Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Проф. Николай Овчаров: Дракула е говорел чист български език

ЛЮБОПИТНО

Проф. Николай Овчаров: Дракула е говорел чист български език

По думите му титулатурата на влашките и молдовските господари в грамотите и други официални документи е много близка с тази на българските царе

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Доказателство , че много си приличаме с македонците. Побългаряваме вече . Скоро ще кажеме , че Кемал Ататюрк , е Българин.

Оф, то затова толкова мангали има в Румъния- сичко братчет български ...И те всички са говорели на български...а може би говорят и днес...??? Мани, мани и Дракула, и Платон, и Аристотел, всички са били българи- румънци, гърци и др...- нема да се пуашите !!

То в Румъния до преди около 150 години се е пишело на кирилица. Но за да не си разваляме "добросъседските отношения" много исторически факти се премълчават. Или още по-зле - изкривяват се

Навремето още се говореше, че румънците са преки потомци на даките, т. е. траки, българите също са потомци на траките - одриси, серди. Имаше и един филм - "Даките" от 1967 г.; големият Серджиу Николаеску го режисира, Мир на праха му!

Власите се заселват във Видинско след Австрийската окупация от 1690. През 80-те години на 20-ти век все още имаше хора, които не говореха Български. Повечето възрастни жени, които никога не са ходили на училище , говореха само Влашки, който макар и архаичен, е напълно разбираем за съвременните Румънци. Интересно ми е как "пофесора" обяснява този факт, след като по времето Дракула във Влашко са говорили на Български. Изглежда са проговорили на Влашки след смъртта на Дракула за известно време и после са го забравили за няколкостотин години.

Влашки говорят само завърнали се обратно по родните места на юг от Дунава българи! На които Хабсбургите са им сменили чипа за няколко десетилетия. Влахия до началото на 19 век е България. Молдова и тя, макар че заради тъпите панове там ситуацията е по-комплицирана. От Седмиградско тръгва дебългаризацията след Стремски Карловци, 1699 г. Преди това там няма "румънско", а всичко е българско!

Предавам се! Как може да отговориш на такава гениялна логика и неоспорими факти. В тази държава вярно са останалу само "патриоти" с начално образование.

Ние знаем, че са говорели на български език. Точно поради тази причина те си изменят езика криво-лево с латинско звучене. В днешно време в румънски селата до бг граница, все още населението, ползва бг думи. В средновековието се е говорело на Балканите 2 езика, български и византийски. Няма как съседните държави на нас да не са ги говорели и да не са ползвали двете азбуки. Да не говорим и за претенции на румънците, че нашия Цар Йоан, или както гърците са го наричали, нещо от рода на Калоян, че е бил техен цар. Като цяло има много скрита информация, много изопачена и изкривена в нечия полза. Това го знаем, от опит с макетата, сърбите, гърците и турците. Та нареждаме и румънците към списъка.

МОЖЕ БИ НА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК

много простотия се изляла тук под един чудесен материал! Който не е ходил в Бран и който не е виждал на тавана в къщата на Дракула родословното му дърво, моля да не ръси простотии и тъпи заяждания. Който не е бил поне 5 пъти в Румъния, да не се прави на езиковед. Разбира се че е бил българин Дракула след като пра-дядо му е Иван Александър, Разбира се че се е говорило на български до 16-17 век. И нвма нищо чудно в това, защото все пак 800 години българите са се разхождали по тези територии…

Скрии се ве смешнии! Междо Иван и Ион има гоолееема разлика. Александру Ион Куза се е казвал. Мноо българско име нали ганьо тъпии!

Ако следваме този вечно изпъчен нерефлектиран олигофрен , трябва да приемем , че немците, поляците и ирландците са италианци понеже са пишели на латински. Такива селски левенти произвеждат масовата идиотия , която виждаме всеки ден.

Ти разбира се си имбецил. Майка ти ако беше рабрала овреме можеше да ти извади главата от гъза, но вече е късно.

Янко е с псевдоним Йоан за Галя от ПосолствоТо.

Лика прелика сте си, да не си му братовчед ?

