Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В БНР беше открита фотографската изложба "Разговори за войната"

ПОСЛАНИЯ ЗА МИР

В БНР беше открита фотографската изложба "Разговори за войната"

Експозицията отбеляза 300 дни от началото на войната в Украйна

Генералният директор на БНР Милен Митев откри в Мраморното фоайе на обществената медия фотографската изложба на Йоана Терзиева "Разговори за войната", запечатала първите моменти на украинските бежанци в България (Източник: БНР)

Генералният директор на БНР Милен Митев откри в Мраморното фоайе на обществената медия фотографската изложба на Йоана Терзиева "Разговори за войната", запечатала първите моменти на украинските бежанци в България.

Кадрите в експозицията показват майки и деца, избягали от войната - заснети по време на пътуването им към България в автобуси и влакове, както и на границите. На други снимки е показано ежедневието на украински бежанци у нас.

Експозицията отбеляза 300 дни от началото на войната в Украйна (Източник: БНР)

"Намираме се в сърцето на БНР - мястото, което е център, както на журналистиката, така и на културата в България. Затова съм много щастлив, че тази фотоизложба се случва именно тук, каза Милен Митев. - Войната в Украйна преобърна представата на мнозина от нас за света и живота в 21 век.

Още

Смесеният хор на БНР посреща своята публика с впечатляващ концерт на 23 ноември

Смесеният хор на БНР посреща своята публика с впечатляващ концерт на 23 ноември

Надали някой е предполагал, че в Европа отново ще се води война. Случващото се ни даде повод да обърнем поглед към много неща, да мислим за човешките съдби, да бъдем съпричастни, да подадем ръка.

Изложбата поставя фокус върху разговорите за войната. Всички ние в днешно време имаме нужда от повече разговори. Виждаме как обществото ни се поляризира. Една от основните и важни роли на БНР е да дава възможност на хората да говорят и да бъдат чути. Защото именно разговорите, диалогът са ключът към общите ценности", отбеляза още генералният директор на БНР.

Още

Украйна протестира срещу руска опера на сцената на "Ла Скала"

Украйна протестира срещу руска опера на сцената на "Ла Скала"

Експозицията "Разговори за войната"" отбелязва 300 дни от началото на войната в Украйна чрез изкуството на фотографията през очите на една жена - майка, общественик, консултант по психотерапия и социални услуги за деца и семейства, лидер - финалист в Международната програма за лидери на Бюрото за образователни и културни въпроси към Държавния департамент на САЩ - още един многолик глас в дискусията за случващото недалеч от нас, но и тук у нас като хора, отворили домовете и сърцата си, за да изразим своята подкрепа и съпричастност към бягащите от ужаса на войната украински граждани.

Още един повод да си зададем въпроси за смисъла и стойността на човешкия живот и заедно да потърсим отговорите за себе си като общество чрез неограничените възможности на изкуството, което отразява реалността.

По време на откриването на изложбата авторката Йоана Терзиева покани за дискусия издателя, преводач и доброволец Манол Пейков и бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов. Сред акцентите в разговора бяха мерките на страната, свързани с бежанците от Украйна, опитите за тяхното ефективно интегриране на пазара на труда и подкрепата, която оказваме като хора преди всичко.

Изложбата "Разговори за войната" може да бъде видяна в Мраморното фоайе на БНР до 30 декември. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ и Международен център "Меридиан", като реализиращ изпълнението партньор. Партньори са БНР и Булфото.

Още

Балетът на Националната опера на Украйна представя поредица от спектакли в Париж

Балетът на Националната опера на Украйна представя поредица от спектакли в Париж

Още

Банкси обяви, че е направил 50 принта на свои картини, които ще бъдат продадени в подкрепа на Украйна

Банкси обяви, че е направил 50 принта на свои картини, които ще бъдат продадени в подкрепа на Украйна

Още

Оркестърът за народна музика на БНР представя в двоен албум 70-годишната си история

Оркестърът за народна музика на БНР представя в двоен албум 70-годишната си история

Още

Смесеният хор на БНР празнува 70-годишен юбилей с единствената оратория на Бетовен

Смесеният хор на БНР празнува 70-годишен юбилей с единствената оратория на Бетовен

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изкуството и културата като интеграционна политика

Културна фондация А25 инициира и проведе първото по рода си изследване, посветено конкретно на културните потребности и на нуждите и достъпа до изкуство на украинските бежанци

Готви се национален протест: Народ без култура е народ без бъдеще!

"Години наред ние – творците от сценичните изкуства – работехме, без да протестираме. В резултат на това стигнахме до ситуация, която може да се определи единствено като унизителна", казват организаторите

37 магични Елхи на таланта грейнаха пред патриашеската катедрала "Св. Алексансър Невски"

Коледната Благотворителна Еко кампания на Фондация "Стоян Камбарев" сбъдва мечтите на даровити деца от многодетни семейства

Олена Зеленска призова света да подкрепи опазването на културното наследство на Украйна

"Повече от 270 от нашите повредени паметници са част от списъка на "ЮНЕСКО", каза съпругата на украинския президент Володимир Зеленски

Еманюел Макрон откри Град на франкофонията

При инвестиция от 210 милиона евро това е вторият най-голям културен проект на президента Макрон след възстановяването на катедралата "Нотр-Дам"

Владо Михайлов и Владо Пенев ни напомнят "За хвърчащите хора" на Валери Петров в навечерието на Деня на будителите

Актьорите в компанията на популярния глас Константин Динчев, ни напомнят за ролята на будителите в живота ни във видео, представящо вдъхновяващото стихотворение на Валери Петров "За хвърчащите хора".