Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Януари 1993 г.: Изложбата на Кристо в Берлин преди да опакова Райхстага

ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ВРЕМЕТО

Януари 1993 г.: Изложбата на Кристо в Берлин преди да опакова Райхстага

Снимки на фотографа Иван Григоров

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Човекът е новатор. Такива в България са най-мразени. Цивилизования свят обаче знае, че точно благодарение на такива се е цивилизовал и си ги тачи. И това не го пиша със зла умисъл. Обяснявам защо всички коментари са негативни. Аз съм го изпитъл на гърба си, българското отношение към новоти и тези които го носят. Толкова са прости, че даже когато човек им каже "Не искам да имам нищо общо с Вас, аз си тръгвам.". Те се ядосват, "Ама как ще си стръгваш? Стой тука! Родоотстъпник." Кристо прави нещата за пръв път. Художниците обикновенно рисуват нещо което виждат, или нещо измислено. И двата случая след като творбата е създадена, ситуацията която се пресъсдава вече я няма. Дори и пейзажите са по своемо уникални и не се повтарят вече така, както са нарисувани. Това което Кристо право е уникално новаторство. Той рисува неща който ще бъдат реализиарани на практика в бъдещето. Неговите сцени са внушителни и грандиозни. Естетсвено това не може да се оцени в България. Българите живеят мизерно, те превръщат мизерната си дужевност, в мизерна градска среда и мизерни домове, от там и мизерни отношения между тях. Българинът притежава само едно примитивно съчувствие, защото това, че някой е по-зле от него всъщност го кара да се чувства по-добре в мизерния си живот.

Проблема не е в т.нар изкуство на Кристо. Светът е виждал и много по-големи л..на нарочени да бъдат изкуство. Антипатията не е към новатора, артиста или какъвто там се е изживявал този. Проблемът е, че един ренегат отрекъл се от всичко българско постоянно се възхвалява, припомня, натрапва агресивно и величае от медии (небългарски по същността си) и то като българин (нещо което не почтено спрямо него самия). А когато някой каже "не искам да имам нищо общо с вас", естествената реакция е - "И ние също".

Смея да твърдя, че съм любитрл на изкуството - склуптури, картини, сгради, опера, театър...Ама тоя Христо просто опаковаше - що за изкуство е това? Имаше един филм на Уди Алън - хванаха един човек-карикатура от улицата и го превърнаха в сензация. Ето това се случва, когато душите ни са презадоволени...

"ние българите имахме най-голямо основание да изпитаме тъга от загубата на една от националните ни емблеми по света."!!! По(голяма глупост не съм чел! Да смяташ, че национална емблема може да е човек, който ненавижда ще всичко българско до ниво, че даже с български журналист говореше на чужд език... А в същото време брат му Анани Явашев беше известен артист в България! Ееех, докато се прекланяме и на родоотстъпници, никой няма да ни УВАЖАВА!

Тъкмо го бяхме забравили този РОДООТСТЪПНИК и пак ни изплескахте централно.

Ако този Кристо е художник аз съм Пикасо. Някой да е виждал негови картини ? Не, не сте и никога няма да видите. Той не е художник, а някакъв льольо който намяташе по един плат върху известни сгради и нищо повече. Запомних с това, че се срамувал да се нарече българин. Аз също се срамувам, че този идиот е роден в България.

В ранното си творчество Кристо е бил много добър портретист. Но такива има много, и е трудно неизвестен художник да пробие в този жанр. После е намерил авангардна ниша, която се е оказала доходоносна, и го прави известен. Не ми харесва.

Не ни занимавайте с този отпадък

Едно време му викахме на неговото дегрнератско изкуство. Сега го възхваляваме

Вместо Кристо следващия път напишете “родоотстъпника”, забравил семейството си и родината си, срамящ да се нарече българин.

Да,прав си.Спомням си веднъж беше казал пред журналисти,че се е срамувал да говори на бълга рски език!

Явно е много успешен, но аз не го схващам.

Календар