Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Почина сценаристът на филма "Бялото слънце на пустинята"

IN MEMORIAM

Почина сценаристът на филма "Бялото слънце на пустинята"

Марк Захаров бе един от най-известните театрални режисьори и киносценаристи на Русия

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

В кой век живеете бе, скъпи коментатори?

Марк Захаров е невероятен режисьор. Той сътвори филма "Този същият Мюнхаузен"- един шедьовър на съвременното изкуство.

Ах, тъжна новина... Не съм запознат с цялостното му творчество, но с ръка на сърцето ще речеш, ако си непредубеден, че "Бялото слънце на пустинята" влиза в Топ 20 на всяка една душа... Освен товарищ Сухов, великолепно играе ролята си и Спартак Мишулин, в ролята на Саид, както и Гюлчатай, момичето е последна година в гимназията и след училище тича на снимки... Ами Черният Абдула, великолепен персонаж, страшният главатар на басмачите... И тук стигаме до Верешчагин, несправедливо забравян малко от колегите пишещи, също с култова реплика: :... Абдула, я мзду не беру...МНЕ ЗА ДЕРЖАВУ ОБИДНО... Отговорът на Абдула -Аристарх, договорись с таможня... И следват изстрели... Простете, че "залитнах" така...

Голям творец, но допусна ужасна грешка като навремето си скъса партийната книжка публично, демонстративно пред медиите.

Току-що имаше интервю със Захаров. Оплакваше се от голям натиск на цензурата, вероятно затова.

Какво...ми щом едни хора гледат точно този филм преди едно голямо потегляне/пътуване...значи не е случаен филм...както и всички работили за него. Поклон.

Руските космонавати. Традицията обаче има друг смисъл - обучават ги да боравят в видеокамера на кораба.

Разкошен филм! Айде във времената на соца почти не пускаха по кината американски филми, а единствените екшъни, които гледахме бяха френски с Ален Делон и Жан Пол Белмондо. Та тогава руските екшъни за времената от годините на гражданската война след Октомврийската революция и военните филми за Великата Отечествена Война, както руснаците наричаха ВСВ след 22.06.1941 г., бяха тези, които запълваха тая ниша. Но този конкретен филм е нещо много по-различно. Купих си го на диск преди 10-12 години, когато продаваха CD и DVD с вестници. Наскоро го гледах пак за може би 10 - ти път. Все още ми харесва - 40 години след като е заснет. Наистина смислен и много човешки филм. Интересна е и историята на създаването му. Мисля, че четох някъде статия на тая тема, може и да е била тук. Сценарият или заснетият филм, не мога да си спомня добре, е отлежавал години наред в някакво хранилище, защото не бил одобрен от цензурата по някаква причина. Светла му памет на Марк Захаров. Писмата на Сухов до любимата му бяха много хубави - интимно-проникновени и в същото време забавни. Такова интелектуално ниво трудно ще откриеш в американски филм, може би само в тези, които са от независимото кино с нисък бюджет. Все пак да не забравяме, че филмът е от 70-те години. Тогава киното беше доста по-различно. Западно-европейското кино от този период също има много прекрасни филми. А филмовата индустрия в САЩ е много различна. Холивуд винаги е залагал на екшъна, динамиката и простоватата лексика. Дори ако вземем например уестърните, този типично американски филмов жанр. За мен най-добрите уестърни на всички времена са направени от италианския режисьор Серджо Леоне. Той надмина всички американски режисьори в жанра. "Имало едно време на Запад", "За няколко долара в повече", "Добрият, лошият и злият", "За шепа долари" - това са класики в жанра, които ще останат завинаги в историята на 7-то изкуство. Но прекалено много се отклоних. Мир на праха на този талантлив човек!

Препоръчвам ти да си свалиш от читанка.инфо книгата.

Благодаря за инфото. Ще го направя. Не знаех, че я има там.

Скъпа Еми, скъпи дирове, този човек НЕ Е СЦЕНАРИСТ НА "БЯЛОТО СЛЪНЦЕ НА ПУСТИНЯТА"! Написал е само текстовете на писмата на червеноармееца Сухов до жена му! Сценарият е на Валентин Ежов и Рустам Ибрагимбеков! Доста безочливо от ваша страна, дори сте го извели в заглавието! Иначе, светла му памет на човека!

Дир, оправете си материала. Сценаристи на филма са Валентин Ежов и Рустам Ибрагимбеков. Марк Захаров е автор само на текстовете на писмата на Сухов. Марк Захаров е гений създал такива незабравими филми като. "Формула любви", "Тот самый Мюнгаузен" "12 стола" и много други филми от златния фонд на киното от СССР.

Споменатите филми са съветски, а не руски!

Да не забравяме, че Марк Захаров беше режисьор на още един велик филм "12 стола" с незабравимия герой Остап Бендер. Всъщност всичките му филми са много добри, тънко интелектуални.

Този филм е упоменат.

Восток дело тонкое...

Филма е разбираем за родени благородници!

Плакат: 1е ОБЩЕЖИТИЕ СВОБОДНЫХ ЖЕНЩИН ВОСТОКА. ПОСТОРОННИМ НЕ ВХОДИТЬ... Ето и превод, макар че лафовете преведени на български не звучат така както на руски. 1-во общежитие на свободните жени от изтока. Външни да не влизат...

вход за външни лица забранен.

Восток дело тонкое.

Често си спомням тази реплика напоследък, като гледам как америкнците се въртят като замаяна муха между Сирия и Китай.

Огромна част от сценария на "Бялото слънце на пустинята" се превърна в лафове (по новому-"мемове"). Самият филм си остава чудесно средство да се заредиш с оптимизъм и вяра в човека. И не на последно място - прочутата песен на Б. Окуджава: "Ваше благородие,госпожа Удача..."

Има сцена от филма, където двамата герои комуникират, викайки си единия да подпали цистерната с нефт... Та има един виц по повода: -Саид, палии! -Не могаа, кибритът е мокъъър! -Защооо? -Стреляхаа!

мрете бе комунисти гнусни

Но не и преди да си назобиш дневната доза от хаповете! Ш...бана м....шо!

Дейба и сороспията ти долна, дейба. И тука ли намери да се изходиш ?

- керванът си върви, демек: "филантропът" колкото и да ти плаща - руските филми се гледат и ЩЕ се гледат;-).

Ми тъй де - в КОЙ руски филм главният герой е негър с "инаква" резба??? К'во да им гледаш на филмите, ъ???

бесепарски трол, изхожда се от името на "врага" за да посее омраза.... елементарен си пич, не минава!!! А хубавите смислени произведения нямат цвят, те са за всички..

"Бесепарският трол" сред КОГО и към КОГО иска да "посее омраза" би ли уточниш???

Ти си просто леке! Ама много просто!

Мумиите, кой.

К'ви мумии, бе фараоне???

Бог да го прости Марк Захаров, голям режисьор беше! "Бялото слънце на пустинята" беше първият руски уестърн или по-правилно ийстърн. Култов филм и култови фрази и до днес. Основният му герой товарищ Сухов и той си замина милия преди няколко години. И накрая да се подсетим за култовата фраза "Долу предразсъдъците! Жената също е човек!"

Календар