Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Историята на ритона

ТРАДИЦИИ ОТ ВЕКОВЕТЕ

Историята на ритона

Високопоставените особи пиели от рогове, изработени от натурална кост и злато

Златен ритон от Пангюрското съкровище (Снимка: BulFoto)

Още в ранната античност хората пиели вино от рогове /ритони/. Особено използвани били в културата на германските племена, при келтите и в Кавказ. Рог, под формата на пегас, е открит в Адигея. Известно е, че рицарите са пиели от овнешки рогове, а високопоставените особи - от рогове на зубри и бикове.

Още през Средновековието тези съдове започват да се появяват из пазарите вече изработени не само с натурална кост, но и с украса от метал. Както и от стъкло във формата на рог. Популярността им, като символ на финес, не стихва и до днес.

Рог, съхраняван в Националния музей на Дания

В древността ритоните били изработвани от рогата на чифтокопитни млекопитаещи, като елени, крави, антилопи и овце. Едва по-късно започват да ги изработват от глина и метал. В Древна Гърция съдовете били неотменна част от украсата на бог Дионис. Съдовете са били използвани за церемониални ритуали в продължение на цялото Средновековие в много части на Европа, но основно - в Кавказ и на териториите на германските племена. Известно е, че траките и скитите също са пиели от рогове. Древногръцкият философ и историк Ксенофонт, описва това като традиция при траките.

Рог от средата на XVI век

Гръцкият историк Диодор описва един банкет в чест на Лисимах, приемникът на Александър Македонски, на който всички са пиели от рогове от животни, както и от рогове от дърво. При скититие има описания и на рогове с инкрустирани скъпоценни камъни.

Рог за пиене на Сигизмунд I Люксембургски, 1408 г.

Още

Най-голямата археологическа находка в света - Златото на Бактрия

Най-голямата археологическа находка в света - Златото на Бактрия

През 1982 г. в Адигея е намерен ритон от V век пр.н.е., във формата на крилат кон /пегас/ от злато и сребро. Сега той се намира в Музея на изкуствата на източните народи в Москва. Ранни келтски рогове за пиене, изработени от злато, са били намерени в Хохдорф, Швейцария. Костта от животните, за хилядите години под земята, се е разрушила, но металическите части на тези ритони е запазена.

Копия на "чудесните рогове" от Олденбургер, Хамбург

Първи започват да изработват рогове от стъкло германските народи. Един от най-изящните - от зелено стъкло, се пази в Британския музей на изкуствата в Лондон. В същия музей има рог и от синьо стъкло, открит в селище близо до Рим.

Бронзов и стъклен рогове в Шведския национален музей за древно изкуство

Още

Кой е тайният музей на еротичното изкуство в Неапол?

Кой е тайният музей на еротичното изкуство в Неапол?

По време на управлението си датският крал Кристиан IV заповядва тези съдове за пиене да се доусъвършенстват, като им се направи нещо като капачка и да имат връвчица за носене. Всъщност, именно този тип рогове стават известни през XVII - XVIII век в Европа. Самите оригинали, обаче, изчезват някъде. В Британския музей се съхраняват двойка англосаксонски модели от VI век, намерени в кралските тайници в Таплоу. Те са изработени от естествени рога на зубър, резбовани с позлатено сребро.

Рог, открит в Хохдорф. Железен, със златни орнаменти, вместимост 5,5 литра

Рогове за пиене използвали всички германски племена, още от железния век до епохата на викингите в Скандинавия. Археолозите са откривали рогове за пиене даже в гробовете на жените-войни. Всъщност, важен отличителен знак, че са били такива.

Камък, съхраняван в музея на Единбург, Шотландия, с изображението на воин, който пие от рог

В много хроники от скандинавския епос се споменава за бог Тор, който пие от рог, съдържащ водата на целия свят. За ритоните се споменава и староанглиския епос "Беовулф", чието действие се развива в Скандинавия. Повечето норвежки рогове за пиене от Средновековието, са с металическа част. В Музея на Севера в Стокхолм, Швеция, се съхранява рог, пищно украсен със злато.

Изображение на скандинавската богиня Сиф, с рог в ръка

Традицията да се изработват рогове с метална украса, продължава и днес, макар съвременните модели да имат по-скоро предназначението на сувенири, отколкото на съдове за пиене.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Екатерина Гецова с код "Glass art 12.12"

Изложбата е от 12 до 30 ноември 2020 г. в Галерия "Аросита"

Три любопитни изложби на MELBA Sofia Design Festival 2020

Преглед на българския дизайн, Нарисувана конституция и Test Press стартират тази седмица

Институтът на костюма към музея Метрополитън откри новата си изложба

"За времето: Мода и трайност" проследява 150 години история на концепцията за мода

MELBA International Symposium – сърцето на дизайн фестивала

Избраните лектори тази година са актуални имена в света на продуктовия, дигиталния и графичен дизайн, илюстрацията, медиите, модата и визуалната комуникация

Студио Комплект представя: MELBA Sofia Design Festival 2020

За трета година единственият български фестивал за дизайн събира изключителни теми и имена в хибридно издание

МЕЛБА НА ЖИВО представя: Нови срещи с местни герои на дизайна

Забележителни със своя подход, резултати и социална значимост проекти на български творци ви очакват на MELBA #12