Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Бащата на Българския Джеймс Бонд: 100 г. от рождението на Богомил Райнов

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ

Бащата на Българския Джеймс Бонд: 100 г. от рождението на Богомил Райнов

Писателят, който създаде легендарния Емил Боев - главен герой в 13 негови романа, превърнали се в основа за сценарии на култови киноленти

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Плоски хора, които съдят по себе си (те биха продали бащите си за грошове и преписват това си качество на Богомил Райнов) се опитват да дават преценки за личността и творчеството му, като цитират други плоски и обидни за него коментари, като че тези коментари са истина от последна инстанция. Само вярващ комунист-идеалист (едно време имаше такива) може да му даде вярна оценка. Ако има такъв - да заповяда. Нито Радой Ралин, нито оная Пенка-Невенка, дето само се фука кого е познавала, са от тях. За съжаление плеяда последващи простаци ги цитират.

Богомил Райнов е силно противоречива фигура в българската култура. Дългогодишен заместник-председател на Съюза на българските писатели и член на Централния комитет на Българската комунистическа партия, той изиграва голяма роля за налагането на социалистическия реализъм в българската литература и в идеологическия разгром на много „идеологически заблудени“ български писатели, като Александър Жендов, Христо Радевски, Атанас Далчев и други, по време на ранните години на комунистическото управление до падането на Вълко Червенков от власт, както и по-късно. Известният български литературен критик Борис Делчев го нарича в дневника си „подлец и полемист от висока класа“, „човекоядец“, „дясната ръка на култа и негова ударна сила, един от моралните убийци на Жендов“. Българската поетеса и преводачка Невена Стефанова го нарича „талантлив угодник“. Радой Ралин му лепва прословутото „Погодил Номерайнов“.

Ще си остане с даденото му от Р. Ралин име - Погодил Номерайнов.

Богомил Райнов е позор за семейство Райнови. Абсолютно долно л..о. И най важното: чалга-поколението което създаде Слави е нищо, пред това което направи Богомил Райнов с поколението което живееше с Емил Боев!

Това е "адаш" (не случайно), Христо Боев Петашев - елитен разузнавач при Сталин през 20-те и 30-те, създател на отличното за времето си българско контраразузнаване в началото на 50-те. Малко известен факт - за прикритие в чужбина е използвал търговска дейнист, в която е преуспял дотам,че е самофинансирал основната си работа - чудо и половина!

Какъв майстор на криминалния роман? Богомил Райнов е майстор - плагиат. Прототип на героя му Емил Боев е частният детектив Филип Марлоу. Б. Райнов е крал с пълни шепи от стила на Реймънд Чандлър и Дашиъл Хамет. Всеки, който е прочел поне 1 от романите на Чандлър ще забележи очебийната прилика в поведението, маниерите и хапливите реплики на Филип Марлоу и Емил Боев. Естествено Боев е пречупен през призмата на соца и е разузнавач с комунистически идеали служещ на младата социалистическа Народна Република България. Това е единствената разлика с частния детектив Марлоу. Николай Райнов сигурно се е обръщал в гроба от поведението на сина си Богомил поставил се най-угоднически в служба на комунистите за пропаганда на техните идеи на културния фронт. Затова ми е напълно неясно как може да го хвалят в тази рубрика посветена на изтъкнати творци от сферата на изкуството и културата.

Покажи ми писател който е 100 процента оригинален и аз ще ти покажа защо не е. Той е брилянтен писател и някои от произведенията му хич не са комунистически. В споровете си Емил Боев хич не е убедителе... помисли за това.

Кой говори за 100 % оригиналност? Никой не е искал такова нещо. Проблемът е, че Б. Райнов е един епигон, който е в голяма степен плагиат без никакво оригинално творческо развитие на откраднатата идея. Може би си чел първо романите на Райнов. В онези времена на бездуховност, когато хубавите и качествени книги бяха рядкост, а чуждите автори, като изключим безопасните класици и детска литература, се издаваха изключително рядко и в малък тираж, беше естествено такива ерзац-криминалета да се възприумат с възторг от читателите на които им липсваше такава литература. Само, че аз съм чел първо Дашиъл Хамет и Реймънд Чандлър. След това ми попадна роман на Б. Райнов, какво да ти кажа? Все едно да си пил скъпо, хубаво вино, аслед това да ти пробутат някаква прокиснала боза. Това е положението. А иначе в царството на слепите и едноокият лесно може да стане цар. Който си е чел първо Б. Райнов може да има сантименти към неговите романи, аз нямам никакви.

