Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Защо е създадена азбуката? Строго научно изследване на вестник "Щурец"

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО

Защо е създадена азбуката? Строго научно изследване на вестник "Щурец"

"Не е вярно, че българската книга не се чете!... Дори обратно: бюрокрацията от книжнина глава не може да вдигне"

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Азбуката (кирилицата) е създадена преди около три века заедно с латинската, гръцката и еврейската! Тогава са написани и библита и корана! Азбуките са създадени за психическа манипулация на туземците и за заличаване на тяхната езикова култура! унищожени и се унищожават и хора и книги и материални доказателства! Азбуките са създадени от запада, от рима , от морската империя за да унищожи спомена за континенталната (сухопътната) империя! Днес е един от най-срамните и най-зловещите празници във фейковата история на България! Ден на Македонската азбука, език и култура! Македонските окупатори ни налагат тяхната развалена азбука и техният развален език и ни откъсват от нашата Родина - Майка Русия! Вън македонските, румелийските, европейските окупатори от България! ВМРО в панделата! Докога ще изтриват историческата памет на българите, крадат милиарди и ще тероризират българите?

Фашист си е бил бат Райко. Колко трябва да си глупав, за да вярваш, че Германия, която е била във война практически с целия свят може да победи. Тези хора карти и глобуси виждали ли са? Ами да погледнат на картата Германия и да погледнат Англия с колониите й ( 100 пъти по-голяма територия и 70 пъти по-голямо население), па да погледнат Съветския съюз, Щатите, Канада, Австралия и да се замислят срещу кого нареждат малка, бедна и слаба България.

Какво ще кажете за азбуката от Магура, създадена бая преди да са замислени Кирил и Методий, и първообраз на съвременната кирилица изобщо? Това е нещо, което не може да бъде пренебрегнато.

С тази ли статия отбелязвате 24 май ? Журналистически позор !!!

Глаголицата на Константин-Кирил е създадена , за да се разбие тогавашната триезична догма,латински, старогръцки и еврейски. Само , че ние днес не четем и пишем на тая глаголица. Има обаче много спорни моменти относно глаголицата и последващата и трансформация в кирилица. Ние днес пишем на многократно променяна кирилица! Глаголицата е азбука за славянските народи по онова време, до нас, както вече споменах е достигнала кирилицата, благодарение на учениците на Константин -Кирил.

Наистина ли си толкова зле или чувството ти за хумор, е по-особено!

Празнуваме 24 май и Денят на българската писменост. Празникът ще е почти протоколен, но не заради коронавируса. Такъв е отдавна. Може би най-малките ученици да се вълнуват, но това е изключение, което доказва правилото. За управляващите денят на словото е възможност да се покажат пред хората и да кажат няколко скучни думи за Кирил и Методий. Свободното слово обаче ги плаши.

Дoбрe дe 80% oт бългaритe ca тoтaлни илитeрaти кoитo пишaт нeгрaмoтнo и нe ca прoчeли 1 книгa зa пocлeднaтa гoдинa. Министър-председателят пък е прочел само една за целия си безсмислен 60-годишен живот. При тoвa пoлoжeниe кaк дa oтбeлязвaмe прaзникa нa прocвeтaтa? Вce eднo в нaциcткa Гeрмaния дa прaзнувaт хaнукa.

Думата "славянски език" е въведена за пръв път от Josef Dobrovsky във Виена през 1822г. като това и до ден днешен е признато в САЩ и Англия като синоним на "български език", но не и в България и Русия.

Ко речи?

Нещо още по-мижаво да намерите да публикувате? Та в самите стари извадки, които сте публикували, точно за ВАС се говори - свити, страхливи и мизерни души! 5 реда, от които се разбира, че Кирил и Методий, изглежда вземат самостоятелно решение да създадат азбуката, защото явно "славяните" имат нужда от "знание и назидание" и също "не знаят кое понятие какво значи и ако не си записват черно на бяло кое де е и кое какво е". БРАВО! А това е цяла епоха. Освен това, буквичките, с които днес пишем не са техни, защото са поне с 500 години по-стари и може всеки да види Библията на Урфила на готски, а заслугите им са съвсем други!

Освен това, да сте чули някъде думата СЛАВЯНИН преди Кирил и Методий , или преди техните ученици! Изабщо знаете ли какво е това "славянин"?

