Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Последни аплодисменти за момичето, което изправи Кан на крака

IN MEMORIAM

Последни аплодисменти за момичето, което изправи Кан на крака

Днес изпращаме народната любимка - актрисата Гинка Станчева

Гинка Станчева, в кадър от филма "Земя" на режисьора Захари Жандов, 1957 г.

След като научихме, че една от най-любимите български артистки - Гинка Станчева, вече не е между нас, много хора изразиха съболезнованията си с хубави думи за нея в професионален и личен план. Особено трогателно бе посланието на поета Лозан Такев, което си позволяваме да цитираме:

Още

Екипът на "Земя" отсече вековно дърво, но след 28 години се върна на "местопрестъплението", за да...

Екипът на "Земя" отсече вековно дърво, но след 28 години се върна на "местопрестъплението", за да...

"И КРАСОТАТА НЯМА ДА СПАСИ СВЕТА... Деветдесет години красотата беше сред нас... Родената в София на 15 юни 1932 година, една от най-обаятелните и красиви български актриси си тръгна. И отнесе със себе си Мила от "В полите на Витоша", Жулиета от "Ромео и Жулиета", Есмералда от "Парижката света Богородица", Изолда от "Тристан и Изолда"... Гинка Станчева отнесе към небесния театър и филмовите образи на Цвета от "Земя" на Захари Жандов, Елена от "Любимец 13", Нели от "Специалист по всичко", героинята си от "Нощем с белите коне", Хатидже от "Ребро Адамово", и десетки други паметни роли; мигове от срещите с публиката в проекта "Актьори със сребро в косите", ролите й в театър "Барбуков" в периода 1993-1998 година, както и наградата "Икар" от 2017 година, орден "Стара планина"от 2002 година... И многогодишната обич и признателност на три поколения, които радваше с таланта и красотата си.

През 1957 година е на церемонията в Кан с национална носия за ролята си на Цвета от филма "Земя", а за нея френският писател Андре Мороа, който е силно впечатлен от играта й споделя, че "очите й говорят" и казват всичко и без много и излишен текст...

Гинка Станчева, в кадър от филма "Земя" на режисьора Захари Жандов, 1957 г.

Завършва курса при Стефан Сърчаджиев заедно с Хиндо Касимов, Татяна Лолова, Григор Вачков, Досьо Досев и др.; играе в Благоевград и в Младежкия театър, свързва живота си с първата си и единствена любов - актьора Пейчо Пейчев.

Още

Господ чува желанието на легендата Апостол Карамитев да си отиде млад и красив

Господ чува желанието на легендата Апостол Карамитев да си отиде млад и красив

Каквото и да се прибави още, ще е малко за поклона, който дължим на Гинка... Помня как като ученици събирахме картички с любими артисти, а актрисата ни припомни веднъж как са купували от вестникарските будки "Гинка и Апостол" за... 6 стотинки. Но в цената на тези "6 стотинки" остава за цял живот любовта към красивите и незабравими актьори от "Любимец 13", "Специалист по всичко" и "Ребро Адамово"...

Красотата няма да спаси света... И Гинка отлетя... А как да кажем сбогом?!?" Лозан Такев

Гинка Станчева, в кадър от филма "Любимец 13", 1958 г.

Това са думи, излезли от душата на поета. Трудно ни е да приемем, че много от звездите, осветявали младостта на поколения българи, си отиват от нас, и вече не е същото!...

Гинка Станчева озаряваше живота ни в продължение на много години с една лъчезарна и кротка усмивка на човек, който сякаш дори не съзнава колко е популярен и любим.

Гинка Станчева / Източник: BulFoto

Тя самата почти никога не припомняше онзи славен миг, за който споменава Лозан Такев - как във Франция, след прожекцията на филма "Земя", вестниците пишат за нея като за филмова звезда, равна на световните звезди по онова време. А онова време е златният период на световното кино!

Тя минава по червения килим на фестивала в Кан, облечена в българска носия. Целият салон става на крака с аплодисменти за българката. Какво гордо излъчване носи само този жест, и замислете се, колко актриси са способни да пренебрегнат суетата си в такъв момент?!

Поклонението пред актрисата е ДНЕС, 9-и февруари (четвъртък) от 12,00 ч в столичния храм "Св. София".

Да отдадем почит на една звезда, която угасна на земята, за да ни озарява от Небето. С кротката си усмивка и скромност, които правят толкова велика нейната достолепна личност.

Там Горе сигурно вече я приветстват състудентите й - Татяна Лолова, Григор Вачков, Хиндо Касимов. Сигурно вече е срещнал душата й нейният единствен Пейчо...

Актрисата, със съпруга си Пейчо Пейчев (Снимка: Личен архив)

А на нас ни остават лентите с образа й - като младата и красива Цвета, влюбена в хубавеца на селото Еньо; като веселото момиче от "Любимец 13" и "Специалист по всичко". Да не ги изреждаме, защото филмографията на актрисата Гинка Станчева е огромна.

И тя ще продължава да "живее" в тези филми. Нейни отпечатъци на Стената на славата пред Театър 199 пък ще припомнят на идващите поколения актьори, че е имало такава голяма българска актриса, и че не славата, а скромността краси таланта!...

Гинка Станчева, в кадър от филма "Любимец 13", 1958 г.

В дублираните с гласа й филми отново ще чуваме звънливия й тембър и ще усещаме позитивния полъх от всяко докосване до уникалната й личност.

Гинка Станчева беше и си остава народен артист в онзи смисъл на думата, който не касае отнетите звания, защото никой не може да отнеме любовта на публиката към нея.

Гинка Станчева, в кадър от филма "Любимец 13", 1958 г.

Ще скърбят не само зрителите, но дори и декорите в театралните салони на театрите, в които е играла. Защото всеки голям актьор оставя частица от своята душа не само на сцената, но и зад кулисите.

Гинка Станчева с дъщеря си и внука си / Източник: BulFoto

Тя бе и Жулиета, и Оливия, и Кралицата в пиесите на Шекспир; тя бе Мила на Яворов, и Ана на Дамян Дамянов, и Мери на Марк Твен... Тя бе олицетворение на съчетанието от женственост, красота и талант. Затова изигра най-пленителните героини в световната и в българската драматургия.

И така ще я запомним! Като светъл полъх, преминал през нашия живот.

Поклон!

Еми МАРИЯНСКА

Още

Апостол Карамитев: Аз не мисля да остарявам

Апостол Карамитев: Аз не мисля да остарявам

Още

Народният театър отново има сцена "Апостол Карамитев"

Народният театър отново има сцена "Апостол Карамитев"

Още

Емилия Радева описа в книга разочарованията и щастливите мигове

Емилия Радева описа в книга разочарованията и щастливите мигове

Още

Показват за първи път филм с Апостол Карамитев и Емилия Радева

Показват за първи път филм с Апостол Карамитев и Емилия Радева

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата

Одри Хепбърн между вечността и болката

30 години от смъртта на превърналата се във вечна класика актриса и модна икона