Напълно възможно е. Голяма част от Румъния е говорела и пишела на български до края на 18 век. Сега дали са имали самосъзнание на българи е друг въпрос.

е говорела македонски ... айде стига

ГЕРБ-аджийският "Индиана Джоунс" ,пак се "надигна" от тинята.....

Бил е украйно - македонец и е говорил на стороукрайнско- елински

усик, кличко, шевченко, королев бубка сборная футбол .. като гледам кво им се е случило на османмите дето са се ебовали с него може и да е бил украинец .. научил бэлгарски

По тази логика в цяла Западна Европа всички са говорили италиански , понеже без изключение са писали на латински от Скандинавия до Сицилия и от Ирландия и Португалия до Полша , включително . Ние пък ще трябва да сме гърци, понеже всички всички надписи и печати на всичките ни царе от Първото царство до Петър включително са писани на гръцки , а птурско време после до средата до средата на 19 век административния и литургичен език масово гръцки. Ако го броим и годините на византийска власт ще имаме близо 1000 години гръцки език от 1200 от Аспарух до Екзархията . Очевидно подобен ура патриотизъм, базиран на неразличаването на административен и литургичен език от говорим, дори от професори, води до масово затъпяване на цял народ , и защо да се чудим, че после има ура асимилация на този същия народ .

това, че грамотите които са му давани са били на български в никакъв случай не означава, че той е говорил български или че е бил българин. все едно да дадеш на доналд тръмп грамота на български и след време да твърдиш, че той е гопворил този език. плоско

Грамотите са на български но не е имало България вече.Това означава че грамотите са създадени във Влашко от българите там .

сега ако и др. франкенщайн се окаже наше момче

Сега разбирам защо толкова много българи страдат от Пародонтоза. Дракула е страдал от пародонтоза и са мислили,че е Вампир.

В старите църкви и манастири всичко е изписано на български. Онези земи са били български от създаването на Дунавска България до нашествието наосманците, а това са поне 7 века! Чудно е как е възникнал съвременния румънски език ?

до нашествието на османците през 14 в. а на татарите перз средата на 13 в. когато започва залеза на асеновата династия.

Само столицата Търговище не я местете в България, Моля...... Най- важното за всеки български професор-археолог е да има личен вампир. Иначе не става.....

Дракула е говорил на чист български език, непрофесора овчар Овчаров говори со гъзо си.

заклеймява лъжците в княжеството си и ги проклина "...а кто ще слъгати да му ебе пес женъ и матере му", пита ученият.

Много е интересно как в конструкцията на модерността е вплетена дълбока анти българщина, и всичко българско се представя като ниско интелтуално и безвкусица но прогреса в модерната му извратеност като път към българщината, радев е продукт на извратения прогрес, иво христовците и те

Всъщност народите и нациите започват да се оформят в края на 18 век. Националните държави и нациите са резултат на буржоазните революции, оформилите се класи и развитието на капитализма. Да се говори, че граф Дракула е българин и е говорил на чист български е най-малкото смешно, защото българския народ се оформя във времето на нашето Възраждане, на първо място в резултат на религия и обичаи, а езика, който говорим има много различия с онзи, който се е говорил по времето на Дракула. Овчаров да не е член на Македонската академия?

Това е валидно за западните държави българския е бил формиран доста хиляди години преди тях

Тази конструкция е вкарах аз по форумите, баба ми дядо ми са бежанци от румъния казвали са ми че всички в селото са говорели български без учителя, полицая и кмета, после имах лични наблюдения от румънци ит онези области ползващи български думи и отделно познаването на историята те води до тези заключения. Други конструкции чакат са бъдат открити и формулирани, от рода че константин е живял в сердика но константинопол е кръстен на него и няма нищо гръцко

Българския Индиана Джоунс, приятелят на Буци Еднокнижникът....

Важно е постоянно да се сее национализъм по Балканите, да се мразим всички без реална причина, само въз основа на всякакви историци, които внушават на едни и на други "истинската" история. Не ви ли става ясно, че тя няма никакво значение за решенията, които взимаме днес? Днес е важно да мачкаме простите, зли и манипулативни изроди, които ни управляват от 30 години.

