Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Патриархът отхвърлил Лувърската ни изложба още през януари

ПОЛЕМИКА

Патриархът отхвърлил Лувърската ни изложба още през януари

Българската общественост разбра това едва тези дни

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Сигурна съм,че БПЦ има своите сериозни мотиви! Не е наша работа да ги коментираме! По принцип, изнасянето накултурни ценности за изложби в чужбина крие огромни рискове от кражба и подмяна! Например Панагюрското съкровище от откриването му до сега е"олекнало"с над 1.5 кг!!!

Поклон пред Негово Светейшество и БПЦ! Госпожа Яра да напусне Българската НХГ незабавно!

"Министерство на културата в момента обмислят друго съдържание за българска изложба в Лувъра, като твърдят, че отношенията ни с музея и културната общественост на Франция няма да пострадат от случилото се" - да вярваме ли все пак, че тази ислямска изложба е отменена?

Негово Светейшество също така да контролира стриктно как от БАН си правят анализи и си осигуряват актив с анализи на икони. Видях публикация правена в Св. Николай Софийски от кадри на Органична Химия на БАН. Да обясня на Негово Светейшество, че органична химия е органичен синтез. Ако може тeзи търтеи от БАН да си работят синтеза и да не пипат Светините от които така и не разбират....нито от анализи.

Естествено,че няма да разрешат-как така артефакти и църковни вещи на православната църква ще бъдат излагани в сектор ислямско изкуство. Ние сме православни християни, а не мюсулмани.

Е, тъй - Боил Банов е сатанист.

Не сте им предложили достатъчно пари на тия продажници, затова не ги дават. Ама и по-добре. Няма какво да се подпомага популяризирането на тази двухилядолетна лъжа.

педерас

Това, че не вярваш, си е твой проблем. Христос е реална личност, въплътеният Бог, заради такива души като теб.

В комуникацията между световен музей и Министерство на културата, защо трябва да се намесва Църквата ? България е 100 години назад от целия културен свят.

Защото става дума за "експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската патриаршия. "

Църковният исторически музей се намира в Богословски факултет на СУ, би трябвало отдавна предметите изложени в него да принадлежат на държавата и хората спокойно да имат достъп до тях, за да ги видят. Същото е и с криптата на Ал. Невски и иконите в нея. Тя не е ли на общината ? За какво са й на Църквата тези предмети и икони ?! Те принадлежат на хората.

щото си тъп галфон

Предметите СА НА ЦЪРКВАТА. А църквата е ПРАВОСЛАВНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД. Следователно предметите СА НА НАРОДА. Значи принадлежат на хората. Ясно ли е, дечица? Хората спокойно имат достъп до тях, МОГАТ спокойно да ги видят. Всеки ден в параклиса на СУ има служба и е пълно с хора. За какво са и на общината църкви и икони, след като са собственост на църквата по утилитарност.

Защото предметите, които иска Лувъра са на БПЦ. И няма как да се излагат в раздел ислямско изкуство, след като са ХРИСТИЯНСКИ. Първо прочетете за какво става въпрос, после задавайте смислени въпроси.

А защо въобще е необходимо да се иска съгласието на БПЦ!? Да не живееме в средновековието, тези артефакти да са тяхна собственост или пък да не би да е имало Османска империя по това време. Остава сега Ердоган да възроптае че изкривяваме историята и отричаме действителността...която е ясна впрочем.

A защо не, при положение че тези артефакти са под собственост и в юрисдикцията на Българската Патриаршия? Или за теб мнението на изперкалата френска лелка-кураторка и фенка на африкано-арабския ол инклузив рум сървис е по-меродавно? Да хване и да нареди българските кръстове и иконопис както ѝ изнася според романтичните си хамамовдъхновени представи за културен ислям?

щото си тъпо парче гей

Браво на негово Светейшество Патриарха за това което говори вече седмица Българския Народ ! Българите не са Ориенталци , а Православни Християни - Ортодокси !!!

Българите са неделима част от наследството на Османската империя. Ти пък си мрънкай както искаш, и тези като тебе.

Ние не се обрязваме , ние не сме турци ! Ние сме Християни ! А ти си мечтай скоро на Турците ще забранят БГ паспорти , ще дават само на родени тук мангали !

турците да те опрашат, драги

ок, само че ислямът е взаимствал голяма част от християнското изкуство и като такова се явява неделима част от християнската култура. След превземането на Константинопол, всички джамии започват да се строят като света София. В епохата на лалето (на турски: Lâle Devri; на османски турски: لاله دورى) - османският "ренесанс" един и същи орнамент с лалета, се среща в църквите и в джамиите.

Българите са били част от завладяното население от Отоманската импери, но сега НЯМА Отоманска империя, а иба БЪЛГАРИЯ!!!!!

Банов и на ислямистите ли тръгна да ни продава??? Позор!!!

Този Банов мине не мине месец и се дъни като пълна шматка. Нямам идея защо Бойко го държи, но заради смешника "министър на културата" намразих целия ГЕРБ.

Голямо изключение е днес, нормален човек на висока позиция в обществото.

"Ислямско изкуство" в Лувъра! И като част от ислямското изкуство да се представят християнски артефкти?!? Банов, министре на културата, ти правиш ли разлика между двете култури и религиозни догми, за да ги съвместиш в една изложба. Ако държиш на изложбата, да се смени името на "Християнско искуство по Българските земи".

Голяма работа ! Да си ги пазят в тъмния църковен музей, в който само мишките се разхождат.

чЕТИ БЕ! БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР!

В Бачковския се разождат едни нечистоплътни монаси, груби и прости в обноските си, които ненавиждат чужденците-туристи с фотоапарати.

пише и за църковния музей в материала. Той се намира в Богословския факултет. Чети по-добре ти !

Ислямско изкуство! Та това е просто оксиморон. Къде остават египетската, гръцката, персийската и римската култури! в/у чиито основи и в известна степен се явява наследник и черпи извори исляма. Например, маврите, които завладяват част от Испания, използват за своите строежи (Алхамбра и пр.) строители и учени математици от Дамаск/Сирия, която дотогава е била християнска! Но това се премълчава и се твърди в учебниците, че е плод на ислямската "култура"!

А тая грешка на природата - Банов, кога ще си ходи? Да му бият щута и да се маха, че съвсем затри културата. Пълен неграмотник и слуга на еднокнижния.

Това не е грешка, А УМИШЛЕНА ГРЕШКА!

Така, похвално е становището на църквата,но аз се питам друго.....след като църквата е имала становище още в средата на януари, каква връзката между църква и народ,след като "едва" сега се разбирало за становището на църквата...това показва още веднъж колко далече е църквата от народа........изключвам бабичките които ходят ...то и дядовци вече не ходят.........ПОЗАМИСЛЕТЕ СЕ

Т.нар. "медии" би трябвало да е връзката на народа. Не само с църквата. Замисли се.

Безименен........ти без де мислиш пишеш глупасти..........пак медииет и политицете ли ще изкарате виновни............СМЕШНО Е. Много имаме да си приказваме и не тук е мястото..........УСПЕХ

Научи правописа. Успех!

Добре е, че си теглил шута на Бановчето! Тая гербаджийска измет се чуди как да предава България! Вън! А на франсетата ще им мине, да си представят каквото искат, никой не им пречи! Аман от педераслък!

Види ми се, бая ниска е културата на министъра на културата...И някак си нечистоплътност блика доста...физическа и душевна...

браво, да идват тука да ги гледат щом са толко интересни

Браво на Патриарха!Слава Богу!

пак са щели да ни представят като съжители на турците,прав е патриарха

Календар