Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

"Честито чудо на езика": Георги Господинов за наградата "Букър"

ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ

"Честито чудо на езика": Георги Господинов за наградата "Букър"

"За мен е голяма радост това, което успях да кажа снощи на български по време на словото си, искам сега да го пожелая на цяла България" каза пред bTV награденият писател

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Няма нужда от много думи. Гледайте филма The Distinguished Cituzen, който талантливо изследва обсъжданото позорно явление. Да правиш име като клеветиш мястото от което си дошъл не е нов подход в света на подлостта.

Много тъпи парчета пишат тука. И много завистливи.

Ako Господинов продължи да пише против Русия,със сигурност ще стане и нобелист.

Там ще трябва да се конкурира със Зеленият просяк, Иво Инджев и ред други .Така ,че надпреварата ще е ожесточена

некадърника!

Всичко трябва да бъде осквернено от мръсните путлерастчета. Ще ви се върне всичко един ден. Вече ви се връща… като за начало имате iq на гниди.

BRAVOOOOO!

Купих си я и прочетох книгата , но останах с питането ,дали това е най-подходящата книга за тази награда ,дали е съизмерима с четирилогията / Железният светилник,Преспанските камбани, Илинден ,Гласовете ви чувам/ на Талев ,"Тютюн" на Димитър Димов и още ред други.И тук автора като почти всички съвременни и актуални автори ,но значително по -елегантно се плъзнал по плоскостта ,лошият социализъм и още по-лошата ДС. Можеше по-подробно да покаже истинският лик на съвременните демократични ,лумпен -дегенерати.Без политическо оцветяване и ако не пееш в хора на американският, демократичен ,неолиберализъм ,няма как да получиш награда ,а за нобел пък съвсем.Очаквам Зеленски ,ако си извади някое съчиненийце от трети клас ще вземе нобел

Много добре казано. Ами взел е награда за слугинаж и оплюване на родината с цел да се хареса на който трябва и да му дадат наградка. Поредния роден продажник. Иначе е повече от посредствено плямпало.

Към храненика Г. Господинов и журналистите и всички, които уж защитавате Българската култура, език и наследство. Кога някой от вас ще му направи впечатление и ще повдигне глас да каже, че надписите на английски, при това основни надписи - нямат място в България? Защо всички фирми, та било то и чужди не са задължени да изписват наименованието си първо и с големи букви на български език, а отдолу (което всъщност дори не бива да се допуска) на латиница? Къде е защитата на българския език? Къде сте вие, т.нар. писатели, които първи трябва да бъдете впечатлени от тази мизерия? Гърците имали самочувствие, продава ли всяко камъче за култура - ще го правяр, защото имат самочувствието и смелостта да не допускат никакво такова вмешателство. В крайна сметка, английският дори не е техен оригинален език - смесица от доста опропастени немски и френски...та защо изобщо някой да го зачита за нещо? Ако говореха келтски...да, уважение, но те дори не говорят собствен език..

Дир са се загубили в превода, наградата е "International booker", a не е "Booker"! С риск да ме изтрият, но реших да споделя.

Г.Г получи награда за полит-коректност, родоотстъпничество и евро-атлантизъм! Честито!

100+

творческият път на съвременния бг писач: хулиш изтока, възхваляваш запада, хвърлят ти някой грант или награда.

още един англолизач плаче че не се е родил на запад

Комунизмът е най-човеконенавистната религия в света до сега. Комунизмът е убил повече хора, от колкото всички войни на света до сега. Комунизмът е Божието проклятие за света.

Дори не искам да Ви коментирам. Не защитавам комунизма! Но е хубаво да се осведомите повече за "демократичните" държави.

Ти май не си способен и на елементарно мислене... Да започнем от това, че няма капитализъм, няма комунизъм - има хора, а между тях има и човеци, които остават такива, при която и да е система. Използването на системите - обслужва една шепа л...на, на-агресивните, най-алчните, най-безкрупулните и те са едни и същи по целия свят. Толкова за примитивността на твоите "съждения" относно комунизма или коя да е система. Но тъй като говориш все пак за една от тези системи, интересно ще бъде да се позамислиш, защо в книгите на велики автори като Стайнбек, Дикенс, Юго, а и българските автори от времето преди 1944 г - се описва невероятната мизерия, бедност, крайна несправедливост именно на тази система, в която види се ти вярваш сляпо и без наченки на никаква мисъл от твоя страна?

