Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Пореден опит за "покушение" върху "Мона Лиза" в Лувъра

ВАНДАЛИЗЪМ

Пореден опит за "покушение" върху "Мона Лиза" в Лувъра

Екоактивист хвърли парче торта и го размазва върху защитното бронирано стъкло, зад което се пази една от най-известните творби в света

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Това не е опит за "покушение", а ПР акция.

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:M_q441wK6EkJ:https://news.bg/curious/ruskinya-atakuva-s-chasha-mona-liza-v-luvara.html+&cd=16&hl=bg&ct=clnk&gl=bg Рускиня, ядосана от отказа да получи френско гражданство, решила да си „го върне" на шедьовъра на Леонардо - Мона Лиза. Влизайки в Лувъра, жената носела в чантата си керамична чаша, която хвърлила по прочутата картина, съобщава Ройтерс. Инцидентът се разиграл на 2 август, като нападателката била мигновено арестувана от охраната на музея. "Жената хвърли празна чаша по "Мона Лиза", но тъй като картината е пазена от блиндирано специално стъкло няма никакви нанесени щети", заяви говорителят на музея Дейвид Мадек. "Тя изглеждаше видимо разстроена", допълни той за жената. В момента руската гражданка се преглежда от психиатър. Джокондата ("Мона Лиза") на Леонардо да Винчи е една от най-безценните творби на Лувъра, който за миналата година е бил посетен от над 8 млн. души.

дойде в България и едно куку я порази - оказа се, че е официален фалшификат! ...Преди 40 години: Шизофреник намушква с нож в София... Мона Лиза Душевноболният млад мъж почувствал бил духа на Леонардо да Винчи, но всъщност целял светът да обърне внимание на епохално негово „икономическо откритие" Преди 40 години от 2 ноември 1979 г. до 31 януари 1980 г. в криптата на столичната катедрала „Св. Александър Невски" е подредена художествена изложба от оригинални творби на Леонардо да Винчи и художниците от неговата школа. В нея са представени 144 творби – оригинални рисунки, факсимилни отпечатъци и скици в областта на анатомията. Сред изложените платна на гениалния майстор на четката са „Дамата с хермелина" и много ценно копие на шедьовъра „Мона Лиза" от 1520 г., което е притежание на Лувъра. То е с изключително висока музейна и художествена стойност, защото правено много скоро след оригинала (вероятно дори това е първото му копие или поне едно от най-ранните), който е създаден в периода 1503–1507 г. ..На 26 ноември 1979 г. в криптата пристъпва, разкопчал палтото си, 29-годишният софиянец Михаил Стефанов. Внезапно младият мъж прескача въженцето, ограждащо „Джокондата" и се нахвърля с нож върху картината. Охраната се спуска към него, но вече е късно – платното е срязано почти вертикално в левия си ъгъл, като прорезът е около 20 сантиметра. БТА и медиите излизат с лаконично съобщение за инцидента. Остава тайна колко пари е платила държавата ни на Лувъра за повредения експонат. Оказва се, че Стефанов често е пациент на Четвърти километър. Вероятно при него психичното заболяване е наследствено, тъй като и баща му е бил шизофреник. При обиска в дома му е открит „Манифест до Държавния съвет на Народна република България”, в който душевноболният мъж предлагал да бъде патентован неговият „закон за икономическото развитие”. „В момента, когато бях в художествената галерия и гледах „Мона Лиза”, почувствах духа на Леонардо да Винчи и получих увереност, че ако повредя „Мона Лиза”, откритието, което ще доведе до хармония в световната икономическа сфера, ще стане достояние на човечеството и по този начин би могъл да се предотврати един световен конфликт" - твърди в показанията си Стефанов. Той се оправдава, че повредил платното само малко, „за да може да се реставрира, тъй като е произведение с голяма художествена стойност"..... https://www.desant.net/show-news/50327 (търсено в Гугъл като: когато "Мона Лиза" бе в България )

картината и се оказа,че е фалшификат. Дори не е копие!

този много добре е знаел, че заради такива като него, картината от поне десетилетие е зад бронирано стъкло. Просто е искал да блесне. Вместо това дразни дори хора, които не им пука за Мона Лиза. Комплексиран цървул. В количка или не.

Пропуснали сте българина, който разряза Мона Лиза в София. Добре, че французите бяха проявили разум и бяха изпратили копие, а не оригинала.

Календар