Театрална работилница "СФУМАТО"

Теaтрална работилница "СФУМАТО" е създадена през 1989 г. от режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев (които са и продуценти на творческите си идеи) като територия за театрални търсения. Замислен по аналогия с най-известните авторски европейски стратегии за театър, "Сфумато" е новаторска практика, която изпреварва съществуващите модели на културна политика в България. Затова без да сменя творческото си кредо, в търсене на оптимална формула за съществуване в публичното пространство, Театралната работилница мина през множество статути - от сдружение с идеална цел през общинска формация до държавен театър-лаборатория. Новото пространство на "Сфумато" ще се развива в международен център за театрално новаторство.

"Сфумато" е творческа стратегия, която изхожда от убеждението, че творческото и духовното имат обща природа. Ние не се интересуваме толкова от човека в себе си или от човека в общността, а по-скоро от човека в неговото битие.

Гледаме на театъра като на интуиция да битие, като вертикален живот, който се оттласква от "временната проза" и изтегля "тук" до "там", "сега" до "винаги". Театър на преувеличението. Спектакълът - "машина за пренасяне другаде" (Антонен Арто)

СФУМАТО беше създаден напук на онова, което според нас не бива да прави Театъра и продължава да съществува пак така, напук на всичко онова, което продължава да се "вихри" в конвенционалния театър.

СФУМАТО настояваше и продължава да иска да бъде мислен като Театър, който се разграничава от театъра на "разтухата", от театъра, който угодливо гъделичка долницата на своя зрител в името на "пълния салон".

СФУМАТО отстоява мерките на постдраматичния театър и неслучайно някои от емблематичните ни спектакли бяха канени на най-престижните европейски фестивали - от Авиньон и Париж, през Бон, Берлин, Хамбург до Москва и Петербург и даже Новосибирск, "Черното руно" стигна чак до Шизуока арт център в Япония, а "Мъртвешки танц" и "Сънят на Гогол" до Южна Корея."

 

Маргарита Младенова и Иван Добчев - (създатели и ръководители на ТР СФУМАТО)

На 22 май 2004 г. Театрална работилница "Сфумато" откри новата си сграда на ул. "Димитър Греков" № 2 (парк "Заимов", зад театър "София") в реконструираната и обновена баня "Подуене", събитие слагащо край на три годишното номадско съществуване на театралната работилница, останала без дом през лятото на 2001 г.

Залагайки на реформаторската си енергия, професионализъм и високият си имидж, изграден през последните години, както у нас така и зад граница, "Сфумато" си поставя за цел да превърне новата сграда в модерно поливалентно културно пространство съобразено с порастналите изисквания на зрители и творци към качеството на културните акции, както и към естетизирането на живота.

Част от акцентите в новата стратегия на театъра са: 

- превръщане на ТР "Сфумато" в международен център за театрални търсения - един вече започнал процес, който настоява за своите условия;

- пространство за изяви на най-младите в изкуството - иницииране на ежегодни "малки сезони" на дебюти в киното и театъра;

- представяне на спектакли, концерти, изложби, кинопрожекции с некомерсиална насоченост;

- разширяване на кръга от млада публика с хуманитарно възпитание и високи изисквания към изкуството.

Новият дом на "Сфумато" е първата построена с обединените усилия на театъра, Министерство на финансите и Министерство на културата, театрална сграда от 1978 г. (театър "София") до ден днешен. Модерно обурудваната сграда, заемаща площ от над 1500 кв. м. разполга с голяма зала с 130 места, както и с камерна зала с 40 места.

Още информация за Театрална работилница "СФУМАТО" вижте ТУК

1/1