Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Андре Рийо пред Dir.bg: Бих искал да съм първият, свирил на Луната

СВЕТОВНИ ЗНАМЕНИТОСТИ

Андре Рийо пред Dir.bg: Бих искал да съм първият, свирил на Луната

Световноизвестният цигулар като дете бил църковен прислужник и хорист

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още

Андре Рийо обявява втори концерт в София

Андре Рийо обявява втори концерт в София

Краля на валса Андре Рийо бе посрещнат толкова топло от публиката в България, че обяви дата за втори концерт в София - на 9 юни в зала "Арена Армеец".

Световноизвестният музикант започна годината със 100-ия си концерт на големия площад "Ваерхоф" в Маастрихт. Само през миналата година над 700 000 зрители по света са аплодирали неговите изпълнения по време на турнето му от Европа до Австралия. Рийо е истинска световна звезда на музиката.

Ето какво разказа за себе си, за музиката и за хората, самият музикант пред репортер на Impressio:

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- Г-н Рийо, българите много ви харесват. Вие сте първият чуждестранен изпълнител на родна сцена, който само за три дни напълни с публика най-голямата ни зала... А какво е вашето впечатление от българската публика?

Още

Андре Рийо ни поздравява с "Мила родино"

Андре Рийо ни поздравява с "Мила родино"

- Обичам българската публика. Българите сте толкова добри, сърдечни и приятелски настроени.

Вашият ентусиазъм е почти заразен - в добрия смисъл, разбира се - и радостните ви усмивки наистина ме правят горд и щастлив. Много от вас идват и на моите летни концерти в Маастрихт, което също е много приятно.

Снимка: Официална Фейсбук страница

- Помните ли кой и как за пръв път ви нарече Краля на валса?
- Мисля, че вие от медиите ми дадохте това име, и си спомням че се чувствах много поласкан да бъда наречен така. В същото време трябва да призная, че има само един истински Крал на валса, и това е Йохан Щраус. Той е моят голям пример, както никой друг във вселената. Той владееше изкуството да забавлява публиката с красива музика! Ето защо дадох на оркестъра си името на този човек - за да го почитам и му отдавам вечна почит.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- Имате още едно прозвище - Маестро на масите. Защото почитателите ви са милиарди хора по света. Ако бяхте политик, сигурно щяхте да имате многонационална партия. Впрочем, какво мислите за световната политика днес? Добри "диригенти" ли са днешните световни политици?
- Лично аз мисля, че всички хора, а това включва и световните политици, трябва да свирят на някакъв инструмент, вместо да се занимават с оръжия.

"Правете музика (и любов), а не война!"

Когато погледнете Земята от разстояние, да речем от Луната, вие няма да видите границите помежду ни, и това е всичко, за което се отнася музиката. Музиката е способна да обедини хората и не се нуждае от думи, за да бъде разбрана.

Политик може да се нарече диригент, само ако той, или тя, биха могли да създадат чувството за хармония! И точно това им липсва малко или много.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- Знаете ли, мой познат музикант беше научил кучето си да ръмжи на всеки, за когото му пошушне на ухото "Лош музикант!" Вие имате ли си някакви тайни "кодове" с вашите музиканти и как се отнасяте спрямо някой, който ви ядоса?
- Моят оркестър и аз сме едно голямо семейство. Много от моите музиканти са с мен повече от двадесет години. Те са една толкова забавна група! Никой не се дразни от другия, напротив - забавлението, което виждате на сцената, е истинско. Същото е и зад кулисите. А освен че са отлични музиканти, всички те са и прекрасни хора. Много солисти пътуват по света сами, но ние винаги сме сред приятели.

- Изглеждате толкова идеален, нямате ли все пак и някакво отрицателно качество?
- О, имам - много съм нетърпелив! Моята прекрасна съпруга Марджори редовно ме укротява. Ако зависи само от мен, аз бих свършил всичко днес, отколкото утре.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- Съвсем очевидно е, че докато свирите, вие се забавлявате, общувате, имате чувство за хумор. От вас струи жизнерадост. Вашите сънародници изглеждат доста по-различно - някак си по-сдържани откъм емоции, не смятате ли?.. На какво отдавате вашия очарователен оптимизъм?
- Някои хора си мислят, че животът трябва да бъде сложен - с всички възходи и падения, през които трябва да премине човек. Мисля, че не съм съгласен. Имате само един живот, който да изживеете, защо да не направите най-доброто за него и да го отпразнувате в пълна степен?!

Когато се усмихвате на хората, ще получите обратно усмивка. Всеки ден аз изживявам най-голямата си мечта. Не е ли това една добра причина да бъда радостен и оптимистичен?! Ще постигнете най-много с добро чувство за хумор.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- Изглеждате страшно привързан към родния си Маахстрихт? Кое е любимото ви място в любимия ви град?
- Има много красиви, забележителни и романтични места в Маастрихт, но когато наистина трябва да спомена едно от тях, бих казал площад Vrijthof. Това е мястото, където през 2005 година започна традицията на моите летни концерти. Оттогава хората от целия свят - хора от 90 националности имаше миналата година, се събират заедно и прекарват една фантастична вечер. На това място има средновековни църкви, прекрасни ресторанти с изключителни ястия, уютни бутици... Маастрихт може да предложи толкова много, твърде много неща, за да споменем всичките тук...

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- Оркестърът ви "Йохан Щраус" е безспорно забележителен, като самия вас. Как репетирате с тези 60 музиканти и какво правите, ако не се почувствате удовлетворен - има ли такъв случай?
- Ние репетираме в моето звукозаписно студио, което се намира в края на Маастрихт. Срещаме се доста често, за да репетираме за ново турне, или за нов компактдиск. И всеки от нас може да направи нови предложения. Това ме кара да си спомням за един цитат, който веднъж прочетох на една малка плочка някъде:

"Работата в екип кара мечтите да се сбъдват!"

