Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

На гости на Георги Парцалев през декември 1979-а

СНЕГЪТ НА СПОМЕНА ВАЛИ

На гости на Георги Парцалев през декември 1979-а

Фото спомен от архива на Иван Григоров

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Оценяваме човека ,като артист или личния му живот.Но сега не пускат старите филми ,за да не засенчат сегашните лиглювци,който плачат само за пари

Велик артист ! Поклон !

И времето си беше спокойно тогава..всичко си имаше....и наше най вече.А колкото до бананите и с тях и без тях...може не това е най важното.Но ядяхме и от тях.А Парцалев е и ще си остане велик и незабравим артист! Неповторим!!

Майката на мой приятел ми разказваше как в голям магазин във Варна около Парцалев се била събрала огромна тълпа. Опитвал се човекът да разпръсне хората, даже им се карал, но безуспешно - всички стоели около него и се смеели каквото и да каже.

Бог да го прости Парцалев и ветла му памет, голям артист беше! Освен великите му изпълнения като комедиант, той изигра великолепно драматичната роля на Иван съботянина в "Тримата от запаса".

Освен, че прекалено късно му дадоха званието "Народен артист", по същия начин се отнесоха с него и с късното присъждане на званието "Заслужил артист", което е по-ниско по ранг. Парцалев става "Заслужил артист" чак на 44 години - години след като е вече отдавна любимец на хората в България. Една вечер били на вечеря в някакъв ресторант с Георги Калоянчев и група други актьори. Калоянчев по него време вече бил "Народен артист" и звездата на сатирата. По някое време Калоянчев се обърнал към Парцалев и казал: - Жоро, Жороооо, народни пари ядем ние с тебе тука. - Аааа, моите са заслужени - отговорил Парцалев, при което всички на масата избухнали в смях. Парцалев беше много начетен и интелигентен човек и притежаваше много тънко чувство за хумор. Жалко, че почина толкова рано. Голям актьор! Светла му памет!

Единственото нещо което беше хубаво тогава е, че бяхме млади и хубави. И нищо друго комунистическо!

е, на тебе не ти е било хубаво, но на други е било - шарен свят. Ако си ходил тогава на театър, опера, балет, концерти, е щяло да има нещо хубаво в живота ти, ама не си явно. Имаше 3 признати балетни школи в света - руска, кубинска и българска, за хоровете да не говорим, за танцовите състави, а какви театри и опери вув всеки окръжен град ..... не, не си прав.

Тоя, само като му видиш златнитв пръстени и мустака, ти е ясен. Чист вангал. Агент на ДС. Какъв комик, бе? Не помня филм или реплика на този човек, на Стояна Мутафова или на Мартина Вачкова, където да съм се засмял на плоските им просташки шеги и на изкуственото изпълнение... Виж- Мамалев, Велко Кънев и Попандов са класи над тези тримата. Актьор може и да е, комик - в никакъв сдлучай. Набедена звезда. Някакъв руски каиш коментира, че имало банан и тогава. Да, имаше и банани,имаше всичко. По всяко време. Само за някои. Помня как като деца остъргвахме с ножа банановата кора от вътрешната страна... Това- от имане...

И аз не знам, кой се интересува от мнението на тъпак и простак като теб !

Мога веднага да изредя 20тина прехвалени заслужили и народни артисти. Само че Парцалев категорично беше истински и достоен актьор.

Поне на Нова година не може ли да не ни занимаваш с просташките си коментари? И не коментирай материя от която не разбираш. Парцалев беше най-добрия ни актьор - комик. За разлика от всички други той беше статичен комик. Успяваше да разсмее хората не само с текста, но и с изразителна мимика на лицето и с подходящи за ситуацията движения на очите и веждите. Не се кривеше като маймуна, нито крещеше като повечето актьори - комици.

И аз съм живял по онова време, ама чак да изстъргваме с ножа банановата кора дотам не сме стигали. Освен това беше пълно с качествени български плодове и зеленчуци.

Абе, демократичните маймуни няма ли да престанат да ни занимават с мечтите си за банани най-накрая? Какви банани искате бе, дебели, корави и черни ли? Айде стига вече.

Истински случай, заседние на ДС с Димитър Стоянов. Един от присъстващите съобщва, че има сигнли за "неморално поведение" на другря Прцлев, тогва Дмитър Стоянов зявява: - Колеги, ако ще се знимавме с "душевните терзания" на Парцалев по-добре да си подадем оствкте и да напуснем тази работа... Та толкова за "специлната сексуалност" по времето на соца. Колкото и Емил Дмитров с го закачали.

Календар