Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Професор в Барселона изнася концерти за крави във времето на пандемия

НЕОБИЧАЙНИ ПОКЛОННИЦИ

Професор в Барселона изнася концерти за крави във времето на пандемия

"Да свиря за крави е продължение на това, което винаги съм правил в кариерата си на солист: да пренасям класическата музика отвъд стените на концертните зали", споделя виолончелистът и преподавател Джейкъб Шоу

Лишен от възможността да изнася концерти пред публика във времето на коронавирусната пандемия, виолончелист започва да свири за необичайни слушатели: крави.

Преживяването му допада до такава степен, че музикантът продължава с изявите си пред рогатите си поклонници дори след отварянето на концертните зали, информира Франс прес, цитирана от БТА.

"Да свиря за крави е продължение на това, което винаги съм правил в кариерата си на солист: да пренасям класическата музика отвъд стените на концертните зали", споделя инициаторът на проекта Джейкъб Шоу.

Базиран в Стевнс, в потънала в зеленина провинциална местност на час път южно от датската столица Копенхаген, музикантът - професор в Академията Маршал в Барселона, е основал там школа за виолончело и изнася концерти в целия регион.

"Във времето на коронавирусната пандемия, разбира се, не винаги беше възможно да свирим пред публика, затова решихме да преминем към второто най-добро нещо: да правим концерти за крави", разказва мъжът, прехвърлил 30-те.

Миналата есен Шоу успява да убеди местен фермер меломан да му позволи да свири за месодайните му крави, уверявайки го, че класическата музика ще подобри благоденствието им.

"Когато ми разказа идеята, не я сметнах за налудничава, а по-скоро за вълнуваща. Усещам успокояващия ефект на музиката върху собственото ми тяло и си помислих, че въздействието върху кравите ще бъде същото. И не се заблудих", споделя Могенс Хаугаард.

Запознати първоначално с класическия репертоар през високоговорителите на плевнята им през зимата, кравите развиват слух и постепенно се превръщат в отбрана публика, разказват музикантът и фермерът.

"Всеки можеше да види от първия път, че им харесва, затова продължихме. Сега вече са свикнали и резултатът е, че те са фантастични, приятни и здрави животни", уверява виолончелистът.

Омекотява ли музиката нрава на добичетата? "Те са по-спокойни и по-сдържани. Човек може безпроблемно да ги доближи", казва Хаугаард.

Кравите освен това имат своите предпочитания - тънкост, която може да убегне на непрофесионалиста, отбелязва Шоу.

"Те реагират по различен начин на различни композиции, свирихме им нещо, което не беше толкова завладяващо и малко по-модерно. Повечето от тях не го харесаха и си тръгнаха", разказва Джейкъб Шоу.

"Мисля, че типът музикална композиция, която е най-близо до тях, до мученето им, всъщност напомня на звука на виолончело, поради което инструментът е толкова популярен сред тях", допълва той.

Понякога към концертните изяви на виолончелиста се присъединяват възпитаници на школата му.

"Мисля, че ще бъде много интересно през следващите няколко години: техните деца и децата на децата им ще растат с класическа музика. Новото нормално за една крава в тази област ще бъде слуша музика", казва в заключение Джейкъб Шоу.

Още

Музиката на Моцарт снижава епилептичната активност на мозъка

Музиката на Моцарт снижава епилептичната активност на мозъка

Още

Изучаването на Шекспир може да насърчава студентите по медицина

Изучаването на Шекспир може да насърчава студентите по медицина

Още

Маестро Найден Тодоров: Какво ме спасява? Винаги музиката

Маестро Найден Тодоров: Какво ме спасява? Винаги музиката

Още

Ара Маликян пред Dir.bg: Беше ми писнало да обяснявам, че в калъфа си нося цигулка, а не картечница

Ара Маликян пред Dir.bg: Беше ми писнало да обяснявам, че в калъфа си нося цигулка, а не картечница

Още

Сто и шест годишната пианистка Колет Маз издава шести албум

Сто и шест годишната пианистка Колет Маз издава шести албум

Още

Пианистът Игор Левит ще свири 20 часа за трудностите с COVID-19

Пианистът Игор Левит ще свири 20 часа за трудностите с COVID-19

Коментирай 1

1/1

Още ВИДЕО

Кошмарът на Тартюф оживява в изложба в Помпей

В "Изкуство и чувственост в домовете на Помпей" посетителите й ще могат да разгледат около 70 творби - от голите статуи в градините до еротичните картини по стените на спалните

Издигнаха статуя на Христос по-висока от тази в Рио де Жанейро

"Христос Покровител" малкия бразилски град Енкантадо е с височина 43 метра с пиедестала в сравнение със статуята в Рио, която е 38-метрова

Хореографът Деян Георгиев: Съвременният танц е интимно място с огромен заряд

Премиерата на соловия спектакъл на Деян Георгиев ще се състои на 14 май в Пловдив

Полетете и вие с "Полетът на къртицата" - обяснение в любов към страховете, които си създаваме

Най-новият куклен моноспектакъл за възрастни на Полина Христова можете да гледате днес от 19.00 часа в Столичния куклен театър

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

15-oто издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ще се проведе от 9 до 19 май

Вижте новото видео на обещаващата инди поп-рок банда hug or handshake

На 30-ти април hug or handshake ще направят своя първи голям самостоятелен концерт в SOFIA LIVE CLUB

Виж всички

Календар