Ние свирим толкова дълго, колкото е необходимо, докато преценя, че сме постигнали максимума за всяка композиция.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- Предстои ви голямо турне в Европа, Мексико, Израел, САЩ, Аржентина Австралия...Има ли място по света, където не сте бил и много искате да отидете - било, за да свирите, или просто да се забавлявате?
- Е, би било чудесно, ако можех да съм първият артист в света, свирил на Луната! Преди няколко години мечтаех за концерти на Северния полюс, но климатът не е подходящ за нашите инструменти.

Така че сега съм насочил поглед към Луната. Не би ли било хубаво да има концерт там?! Тази година за първи път ще свирим в Сърбия, Македония и Колумбия. И се върнахме в Португалия - за първи път след двадесет години.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- На колко цигулки в живота си до днес сте свирил, и какво правите с онези, на които вече не свирите?
- Честно казано, не съм ги броил. От няколко години свиря на "Страдивариус" - една от последните цигулки на италианския майстор. Привилегия е да бъда собственик на такова бижу! Неговият глас е толкова неописуем, уникален - можете да го сравните с гласа на световноизвестното сопрано Мария Калас! Ако вече не свиря на някоя цигулка, давам я на обещаващ млад музикален талант, който може да я използва добре.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- Бихте ли свирил на някакво ексцентрично, или необикновено място по света - кое е то, или поне как изглежда в представите ви?
- Не. Мисля, че съм доволен от местата, които посещавам сега. Ако едно място е необичайно, то би било място, където има политическо несъгласие. В такъв случай, надявам се да мога да обединя хората с моята музика, защото това е, което музиката може да направи.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- Вярващ човек ли сте, и не си ли мислите понякога, че сте любимец не само на хората, но и на Бог? Каква е емоцията от подобна мисъл? - По-скоро радостна, или по-скоро стряскаща?
- Аз бях възпитан в католическо семейство, но не принадлежа към никоя църква и никога не бих казал за себе си, че съм любимец на Бога. Вярвам в хората. Въпреки това, намирам църквите за много впечатляващи. Веднъж годишно посещавам Рим, и когато влизам, да речем, в "Свети Петър", това ме кара да настръхвам. Може би защото като младеж бях църковен прислужник. Тогава пеех и в църковния хор.

Снимка: Официална Фейсбук страница

- Ще ни разкажете ли нещо лично за себе си - за живота ви извън сцената: какво обичате да правите, когато не свирите, коя е любимата ви храна, спортувате ли и как релаксирате?... Такива неща...
- Обичам да готвя за жена си, за децата и за внуците си, в свободното си време. Едно от любимите ни ястия е "особуко а ла миланезе". Обичам да играя с внуците си - страхувам се, че съм един разглезващ дядо. Също така обичам да чета книги, особено исторически; или да правя упражненията си, за да остана във форма, поне три пъти седмично. На моята възраст и с моя начин на живот, спортуването е много важно...

Снимка: Официална Фейсбук страница

- Ако вярвате в прераждането, какъв искате да бъдете в следващия си живот?
- Винаги съм казвал, че щях да бъда архитект, ако не бях избрал музикалната професия.

Така че вероятно в следващия си живот ще бъда архитект - ще проектирам къщи, дворци, басейни, всякакви сгради, стига всички елементи да са в някаква хармония, точно като в музиката.

Но, за съжаление, не вярвам в прераждането, а освен това имам най-прекрасната работа на света - да пътувам по света с моя собствен оркестър, да свиря музиката, която обичам! Надявам се да правя това в продължение на още много години.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

- Вие сте богат човек. Какво мислите за богатството, и какво бихте казал на един беден човек, който иска да стане богат?
- Следвайте мечтата си, работете усърдно и се оженете за жената, която обичате, и която ще ви помогне да следвате мечтата си! Не съм роден богат, даже напротив. Когато бяхме млади, жена ми ни издържаше няколко години - тя беше учителка. Работеше усърдно, за да мога аз да сбъдна мечтата си за собствен оркестър.

Винаги съм съветвал хората така: Никога не се отказвайте от мечтите си, опитайте се да вярвате в себе си и в собствената си сила. Погледнете към слънцето, и сенките ще паднат!

Уолт Дисни казва: "Ако можеш да го мечтаеш, значи можеш да го направиш!"

Интервю на Еми МАРИЯНСКА

Билетите за втория концерт на Андре Рийо на 9 юни в зала Арена Армеец могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim.

Още

Андре Рийо ни поздравява с "Мила родино"

Андре Рийо ни поздравява с "Мила родино"

Още

Краля на валса сам купува подаръците за Коледа

Краля на валса сам купува подаръците за Коледа

Още

Как Андре Рийо се среща с Антъни Хопкинс или за историята на един валс

Как Андре Рийо се среща с Антъни Хопкинс или за историята на един валс

Още

Кремена Минева, първата цигулка в оркестъра на Андре Рийо: Очаквайте изненади

Кремена Минева, първата цигулка в оркестъра на Андре Рийо: Очаквайте изненади

Коментирай 16

Календар

Препоръчваме ви

Това, което е над нотите

Маестро Григор Паликаров пред Виолета Тончева за 150-годишнината от създаването на Верди Реквием

Веселин Димов: Какво е обратното на бърнаут-а или от какво "прегаря" артистът?

"Чрез IETM - най-старата и най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства, един умален модел на света ни гостува за четири дни", категоричен е директорът на РЦСИ "Топлоцентрала"

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

20 години след медала си от Балетния конкурс примата ще танцува отново на варненска сцена в камерния спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев в Градската художествена галерия днес

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli