Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Професор в Барселона изнася концерти за крави във времето на пандемия

НЕОБИЧАЙНИ ПОКЛОННИЦИ

Професор в Барселона изнася концерти за крави във времето на пандемия

"Да свиря за крави е продължение на това, което винаги съм правил в кариерата си на солист: да пренасям класическата музика отвъд стените на концертните зали", споделя виолончелистът и преподавател Джейкъб Шоу

Лишен от възможността да изнася концерти пред публика във времето на коронавирусната пандемия, виолончелист започва да свири за необичайни слушатели: крави.

Преживяването му допада до такава степен, че музикантът продължава с изявите си пред рогатите си поклонници дори след отварянето на концертните зали, информира Франс прес, цитирана от БТА.

"Да свиря за крави е продължение на това, което винаги съм правил в кариерата си на солист: да пренасям класическата музика отвъд стените на концертните зали", споделя инициаторът на проекта Джейкъб Шоу.

Базиран в Стевнс, в потънала в зеленина провинциална местност на час път южно от датската столица Копенхаген, музикантът - професор в Академията Маршал в Барселона, е основал там школа за виолончело и изнася концерти в целия регион.

"Във времето на коронавирусната пандемия, разбира се, не винаги беше възможно да свирим пред публика, затова решихме да преминем към второто най-добро нещо: да правим концерти за крави", разказва мъжът, прехвърлил 30-те.

Миналата есен Шоу успява да убеди местен фермер меломан да му позволи да свири за месодайните му крави, уверявайки го, че класическата музика ще подобри благоденствието им.

"Когато ми разказа идеята, не я сметнах за налудничава, а по-скоро за вълнуваща. Усещам успокояващия ефект на музиката върху собственото ми тяло и си помислих, че въздействието върху кравите ще бъде същото. И не се заблудих", споделя Могенс Хаугаард.

Запознати първоначално с класическия репертоар през високоговорителите на плевнята им през зимата, кравите развиват слух и постепенно се превръщат в отбрана публика, разказват музикантът и фермерът.

"Всеки можеше да види от първия път, че им харесва, затова продължихме. Сега вече са свикнали и резултатът е, че те са фантастични, приятни и здрави животни", уверява виолончелистът.

Омекотява ли музиката нрава на добичетата? "Те са по-спокойни и по-сдържани. Човек може безпроблемно да ги доближи", казва Хаугаард.

Кравите освен това имат своите предпочитания - тънкост, която може да убегне на непрофесионалиста, отбелязва Шоу.

"Те реагират по различен начин на различни композиции, свирихме им нещо, което не беше толкова завладяващо и малко по-модерно. Повечето от тях не го харесаха и си тръгнаха", разказва Джейкъб Шоу.

"Мисля, че типът музикална композиция, която е най-близо до тях, до мученето им, всъщност напомня на звука на виолончело, поради което инструментът е толкова популярен сред тях", допълва той.

Понякога към концертните изяви на виолончелиста се присъединяват възпитаници на школата му.

"Мисля, че ще бъде много интересно през следващите няколко години: техните деца и децата на децата им ще растат с класическа музика. Новото нормално за една крава в тази област ще бъде слуша музика", казва в заключение Джейкъб Шоу.

Още

Музиката на Моцарт снижава епилептичната активност на мозъка

Музиката на Моцарт снижава епилептичната активност на мозъка

Още

Изучаването на Шекспир може да насърчава студентите по медицина

Изучаването на Шекспир може да насърчава студентите по медицина

Още

Маестро Найден Тодоров: Какво ме спасява? Винаги музиката

Маестро Найден Тодоров: Какво ме спасява? Винаги музиката

Още

Ара Маликян пред Dir.bg: Беше ми писнало да обяснявам, че в калъфа си нося цигулка, а не картечница

Ара Маликян пред Dir.bg: Беше ми писнало да обяснявам, че в калъфа си нося цигулка, а не картечница

Още

Сто и шест годишната пианистка Колет Маз издава шести албум

Сто и шест годишната пианистка Колет Маз издава шести албум

Още

Пианистът Игор Левит ще свири 20 часа за трудностите с COVID-19

Пианистът Игор Левит ще свири 20 часа за трудностите с COVID-19

Коментирай 1

1/1

Още ВИДЕО

"Не казвай сбогом тази нощ" - Орлин Горанов с нова песен и видео към нея

Режисьорът на видеото Jeason Brad Lewis е избрал актрисата и модел Диляна Попова в ролята на Мечтанието

Йълдъз Ибрахимова в концерт "Балканика" - неповторимо музикално пътешествие из ритмите на балканския фолклор

На 12 юни в зала "България" ще звучат популярни песни от българския, сръбския, турския и румънския фолклор в шеметна симфонична обработка

"Вкус на прегръдка" - днес Чочо щеше да стане на 60

Има неспокойни души, които пръскат светлина след като си отидат от нашия свят и сочат пътеки Отгоре. Живеят в сърцата не само на близките си, а са упование и надежда за хиляди

Калин Врачански: Лесното те прави по-слаб

"Провалът може да бъде градивен и така трябва да го мислиш", категоричен е актьорът

Националният музей на Монголия "Чингис Хан" показва нови находки

Сред тях има необичайни експонати като седло, изобразяващо два феникса, бронзово огледало и сребърни съдове, използвани от аристокрацията в периода между XIII-XIV век

Трейлърът на "Гунди - Легенда за любовта" с рекорден брой гледания

За по-малко от седмица - с общо 2,5 милиона гледания - трейлърът на филма се превърна в най-успешния в историята на българското кино

Виж всички

Календар