Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В БНР беше открита фотографската изложба "Разговори за войната"

ПОСЛАНИЯ ЗА МИР

В БНР беше открита фотографската изложба "Разговори за войната"

Експозицията отбеляза 300 дни от началото на войната в Украйна

Генералният директор на БНР Милен Митев откри в Мраморното фоайе на обществената медия фотографската изложба на Йоана Терзиева "Разговори за войната", запечатала първите моменти на украинските бежанци в България (Източник: БНР)

Генералният директор на БНР Милен Митев откри в Мраморното фоайе на обществената медия фотографската изложба на Йоана Терзиева "Разговори за войната", запечатала първите моменти на украинските бежанци в България.

Кадрите в експозицията показват майки и деца, избягали от войната - заснети по време на пътуването им към България в автобуси и влакове, както и на границите. На други снимки е показано ежедневието на украински бежанци у нас.

Експозицията отбеляза 300 дни от началото на войната в Украйна (Източник: БНР)

"Намираме се в сърцето на БНР - мястото, което е център, както на журналистиката, така и на културата в България. Затова съм много щастлив, че тази фотоизложба се случва именно тук, каза Милен Митев. - Войната в Украйна преобърна представата на мнозина от нас за света и живота в 21 век.

Още

Смесеният хор на БНР посреща своята публика с впечатляващ концерт на 23 ноември

Смесеният хор на БНР посреща своята публика с впечатляващ концерт на 23 ноември

Надали някой е предполагал, че в Европа отново ще се води война. Случващото се ни даде повод да обърнем поглед към много неща, да мислим за човешките съдби, да бъдем съпричастни, да подадем ръка.

Изложбата поставя фокус върху разговорите за войната. Всички ние в днешно време имаме нужда от повече разговори. Виждаме как обществото ни се поляризира. Една от основните и важни роли на БНР е да дава възможност на хората да говорят и да бъдат чути. Защото именно разговорите, диалогът са ключът към общите ценности", отбеляза още генералният директор на БНР.

Още

Украйна протестира срещу руска опера на сцената на "Ла Скала"

Украйна протестира срещу руска опера на сцената на "Ла Скала"

Експозицията "Разговори за войната"" отбелязва 300 дни от началото на войната в Украйна чрез изкуството на фотографията през очите на една жена - майка, общественик, консултант по психотерапия и социални услуги за деца и семейства, лидер - финалист в Международната програма за лидери на Бюрото за образователни и културни въпроси към Държавния департамент на САЩ - още един многолик глас в дискусията за случващото недалеч от нас, но и тук у нас като хора, отворили домовете и сърцата си, за да изразим своята подкрепа и съпричастност към бягащите от ужаса на войната украински граждани.

Още един повод да си зададем въпроси за смисъла и стойността на човешкия живот и заедно да потърсим отговорите за себе си като общество чрез неограничените възможности на изкуството, което отразява реалността.

По време на откриването на изложбата авторката Йоана Терзиева покани за дискусия издателя, преводач и доброволец Манол Пейков и бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов. Сред акцентите в разговора бяха мерките на страната, свързани с бежанците от Украйна, опитите за тяхното ефективно интегриране на пазара на труда и подкрепата, която оказваме като хора преди всичко.

Изложбата "Разговори за войната" може да бъде видяна в Мраморното фоайе на БНР до 30 декември. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ и Международен център "Меридиан", като реализиращ изпълнението партньор. Партньори са БНР и Булфото.

Още

Балетът на Националната опера на Украйна представя поредица от спектакли в Париж

Балетът на Националната опера на Украйна представя поредица от спектакли в Париж

Още

Банкси обяви, че е направил 50 принта на свои картини, които ще бъдат продадени в подкрепа на Украйна

Банкси обяви, че е направил 50 принта на свои картини, които ще бъдат продадени в подкрепа на Украйна

Още

Оркестърът за народна музика на БНР представя в двоен албум 70-годишната си история

Оркестърът за народна музика на БНР представя в двоен албум 70-годишната си история

Още

Смесеният хор на БНР празнува 70-годишен юбилей с единствената оратория на Бетовен

Смесеният хор на БНР празнува 70-годишен юбилей с единствената оратория на Бетовен

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музиканти, бягащи от Русия, намират нова публика в Грузия

Грузинската столица Тбилиси е популярна дестинация, тъй като може да се стигне по суша, има сравнително хлабави правила за влизане и излизане, и се радва на тесни културни връзки с Русия

Политическо напрежение в Гърция заради връщането на скулптурите от Партенона

Обвинения и остра критика отправи опозицията към правителството за начина, по който действа по темата

Как и Чайковски стана жертва на войната на Путин

Не на руския език, не на руския балет, не на руската култура - ударената от руската инвазия Украйна отказва да има каквото и да било общо с Русия и в това отношение. "Болезнено ни е да четем на руски", казват украинците.

БНР търси новите "Български посланици на културата"

Със старта на кампанията БНР покани своите слушатели да предложат имена на творци, допринесли за популяризирането на българската култура извън границите на страната ни

Деца подкрепят деца в Коледната кампания "Елхи на таланта" на фондация "Стоян Камбарев"

За четвърта поредна година Благотворителната Екологична кампания сбъдва мечтите на таланти от цяла България

Фондация "Културни перспективи" с подкрепа за млади таланти в пет области на изкуството

Кандидатстването за четвъртото издание на Национална стипендия "С усилия към звездите" е до 25 декември 2022 г.