Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Старинният замък Предяма бил убежище на словенския Робин Худ

ТАЙНИТЕ НА ГОТИЧЕСКИТЕ ЗАМЪЦИ

Старинният замък Предяма бил убежище на словенския Робин Худ

Той се намира само на 6,8 мили от село Постойна в южна централна Словения, нощем в него се чуват странни звуци

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

отдавна го разгледах и отвътре (има уникален сайт за виртуални разходки из Словения, с какъвто не знам коя друга държава би могла да се похвали, а е направен преди повече от 10 години от един словенец, Бургер), така че имам впечатления не само от външния му вид. Рицарски доспехи, зали с експонати , които разказват за бита и нравите на едно богато и високопоставено съсловие. Донякъде впечатлението е мрачно, въпреки лукса и разкоша.

представена в сайта за тази забележителност, който знае словенски може да научи много неща за Словения, една невероятна страна, която мнохо харесвам и уважавам: Еразмовият рицарски турнир, провеждан до живописния замък предлага на посетителите всяка година "прозорец към миналото", поглед към Средновековието -16 век, като зрителите ще видят как са се провеждали едновремешните турнири. Средновековният пазар и другите дейности, по време на които хората са облечени в дрехи от онова време, включително кулинарните предложения, съпроводът от песни и танци, допринасят за създаването на вълнуваща средновековна атмосфера. Рицари, мечоносци и стрелци демонстрират своите бойни умения. Звездата на събитието, както и централната историческа фигура е тази на рицаря Еразъм, който е бил най-прочутият обитател на замъка, чийто приятел Андреас Баумкирхер навремето е бранил Виена от турците.

Пак от страницата за виртуална разходка малко интересни факти за историята на замъка: Еразъм, според устното предание, влиза в разпри с Хабсбургите след убийството на командващия армията маршал Папенхайм. Като беглец от отмъщението на император Фридрих III, Еразъм се установява в родовия си замък. Той сключва военен съюз с унгарския крал Матиаш Корвин и започва да напада имоти и малки градчета в Крайска. Фридрих III упълномощава тогавашния губернатор Андрей Равбар да залови и убие Еразъм. Безуспешната обсада на скалната крепост Предяма е продължила една година, но по реме на обсадата не са успели да попречат на доставката на храни за замъка, която е била осъществявана благодарение на естествения подземен терен И накрая, защитата на замъка пада заради предателство в замъка, когато Еразъм е убит по необичаен начин в банята, която се е намирала в откритата част на замъка. Когато рицарят се отправил натам, някой в замъка е сигнализирал на воините от обсадата, които произвеждат точен топовен изстрел. След обсадата и разрушаването на замъка неговите развалини са придобити от благородниците Обербург. Новият замък е построен върху останките на стария, но е разрушен от мощно земетресение през 1511 година. През 1570 г. под средновековната крепост е построен замък с днешния ренесансов облик. ----------- Извинявам се за грапавините в текста, все пак словенският не ми е роден език :)

Замъкът е интересен, но и пещерата е не по-малко забележителна. Разходките вътре стават с влакче! Това е една от най-големите пещери в Европа - Постойнска яма.

в словенския интернет, ако искаш да си припомниш видяното. макар че впечатлението от реалното е несравнимо. В Словения има още много добре стопанисвани пещери - тя е рай за пещерняците. Но перлата е Постойна.

Такива истории за Робин Худ, са Абсолютно ВРЕДНИ... Ако някой цар краде от своите, го свалят с Революция, както в Франция през 1791 г. и Русия- 1917 г. Най- ВАЖНО е да учиш в Училище- История на БЪлгария, как сме направили държава и кои са ВРАГОВЕТЕ ни... За мутрите, преди години имаше Виц, че най трудно им било докато стигнат до 5 клас в училище. Ако някой не е ходил на училище, тогава всеки Циганин ще може да го ИЗЛЪЖЕ на ""Тука има, тука нема"" и да му открадне джобните пари... И Всеки Измамник арабин или турчин, ще може да го излъже да стане Предател - Крадец, Нракотрафиканти и техен помагач.. После, такива идиоти- мутри, се чудят, що като застрелят някой от тях, всички се радват.. Щото НЕ са учили в училище и са станали Предатели !!!

Календар