Мислиш се за умен и отворен, но като не знаеш историята, не знаеш и това, че Гърция ни е отнела земи след войните, включително и на основания на погрешни исторически твърдения на български професори.

Няма ли да спрете с тези глупости?

Македонец е!Това го знае всяко дете!

Да де, на 5 ракии!!!

Стига си писал глупости,и мислиш че всички ти вярват,дракула говорел чист български ай с.....р бе

не са никакви глупости! Всички стари надписи в църквите в Румъния са на български. Явно не си ходил никога там и не си чел история! Там са говорели на български когато се е образувала държавата Румъния! После после правят 2 езикови реформи и вкарват италиански думи. Все още към 30 % от думите им са български.

не бъркай църковният език с този на населението - няма нищо общо

А сигурно нашите възрожденци са издавали вестници на църковен език. Не ти или изглежда странно българи да издават вестник в Румъния. Ами не е било странно, защото всички са можели да го четат на български! Много наши възрожденци са завършили в Румъния. В Букурещ, в Браила. Да не би да са говорели на румънски. Абе четете малко история и ще се уверите, че по тези земи са говорели на български. Малко по-нагоре пък над Брашов част от хората са говорели на немски. Сталин ги е изселил немскоговорящите.

Да, бе да - и е бил от Банкя.

Ако отидете в Бран ще видите лично, че там пише че титлата на Влад е ВОЕВОДА. :-) Влад е бил български феодал. :-)

Ква България по средата на 15-ти век?

Ами НЕ Видин в последното българско царство паднало под османско владичество! Това казвам, ама явно не схващате!

Цепеш също е прякор, щото любимото му занимание било да набучва на кол. Власите са останалите траки от Балканския полуостров, запазили си стария овчарски занаят и мигрирали в Карпатите. По късно превземат равнините след куп войни, епидемии и опити за еманципация от България, Иван Шишман редовно си назначавал и уволнявал управника на Влашко

"Проф. Николай Овчаров: Дракула е говорел чист български език" Сулейман паша и той, са гледам Джо Байдан тоже на чист български говори. Аве всички до дунавмостговорят на чист български ве. Има и некой дет по чисто от най чистото говорят... ББААХАХА

Дали сме ви четмо и писмо в азиатската кочина, какво искате повече?

нищо немо си дал ве ганьо потурнашки. на тебе са ти дали, и там от дет са ти дали не е България. ганьовците доста се напъвате обаче всъщност всичко културно и духовную което притежавате е дошло от други места. е там отдоло некъв се ищцепи че у румънските църкви било написано на български. аве смотаняци във всички славянски църкви се е пишело на църковнославянски ве. мноо сте смешни и жалки с изцепките си какви велики сте били някога си о време оно.

в Молдова, разправяше как му искат 2000евро за българско гражданство, а румънското е без пари, "само" вместо Петров, щели да го запишат "Петреску".

То това е ясно. Всички в съвременна Румъния са говорели на български език. В църквите им старите надписи са на български. Нашите възрожденци защо са бягали там, учели са там и са издавали вестници там. Ами просто е, всички са говорели на български! После правят две езикови реформи и ето за 150 години създават нова нация наречена румънци.

Е щом това е първа новина, проблемите в тази държава са решени

"Народ, който не познава миналото си, няма бъдеще." Тая, чувал ли си я.

и това ли е повод за гордост, някой говорел на български .. друг в въпроса дали този някой го е имало въобще или е просто туристическа измислена атракция А овчаров подкрепи ареста на Иванчева .. реално тъпака си е чист слуга на системата и няма капчица добро или стремеж към справедливост. Подгъзен помияр на властта! Или накратко ИБРИКЧИЯ!

Не говорим за Овчаров, душичка, а за историческата истина, че Влашко и Молдова са две български "воеводства"(гранични области) през цялото средновековие, до падането им под турско робство. До 1852г. там се е говорело и пишело на български, но след освобождението им от турско, идват двама "иречеци" им измислят език, на основата на френския, история , свързана с Рим, съответно име на държавата.

Календар