Парапетоубежище е една невероятна книга и заслужава поне още дузина copосоидни награди!

Днес празнуваме Деня на българската писменост и култура или на Георги Господинов наградата? От сутринта по блоковете само за него говорят и току-виж вмъкват за Светите братя нещо. При цялото ми уважение.

Поздравления за Георги Господинов ! Книгата е вълнуваща, докосва ти душата и те кара да се замислиш за много неща. Освен това е написана майсторски, истинско тържество на красотата на езика.

Дано сега с наградата да си купи банани, че всяка от книгите ми започва д това как е нямало банани навремето. Този с нищо не е по различен от комунистическите придворни лизачи.

Още един еничар получи наградата си.

Господинов поне стана известен по света. А вие сте една/един озлобен и нереализирал се в живота човек, за който никой нищо не е чувал.

Верно ли? Тази книга на Запад надали някой ще я прочете и забележи, такива излизат с хиляди; да, може някакви сноби да я добавят в библиотеката, или по-скоро да разменят реплики с автора на някой прием. И толкова. Я изброй няколко носители на наградата Букър и книгите им които си чел.

Най-важното от всичко е да аи русофоб, а останалото си идва като бонус.

Нещо се опитах с "физика на тъгата". Ами, не ми се получи. Двумерно, плоско четиво, няма дълбочина, няма идея. Нещо ми е много странно в тази награда.

Наградата е за полит-коректност и евро-атлантизъм!

Писателят Георги Господинов се изкашля сдържано във Фейсбук в унисон с всички стандарти на общността, а от з@дника му излязоха няколко звездички на Европейския съюз. След това издуха два-три поетични сопола и с цялата тъга на номенклатурната си душа, жадуваща за още и още грантове, награди, признание и читатели, тъгуващи по инфантилната си представа за ЕС, написа на стената си: "Миналото е излязло от миналото..."

Колко са ви промити мозъците от злоба

Хубаво, обаче не разбирам патетиката. Винаги горчи на фалш. Не му завиждам, защото не сме конкуренти никъде в живота.А пък и този жанр не е "моята чаша бира".

Бих казал, че момчето има визия на собственик на магазин за маратонки на Алабин. Мазен, двумерен, примитивен. За сравнение вижте портретите на Славейков, Вазов, Яворов, Дончев. А за Ботев, Вапцаров и Гео Милев да не говорим. Затова не се и учудвам ,че разни еднодневки и примитиви се захласват по книгите му, изпразнени от съдържание, но пък пълни с модерни идеологеми.

Да те видим ти какъв циганин си?

Колкото повече се демонизира комунизма, и се насажда омраза към предишното управление, с цел да се боготвори сегашната диктатура на мутри от мафията, толкова повече награди се раздават от господарите кукловоди на глашатаите. За продажбата и подаряването на българските интереси в угода на чужди, окупаторски господари. АКо не беше получила такава политическа награда, щях да я купя и прочета, сега - НИКОГА.

Всичко за вас е пропаганда .. Само новините от русия реалност нали???

Страхотна новина и страхотни коментари, илюстриращи най-силните български черти - омраза и завист :)

Не е завист, реализъм е. Не е завист да кажеш че има и по добри български книги

Злоба и завист вашето

Този като е такъв гений защо не се изучава в училищата?

Спрете с тая простотия "Букър" и с тоя Господинов! Опозирихте 24 май!

Ти дори българин не си

Има къде-къде по хубави български книги от на този, ама не са получили награда, защото не оплюват комунизма

Някоя ?

"У майкини"

Под Игото Тютюн Железния светилник

Ти май внучилище не си ходил а? Под игото, железния светилник се изучават в училищата

Браво! Страхотна книга и заслужена награда ( според мен)

Ти чел ли си нещо от тази тъпня гарнирана с простотии за соца ?? Егати тъпанарската книга.

Дали биха дали тая награда на Христо Ботев, ако беше жив? Човекът написал: "Аз ще направя ръцете си на чукове, кожата си на тъпан и главата си на бомба, пък ще да изляза на борба със стихиите". Или Ботев е с малко кофти профил за шефчетата, които раздават наградите? Я по-добре Господинов! Такива едни мисли се въртят в главата ми...

Три неща ти гарантират успех днес, русофобия, посткомунизъм и педеращина.

Изпусна най-важното: Юдеопоклонничество.

Календар