да изляза от пубертета. Не разбирам какво означава приказна безизходица. Приказките имат неочакван и вълшебен финал. Не знам какво ще стане с моето вдъхновение. Може би ще се вдъхновя да правя нещо съвсем различно.

Откриване на изложбата "Измерение" на Антон-Константин (Снимка: Иван Григоров/ Dir.bg)

- Има ли път за бягство от системата?
- Знаете ли приказката за затворника, който гледал птиците през решетките и се чувствал щастлив, като си представял, че лети с тях?

Винаги съществува път за бягство от всякакви външни системи. Няма окови за мислите и фантазиите. Но понякога животът толкова страшно ни притиска, че разрушава крилете ни.

Затова в картините ми често има мрачни символи.

"Създателят на Нищото" от Антон-Константин (Снимка: Личен архив)

- Успяваш ли да печелиш от рисуването и как?
- Понякога хора се свързват с мен и искат картина. А изложбите са обикновено веднъж в годината.  Но това изобщо не е достатъчно, за да се живее.

- Освен рисуването има ли друга професия, която би искал да практикуваш?
- Бих искал да се занимавам с музика, да започна да се уча да свиря на инструмент и да композирам. Според мен най-важното е да се радваш на това, което правиш.

Откриване на изложбата "Измерение" на Антон-Константин (Снимка: Иван Григоров/ Dir.bg)

- Искаш ли да учиш в университет/колеж? Каква специалност?
-
Смятам, че обучението в университет или колеж е много важно. Но засега не знам точно какво да избера. Някои от нещата, които ме привличат, са комиксите и анимацията, защото те намират път до много голяма публика и могат да разкажат невероятни истории.

- Знам, че получаваш много отзиви от фенове в Инстаграм и Фейсбук. Какво най-много впечатлява публиката в твоето творчество?
-
Различни хора ги привличат различни неща в моето изкуство. Аз не знам какво ги впечатлява най-много. Само се надявам да продължат да се интересуват от моите картини. 

Най-новите проекти на Антон-Константин следете на:

Facebook.com/AntonConstantinArt/

Instagram.com/antonconstantinart/

"Един свят" от Антон-Константин (Снимка: Личен архив)

"Нищото" от Антон-Константин (Снимка: Личен архив)

Интервю на Адриана ПЕЙЧЕВА

Коментирай 41

Календар

Препоръчваме ви

Александър Мутафчийски прави прочит на "Веселата вдовица" за своя 50-годишен юбилей

"Веселата вдовица" от Лехар - Премиера 21 януари 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Тартюфите на деня

Виждаме ги най-вече в социалните мрежи, а по-добре да са само в театъра

"Кървава сватба" на Лорка във Варненския театър - всички възможни емоции

Актьорите Христина Джурова, Александър Евгениев и Станислав Кондов и сценографката Даниела Николчова пред Виолета Тончева

Кино, сладкиши и едно щуро хрумване преди 14 години

Разговор със Здравко Григоров за 14-ото издание на фестивала за кино от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка - SOFIA MENAR 2022

Михаил Михайлов, с когото отиваме на Биеналето във Венеция

"Тук хората не са много наясно какво значение има този форум за изкуството и че той задава нови тенденции за следващите години" споделя артистът

Маестро Марк Кадин: Старая се главната звезда в концерта да бъде музиката

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР за близките концерти, музиката и живота