Тартюф - ДКТ Враца

"Тартюф", ДКТ Враца

Режисьор: Венцислав Асенов

Сценография: Невена Георгиева

"Тартюф", ДКТ Враца

Участват: Иван Станчев, Цветана Горкиева, Огнян Симеонов, Ина Георгиева, Виктор Ганчев, Сабина Коен, Валери Белев, Борислав Борисов, Ралица Ковачева-Бежан, Красен Ханджиев

Режисьорът: Донякъде с почуда литературните историци отбелязват, че в "Тартюф" Молиер е запазил за себе си ролята на Оргон, а "заглавието" е поверил на актьор от трупата. За мен това е повече от логично, защото всъщност голямото превъплащение, достигащо до трагически нотки, би могло да бъде изиграването на Оргон. Просто зависи как се "чете" ролята. Дали говорим за почти изкукуригал заслепен глупак или става въпрос за човек, който иска нормално и достойно да изживее объркания си живот, а всички наоколо буквално се гаврят с нравствените му възгледи и патриархални разбирания за живота. Говорим за общество, което отдавна е надживяло и зачеркнало Десетте Божи заповеди. (Отделен въпрос е, дали те изобщо могат да бъдат "надживяни" или всеки път, когато съзнателно зачеркнеш някой морален императив, ти унищожаваш и част от човешкия си образ. Не случайно в края на пиесата Оргон ще достигне до прозрението: "Човек е звяр, обзет от бяс.") Говорим за свобода превърнала се в слободия и общество от демагози и псевдодемократи, които са готови на всичко за запазване на собствения си комфорт. Общество от красноречиви егоисти, чиято цел е личната изгода и задължителното материално благосъстояние. Тоест говорим за оцеляване в нашето съвремие.

"Тартюф", ДКТ Враца

Един изключителен и въздейсващ прочит - смъртоносна схватка между агресията, нахлуващото ново, неспособността ни просто да вярваме, просто да обичаме, просто да виждаме човека до нас и ЛИЧНОСТТА !

Героите на Молиер - като слепци след апокалипсис, потънали в утопия от собстени отломки - страх, грях, лъжа, суета ...!

Червени реки от коприна - просмукваща се, пулсираща тънка червена линия на живота...!

Теодора Лазарова

1/1