Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Операта в Осло – пешеходен айсберг сред норвежките фиорди

АРХИТЕКТУРНИ ШЕДЬОВРИ

Операта в Осло – пешеходен айсберг сред норвежките фиорди

Impressio продължава да представя най-големите оперни театри в света

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Като цяло сградата е интересна. Най-красива е откъм морето, но за съжаление фасадата може да се види само от корабче или ако си доста отдалечен в залива. Иначе видимата откъм гарата страна т.е. задната изглежда малко като индустриална постройка с тесни и дълги хоризонтално разположени прозорци. Мраморът отвън започна да прави проблеми още по време на строителството-пожълтява. Това е логично, защото варовикът не е устойчив на толкова агресивна среда- сол+замръзване. Беше много скъпо решение още, когато го започнаха/всичко е внос/ и остава скъпо и сега като поддръжка. Иначе отвътре проекта е интересен. Наистина усещането е студено, с ефектно осветление, на някои места има разноцветни светлинни акценти, напомнящи на северното сияние, но ресторанта е прекалено иновативен- поне в мен създаде асоциация за закусвалня. Самата голяма зала има много силен амфитеатър, така че предния ред е горе долу до коляно, когато ходиш между редовете. Общо взето мислех, че ако се заклатя ще падна надолу. Когато седнеш на седалката пред всеки има уредба за превод на текста на няколко езика. Не е много удобно, защото забождаш нос в екрана а той е около 6" и изпускаш действието на сцената. Лично аз предпочитам варианта с големия екран на Софийската опера. Постановките на класическите опери са модерно изпълнение с по-изчистени и семпли декори. Честно казано този тип представяне на класиката някак не можа да ме докосне и въведе в действието. Но, това е мое лично мнение и е въпрос на вкус! Певческите им състави, поне това което съм слушала бяха с много добри гласове. Ако решите да отидете на представление, влезте в интернет страницата на операта и си купете билетите няколко месеца по-рано, защото всичко се разпродава много бързо. За разлика от България, ние си имаме опери почти във всеки голям град, в Норвегия е само една и за това билетите се свършват, а представленията особено на класическите постановки са доста рядко. Цялата зала е облицована с дърво и е едно интересно, модерно, семпло, но елегантно решение. Чувстваш се топло и уютно вътре, а отвън е студено, сякаш си наистина във вътрешността на ледник. През деня в хубав и слънчев ден сградата се откроява и блести и заедно с новия квартал Бар-код в Бьорвика създават много модерен облик в тази част на града, точно както е контрастът в Париж между Дефанс и централната част. Приятно е да се изкачваш по наклонения покрив. Има красива гледка, както към фиорда, така и към града. Мисля, че си заслужава да видите операта, ако ходите в Осло.

Нищо уникално няма в сградата, поне отвън. Да, бях там. Като цяло много скучен град, но с много чист въздух и със страхотна транспортна система.

грозно...съветски брутализъм

Имал съм удоволствието да бъда там и сградата е уникална

Напълно съм съгласен Но това, дето му викат "скулптурата пред нея" на живо е ужасно. Няма нищо общо със снимката. Но дори и то не може да развали впечатлението от тази уникална сграда.

Календар