Профучава покрай теб кола, от прозореца се подава младеж и крещи ЗАВЪРШИК ПЕ ДАЛИ ИИИИ. Веднага ти става ясно - образован човек минава.

Каква Грамотност в страна,където Премиера е абсолютен Илитерат, горд , че е прочел една книга през живота се в което не съм много Сигурен................Все пак са останали не малко Истински Учители, които Поздравявам с Празника !!!

Пълни глупости! Кирил и Методий са създали глаголицата, която никога не се е ползвала от нито един народ, въпреки техните напъни да я разпространят навсякъде. Кирилицата е създадена от техните ученици в Български книжовни центрове, на българска земя. Наречена е кирилица от уважение към учителите, но не е тяхна пряка заслуга, а заслуга на нашите школи и центрове! Чак след това се разпространява по целия славянски свят и затова я наричат славянска.

Словото е жива магия, разкриваща се чрез въображението. Буквите ни въвеждат в метафизични измерения, отвъд времето и пространството - ветроходи, плаващи към неизследвани светове. Всяка буква е символ - ключ за портал към друга реалност. Нека отключим един от тях :) Ръкописната буква "Ж" е съставена от две огледални "С", съединени от връзка, олицетворяващи баланс и хармония. "Ж" символизира везна, като двете огледални "С" са теглилките с връзката помежду им. Когато балансът във везната бива нарушен, едната теглилка се издига а другата спада - символично умира едното "С", а другото остава самотно. И ето го онагледено в думата ЖИВОТА - нарушавайки баланса във везната, "Ж" се трансформира в "С", а от ЖИВОТА остава СИВОТА... Защо да живееш ЖИВОТА си ЗДРАВОСЛОВНО е олицетворение на разум, хармония и баланс и замисляме ли се изобщо за значението на думата ЗДРАВОСЛОВНО, най-често използвана в съчетание с думата ХРАНЕНЕ. ЗДРАВО СЛОВО - слово използвано с разум и внимание. Думите са мечове (WORDS -> SWORD), които в ръцете на безумци се превръщат в оръжия за масово поразяване. Всяка буква, всяка дума активира емоция, поражда образи, асоциации и внушения. Нека на днешния ден си пожелаем, все повече да се замисляме преди да използваме тези свещени символи, защото от всеки от нас зависи дали ще си служим с оръжия или с ключове. Нека чрез ЗДРАВО СЛОВО се издигнем над злободневните междуособици. Кога, ако не сега, имаме крещяща нужда от ЗДРАВО-СЛОВЕН ЖИВОТ - но не онзи на маските и дезинфектантите и чистите ръце, а този на ЧИСТОТО СЛОВО, което лекува ДУШИТЕ и СЪРЦАТА НИ! СВЕТЪЛ ПРАЗНИК!

Карикатурите са актуални и днес. "..по-добре остави правописен речник"

Хърватите до 20. век са писали на глаголиц.

Толкова много исторически нелепости не бях чел в един ден.

И тогава е имало любители на Държавни парички за лични нужди ! Като нашия Борисов , любител на всичко Българско и бюджетни Български пари !

......Такаа, колко от пишещите тук могат да четат и пишат на създадената от братята азбука наречена глаголица, може и да има някой не споря,....колкото до азбуката на която пиша и която наричат "кирилица" е създадена от други хора в пределите на тогавашна БЪЛГАРИЯ и по волята на тогавашният БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ, така че това е БЪЛГАРСКА АЗБУКА. Вярно българската академия има изследване върху българската азбука и ами ако мислите че ние сме измислили или открили букват "А" много ама много се лъжете и не само тя....да Ж,Ш,Щ,Ъ,ь Ю и Я са безпорно български ноо останалите ами вижте латиницата и гръцката азбука и тогава да говорим. Колкото до славяните - словенци, хървати, (сърбетата докато бяха югославия пишеха и на двете азбуки) словаци, чехи и поляци пишат с латиница, е блядовете азиатци пишат на НАШАТА азбука, от нас получават и християнството но като тъпи мислейки се за нещо велика, не признават този ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ!

не си прав! без да е чел партиздат, нямало е да се покатери чак толкова нагоре по стълбицата... то не са били речите на бай Тошо, не са разните конгреси на партията.. ми и планове и петилетки... без "правилно" образование - не е можело да се стигне до върховете на партията...

Няма промяна.....

Календар