Майстори

от Рачо Стоянов

"Майстори", Народен театър "Иван Вазов"

Сценична версия: Петринел Гочев

Сценография и костюми: Юлиана Войкова-Найман

Музика: Стоян Руменин

Драматург: Мирела Иванова

Художник на плаката: Гергана Змийчарова

"Майстори", Народен театър "Иван Вазов"

Участват: Гергана Змийчарова, Иван Юруков, Зафир Раджаб, Стоян Пепеланов, Виктория Колева, Марин Янев, Васил Драганов, Деян Ангелов, Емил Марков

В новите "Майстори" режисьорът Петринел Гочев и актьорският екип успяват да постигнат удивително сцепление между модерното светоусещане и разтерзаността на днешния човек и декоративния, красиво стилизиран език на драмата "Майстори", написана преди повече от 90 години.

Вероятно най-играната и популярна българска драма има интересна творческа история. Написана е през 1921 година, състои се от четири действия, но по съвет на приятели Рачо Стоянов я преработва и с нейния нов вариант, вече от пет действия, участва в конкурса на Министерството на просвещението за поощряване на родната литература и изкуство. Членовете на комисията обаче така и не забелязват пиесата и тя потъва в архивите.

Пет години по-късно е открита почти случайно и след преработка е поставена на сцената на Народния театър от главния режисьор на театъра Николай О. Масалитинов.

На 14 септември 1927 година с "Майстори" се открива сезонът и успехът е толкова невероятен, че Рачо Стоянов се превръща за една нощ в литературна звезда, а пиесата - в литературна сензация. Преведена е на френски, сръбски и чешки и поставена в Загреб, Белград и Прага.

Спектакълът в София се играе два сезона. По-късно постановката е възстановена и е сред представените заглавия при гостуването на Народния театър през 1937 година в Канада и САЩ.

1/1

"Майстори", Народен театър "Иван Вазов"

"Майстори", Народен театър "Иван Вазов"

Още постановки в София

Виж всички постановки в София