каквото и да си говорим като харесваш даден писател, ти го харесваш и толкоз

Личността на Богомил Райнов е доста противоречива. Не случайно ще остане в историята като "талантлив угодник" От една страна това безспорно е много умен човек, с дарба да пише. Не бих се съгласил, че е копирал стила на Хамет или Чандлър - определено е нещо различно и също така свежо и запомнящо се. От друга страна обаче като човек е бил боклук - отказал се е от баща си за да расте в йерархията, никога не е говорил с брат си след бягството на последния във Франция - знае се само за една среща между двамата, пред свидетели, когато не са разменили и една дума. Завършен мизантроп - е, то това си личи и от романите за Емил Боев ;-) Най-вярно го е описал Радой Ралин - "Погодил Номерайнов"

Прав си наполовина - втората. и като писател е въздух!

И защо скрихте материала в който се споменава бащата на Богомил Райнов - Николай? Цензура може би??

Всъщност Богомил Райнов пробива благодарение на баща си, а по-късно - защото е верен лакей на комунистическата върхушка, като Любо Левчев напр. Впрочем - когато е купувал произведения на изкуството по поръка на Партията, в частност на Людмила, доста нещица е скътал и за себе си - така че един истински Емил Боев, който преследва нашенски тарикат, отмъкнал 300000 долара, би трябвало да се захване и с него!

Моля, моля! Не обиждайте героя на Б. Райнов - Емил Боев. Емил Боев не е тъп, като Джеймс Бонд. И изобщо, смятам, че ако Емил Боев "е" ранния Богомил Райнов, то Уйлям Сеймур би могло да "е" късния Богомил Райнов. Та така...

Трябва да призная, че книгите му оказаха голямо влияние върху мен в младежките ми години.. за съжаление сега ги намирам прекалено песимистични, цинични, леко мизантропски и демотивиращи. Същата атмосфера и в сборника Юнгфрау, и в Елегия за мъртвите дни, Тютюневия човек (за баща му).. спомням Само за мъже, сценария за Бялата стая. Съвсем друга вселена са изследванията му върху изобразителното изкуство..

Богомил Райнов живееше някъде близо до нашата улица. Като бях мальк често баба и дядо ми го сочеха от вкьщи как минава по тротоара на Дондуков. Баща ми пьк ми е разказвал как в един от романите си героят Емил Боев в директен сблъсък с Джеймс Бонд, нашия здраво натупва английския агент и го оставя да се прибира бос от Северния полюс. ;D

Само дето без пушка да гръмне Запада смъкна гащите на СССР щот им огладня ауспуха

Вятър те вее! Не Емил Боев, а Авакум Захов на Гуляшки пердаши Бонд. Всъщност и тримата са мижи-да-те-лажем-шпиони, за убиване на времето.

Това е за Авакум Захов на Андрей Гуляшки. Там ги има тия истории за пряка среща между Бонд и Авакум. Но Авакум е някакъв доста измислен сухар - забавлявал се като решавал задачки от сборника по висша математика ;-) - това да го видя няма да го повярвам!

Само за протокола - сблъсъкът е между Авакум Захов и "агент 07". Не "007" и в никакъв случай "Джеймс Бонд" - такива неща не се споменават в книгата, която се казва именно "Срещу 07". Между другото - преведена е на английски и е издадена със сериозен успех в Австралия, по времето, когато излизаше един нов филм за Бонд на всеки две години!

Голям писател!

Като за селски вечеринки е екстра

Много добър Филмите ги гледам и в днешно време Имам всички романи

Книгите му вероятно си ги купил в антиквариата, където ги плъзнах накуп след първата година на следването си. Жалка пародия на Хамет и Чандлър!

То и ти си пародия на умник ама се правиш на грамотен

"легендарния Емил Боев", "култови киноленти" - глупости на таркалета! Четяхме и ги гледахме на времето поради липса на избор, поради затвореността и изолацията ни от свободния свят. Като студент в ГДР попаднах на романите на Дешиъл Хамит и Реймънд Чандлър и видях истинските прототипи на Емил Боев, най-вече Филип Марлоу. Богомил Райнов се оказа псевдоавтор, изкопирал твърдия стил в кримитата просто защото е имал достъп до тях. Кой би чел днес баналните му "творби" или би гледал "култовите" му филми - Никой! Разликата между всестранно надарения творец Николай Райнов и сина му Богомил е огромна!

общото между Филип марлоу и Боев?!? Ти май и Чандлър не си чел, а само си пишеш , чукча!

...в характера, поведението, репликите, ситуациите, в които изпада... Нашият, естествено, е олицетворение на Моралния кодекс на строителя на комунизма - имаше такова понятие на времето. Впрочем - превъплъщенията на Гец и Коста Цонев в образа на Емил боев са трагикомични и жалки!

Аз съм роден през 80те години и съответно четох романите на Богомил Райнов около и малко след 2000та година. Т.е. не сме ги челим защото видиш ли нямало какво друго да се чете. Богомил Райнов е прекрасен писател и един ден се надявам и моите деца да го оценят.

Богомил Райнов е откраднал цели пасажи от романите на Флеминг.

И, по-точно?

Календар