Три високи жени

от Едуард Олби

"Три високи жени", Народен театър "Иван Вазов"

Превод: Гергана Дойнова

Режисьор: Стефан Спасов

Драматург: Светлана Панчева

Сценография и костюми: Нина Пашова

Музика: Теодосий Спасов

Снимки: Росина Пенчева и Антон Марков

"Три високи жени", Народен театър "Иван Вазов"

Участват: Василена Винченцо, Виктория Колева, Мария Стефанова, Радина Боршош, Явор Вълканов

Девет години след премиерата на "Козата или коя е Силвия" култовият американски драматург Едуард Олби отново е на сцената на Народния театър - този път с не по-малко известната си и отличавана с редица престижни награди пиеса "Три високи жени", която се поставя за първи път на първата ни сцена.

С пиесата на един от най-харесваните съвременни автори се заема младият режисьор Стефан Спасов, за когото това ще е дебют в Народния театър. Спасов е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ при проф. Снежина Танковска и Андрей Баташов, а по-късно и режисура при проф. Красимир Спасов.

Голямата новина около спектакъла, чиято премиера ще бъде на 26 и 30 март на Сцена на IV етаж обаче не е само една, защото той ще отбележи завръщането след 25 години отсъствие на легендарната актриса на Народния театър Мария Стефанова, която сега прие поканата на Стефан Спасов и директора на театъра Мариус Донкин. В прецизно подбрания актьорски състав на "Три високи жени" са и Виктория Колева, Василена Винченцо, Радина Боршош и Явор Вълканов.

"За мен е голям шанс да получа покана от млад режисьор и да бъде подкрепена от Народния театър в лицето на директора Мариус Донкин. Надявам се, че всички усещате моето вълнение от тази среща и от възможността да работя с тези млади хора, които ми напомнят за моята младост и за хората, с които съм работила. Ролята е много сложна и ако съумея да се справя, аз самата ще се уважавам", сподели Мария Стефанова.

Репетиция "Три високи жени", Народен театър "Иван Вазов"

Музиката за спектакъла е дело на виртуозния Теодосий Спасов, а сценографията и костюмите - на Нина Пашова, която е ангажирана и с актуалния хит "Калигула". Драматург е д-р Светлана Панчева.

"Три високи жени", Народен театър "Иван Вазов"

"Предизвикателството да поставя тази пиеса е огромно, но вярвам, че с този екип сме готови да се справим достойно. Благодаря на Мариус Донкин за шанса да работя в Народния театър и най-вече- за срещата с Мария Стефанова, защото тя е истински пример за това, как човек на тези години може да има съвременно виждане за театъра, енергия и хъс за работа, съхранен и отгледан талант, който не увяхва. В пиесата ме заинтригува това дълбоко изследване на женската природа, вплетено в историята на три жени, които отказват да бъдат функция на семейството, мъжа и децата си. Не бих искал да издавам повече от сюжета, искаме публиката да бъде изненадана от това, което ще види", каза режисьорът Стефан Спасов.

Любопитна подробност е, че агентите на Едуард Олби лично са одобрили всеки един от актьорите в каста за "Три високи жени", като са поискали подробности за техния ръст, тегло, и разбира се - снимки.

Трима от екипа на спектакъла са участвали по едно или друго време в представления по пиеси на Олби - Мария Стефанова във "Всичко в градината", Виктория Колева в "Кой се страхува от Вирджиния Улф". Режисьорът на "Три високи жени" Стефан Спасов също е играл в "Кой се страхува от Вирджиния Улф".

"Говорим за истински висока драматургия и аз силно се надявам да сме достойни за този текст и за предизвикателството да работим с актриса от ранга на Мария Стефанова. Младите ни колеги също са прекрасни, репетициите са истинско удоволствие", сподели актрисата Виктория Колева.

 

1/1