Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Отиде си Мерсия Макдермот - биографката на Васил Левски

IN MEMORIAM

Отиде си Мерсия Макдермот - биографката на Васил Левски

Голяма приятелка на България, тя написа няколко чудесни биографични книги за Гоце Делчев, Яне Сандански, Димитър Благоев, а книгата й "Апостолът на Свободата" е една от най-хубавите книги, писани за Васил Левски

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

за разлика от Франция, в Англия е имало и други приятели на България, един от тях е Гладстон, който от парламентарната трибуна се възмутил от турските зверства при потушаването на Априлското въстание, дизраели отговорил, че българите са терористи, които избиват мирно турско население, сформирана е комисия начело с Гладстон която посещава България и установява, че нито един турчин от цивилното население не е пострадал, нито един. По време на Съединението Гладстон е премиер министър и веднага признава Съединението, като поставя цяла Европа в шах и мат, включително и Русия.

Прекрасен човек, който обичаше България и отвори очите на света за въжделенията и апостолите на нашия народ ! Автор е на първата пълна история на България на английски език, биографията на Васил Левски "Апостолът на свободата", биографията на Гоце Делчев "Свобода или смърт" и биографията на Яне Сандански "За свобода и съвършенство". Дълбок поклон пред светлата й памет !

Лека и пръст на жената, но все пак си задавам въпроси. Защо не се е занимавала с английската история (имат си я в изобилие), а се е хванала с българската, по джентълменски да ни учи. Защо историята на славяните е писана предимно от чужденци? Нима повече вярваме на чужди историци отколкото на наши?

jingiby

Тъп си като гъз@ на индийски слон...

завършила е руска филология и е искала да отиде в Русия, но се оказало много трудно, затова идва в България, защо пише за България - защото се влюбва в страната ни от пръв поглед, пише - минавате Дунав и влизате в страна малка по територия, но надарена повече от континент - реки, гори, долини, езера, китни градчета, мили трудолюбиви хора (цитирам по памет от "Апостола на свободата") и още - какво печели тиранинът, като след векове робство се раждат мъже като Васил Левски - весел, жизнелюбив, с ангелски глас, обичан от хората, превърнат в легенда още приживе, той единствен.

Почивай в мир!

на тошо и съратниците му беше

Русофилите мразят Левски

Поклон пред паметта й!

Руска книга за Апостола?

Велика жена, велик човек! Човек на духа, на вечното, на стойностното! Тя обичаше България и направи за нея повече отколкото много "българи", седящи под портрета на Левски.

Бе поканил някакъв измислен историк и 20 пъти натъртиче Дякона е предаден от българи(???)През цялото предаване беше насърчаван от Сидерягата ( бивша руска курва) да ни внушава,че сме предатели.(???)И нито дума за лицето граф Игнатиев! Народе?????

Ти и себеподобните ти - полуграмотните дегенериралите тролеи могат да произведат само плюнки и л..на и отвращение.

Велика ЖЕНА и голяма ПРИЯТЕЛКА НА бивша България !!!

ето от къде започва лъжата!

Ами, спри да лъжеш. Поне за миг. И се поклони, дълбоко. (дано ти дойде акъла)

дядж йоцо, по времето когато тая е била в България тия които пишеха и казваха истината бяха или в белене или мъртви!

През 1948 г. завършва руска филология в Оксфордския университет. През лятото на 1947 г. с група английски студенти отива на бригада в бивша Югославия, където за първи път установява контакти с българи, включително с поета Павел Матев. Прилича на двоен агент, който през 89г. напуска България. Интересно. Иначе, хубави книги е написала. Заслужава паметник в България.

Тъща ми идва през 1966 в България на 18 години, завършва история и работи в БАН до 1994, след което напуска страната. Един единствен път са се опитали да я вербуват от службите, като са я поканили на кафе. Може да са я следили, но всяка година са пътували семейно до роднините й отвъд железната завеса. Предполагам са знаели всичко за нея, след като баща й е бил в щаба на 6 армия на Паулус.

Това казвам. Стандартна практика е било и още е да се вербуват чуждестранни студенти, учени, артисти, писатели и т. Н Предвид комфортното и пребиваване у нас по комунистическо явно е била вербувана. А англичаните сигурно добре са следели за такива случай и са я също вербували за двоен агент или даже неписан съюзник. Все пак това са две империи, които искат да властват над България, примерно. През 89, вместо да се радва на демокрацията в БГ след толкова години живот тук, тя се изселва на запад?

българските студенти, които работят в Англия и САЩ агенти на ДС ли са?

Светъл Ви път, Учителко.

Какви приятели на България има зад граница, а тук е модерно да плюем на всичко българско!

Календар