Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Италия почита 700 г. от смъртта на Данте

БАЩАТА НА ИТАЛИАНСКИЯ ЕЗИК

Италия почита 700 г. от смъртта на Данте

Честванията ще са предимно в Равена, но годишнината ще бъде отбелязана в още 70 града и села, свързани с творчеството и личния му живот

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Великият Данте Алигиери! Изключителен ум и предвестник на новото време.Той е предшественик на Ренесанса създава литература, написана на народния език. Неразбран и изгонен от родната Флоренция заради политически борби. Божествена комедия , Нов живот. Най - хубави са неговите сонети. Voi ch'ascoltate in rime sparse il suono https://www.youtube.com/watch?v=ZoSRZe9MfdU

„През мен в града печални се отива, де в мъки вечни стене и скърби на грешните тълпата нечестива. Бог мъдри, мощни мене сътвори ведно със вековечните предмети, Бог праведни лиши ме от зари. Ще трая, дорде траят вековете. О вий, кои престъпяте тоз праг, надежда всяка тука оставете.“ "Както морето в бурна нощ реве, кога с гняв бесен блъскат се вълните в борба с противни буйни ветрове, така въздуха тук кънти в тъмите и адский вихър, който няма спир, влече и носи с себе си душите. Въртят се постоянно в темний шир, взаимно блъскат се всред вопли бясни и суетно въздишат те за мир. Кога край бездната ги вихра тласне, с един захващат те да плачат глас и клетви чуят се от тях ужасни." "Най-сетне с ръце слаби, уморени последната скала аз улових: дотолкоз дух не бе останал в мене, че в същий миг, когато там стъпих, в мен всяка мощ усетих, че изнива и без да ща, нозе под себе свих. „Със труд и мъка слава се добива, каза тогаз учителя любим. на меко който иска да почива — минува името му като дим, изчезва като пяна над водата. Не бива тука дълго да седим нек бодрост ти възпламени душата и над телото нека тя надвий, защото, кат изходиме тъмата, по хълм по-стръмен ще възлезем ний.“ "Влезнахме в тоя път, закрит отвред, де нивга не прозира слънце свято, за да се върнем горе в светлий свет. И без да си починем, нанагоре вървяхме, аз след него, той напред. Съзрях през преход, който се отвори, тез хубости, с кои небе блести; излязохме тогава в ширните простори и пак видяхме светлите звезди." Данте ни предупрждава какво ни чака в живота, описва как ще страдаме, съветва как трябва да се държим при все това и ни показва светлината накрая. Много хора не правят това даже за собствените си деца. Той първо ни отнема надеждата, за да ни я върне по-силна накрая, а демоните, които е срещал, първо ни хранят с фалшиви надежди, но ни отнемат звездите впоследствие. Хубав човек е бил Данте, хубав е и сигурно ще е хубав поне още 700 години. П.П. Константин Величков също си го бива. :)

И цели 700 свещи на тортата.. Да иляди човекът, обещаха тая година да му дигнат пенсията с цели 5 % ! А честито и да почерпи. Аа, чакай бе, помислих го за един бивш бразилски волейболист със същото име! Лелеее, къф гаф напраих, мани мани.

думите са силни когато идват от сърцето , чудя се , какво ли е преживял за да види и опише Ада , Поклон

"Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate" "Надежда всяка тука оставете, вие, що прекрачите през прага". много свежо написано преносно и непреносно. и до днес е верно.

Календар