Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

40 години без Владимир Висоцки: Неудобен и в живота, и в смъртта

IN MEMORIAM

40 години без Владимир Висоцки: Неудобен и в живота, и в смъртта

Боец ли е Висоцки? Бунтовник? Антисъветски? Или извънсистемен гений? Ако е само бард, ще е един от многото. Висоцки може да бъде мислен редом до Маяковски и Есенин

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Как щеше да ги ненавижда - и руските олигарси и либерасти и западните джендъри с вълчите зъби!

щеще да 'залюби' новата конституция с Вечния начело...

пияница

пияница, но не само пияница, а уникален човек. Хитлер като е бил трезвеник и вегетарианец какво следва?

Хаховец :-)

Спасибо друг, что посетил Последний мой приют. Постой один среди могил, Почувствуй бег минут. Ты помнишь, как я петь любил, Так распирало грудь, Теперь ни голоса, ни сил, Чтоб губы разомкнуть. И воскресают, словно сон, Былые времена, И в хриплый мой магнитофон Влюбляется страна. Я пел, и грезил, и творил — Я многое успел, Какую женщину любил! Каких друзей имел! Прощай, Таганка и кино! Прощай, зеленый мир! В могиле страшно и темно, Вода течет из дыр. Спасибо, друг, что посетил Приют печальный мой. Мы здесь все узники могил, А ты — один живой. За все, чем дышишь и живешь, Зубами, брат, держись, Когда умрешь, тогда поймешь, Какая штука — жизнь Прощай! Себя я пережил В кассете «Маяка». И песни, что для вас сложил, Переживут века!

Благодаря за статията. Все пак не е нещо важно, като Хаазис. А за тези, които споделят моето уважение към поезията, в която думите трябва да имат смисъл: Мне меньше полувека - сорок девят с лишним, Я жив, тобой и господом храним. Мне есть, что спеть, представ перед Всевышним, Мне есть, чем оправдаться перед ним...

Висоцки, е велик с това,че с песните си е докоснал милиони хора,и на всичкото отгоре даже е и формирал тяхното мислене,той е велик с това,че е пял това което мисли и чувства без да се интересува това дали се харесва на силните на деня.(колко днес го правят в свободна България?)Не забравяйте,че Висоцки се е родил и живял в една страна която днес я няма на картата на света СССР се е казвала тази страна.За 30 години демокрация България родили някакъв гений???

не, но починаха няколко

По-късно имах възможността да се поклоня на гроба му в Москва - паметникът му е от снежнобял мрамор и е включена и китарата му в долния край на скулптурата

Декември 1972 като първокурсничка в СУ бях поканена на рожден ден от един софийски колега и там за пръв път на светлината на свещи и от лентов магнетофон слушахме записи на песните на Висоцки и Окуджава. Беше такава сензация! Много бяхме впечатлени и развълнувани

И аз като Вас за първи път слушах Висоцки от запис на една моя съученичка,нейната сестра била с една компания с него когато са били в една търновска кръчма

то пък едни песни...мани,мани

По повод годишнината от смъртта на Висоцки на панихидата поета Крафт написа стихотворение: И нека говорят че е умрял Жо да Сен и нека мълчат че е умрял нашият Висоцки, за какво пееше французина не знаем ние съвсем, Висоцки пя за нашия скотски живот, той пя за това за което всички мълчаха. Той ходеше по острието на ножа и..... Той беше Велик! След смъртта му Марина Влади издаде книга с всички негови стихове и песни, бройките бяха ограничени, аз притежавам една от тези книги, но и така не можах да намеря някой да ги публикува и издаде книга, просто искам да подаря творчеството му на всички които го помнят и обичат.

Това беше комлимент,кой както иска да разбира. Филма счупи рекорди,показателно. Спасибо что живой!

Той има и един безсмъртен образ в сериала "Мястото на срещата не се променя" - на капитан Глеб Жеглов, страшилището на престъпния свят. "Състоянието на правораздаването в една страна се определя не от броя на престъпниците,а от умението на властите да се справят с тях". Ех, колко ни липсва това сега!

:)))Парадокса е ,че образа на Жеглов е бил замислен като отрицателен по онова страшното комунистическо мислене,а народа си го е избрал за положителен:)))

нямаше нищо отрицателно в този образ, дори той съветваше дошлите от фронта да не се хващат веднага за пистолета, а да пробват по друг начин.

защото Той го е играл,,,

Аз го признавам най-вече като поет. Самият той казва в едно от интервютата си, че той не пее песни. Той изразява своите стихове чрез песни. В неговото творчество музиката не е важна. Той използва само една китара за акомпанимент и не се нуждае от други инструменти или оркестър. Висоцки е наистина уникален и наистина не се вписва в клишето "дисидент". Изглежда е бил достатъчно умен, за да не успее комунистическата власт да го репресира по никакъв начин. Доказателство за това е неговото пътуване до САЩ - във време в което са пускали само доказано верни на режима партийни членове и безпартийни руснаци, за които обаче се искат гаранции от комунистическата партия че няма да избягат, на него му гласуват доверие. И не само това - той дава интервюта за американски телевизии. И говори свободно. Гледах едно интервю качено в Ютюб. В него той казва, че говори това което мисли, но не протестира срещу властта, а изтъква и добрите и лошите страни от живота в СССР. Бих го сравнил донякъде с рок музикантите, които също са бунтари. Но това са съвсем различни стилове, различно творчество, различен жанр дори. Накрая искам да обърна внимание на една от веселите му песнички "Утренняя гимнастика". В нея той набляга на спорта и профилактиката срещу страшния вирус на грипа, който може да убие хора по целия свят. Колко актуално? И това показва, че днешната психоза от новия вирус е безполезна.

Septimius

С всичко написано от Вас съм съгласен, но за "Утреная гимнастика" - не съвсем. Обърнете по-задълбочено внимание на последния куплет и ще разберете, че не е просто весела песничка.

Не мислите ли, че е идиотско да се опитвате да вкарате висоцки в рамка? Каквато и да е тя. И ако е бил "дисидент", защо са го пускали по света - снимката в Париж? Умното нещо в статията - "Висоцки може да бъде мислен редом до Маяковски и Есенин."

И в Щатите е бил. Удивително е това, че той е единатвеният човек когото познавам от СССР, който не е бил член на комунистическата партия и е пътувал по света извън комунистическите държави! Невероятно свободен дух, на който му завиждам. Малко са хората като него.

Ако ти лично си познавал този човек,то тогава дълбок поклон пред теб.Други известни личности познаваш ли,или само си чувал за тях????

до 1-ви Мисля, че във Вършец

..Замечателно..Юлия..

Струва ми се че сегашните младежи страдат от духовно осакатяване, заради това че не са живели в блатото на зрелия социализъм. Това което беше Солженицин за хората от нашето време с "Архипелаг ГУЛаг", го потвърдаваше Висоцки с нецензурираните си песни. И докато Архипелага можеше само да го слушаш по Свободна Европа, то един есенен ден на 1979 година не вярвайки на късмета си излязох с плочата на Володя от музикалната книжарница на площад Славейков. Хората които днес стават и лягат с емпетройки нямат представа какво представляваше да сложат плочата на Висоцки на раздрънкания си грамофон. Така се раждаше тогава гнева срещу тоталитаризма в онова загубено време, на което още търпим последствията.

Ти лъжеш и срам нямаш.И коя песничка си чул в тази плоча?И защо не си чул песничката "Банка по беламу"преди плочата???

Какво общо може да имат стиховете на Поета с един развяван като политическа партенка роман "Архипелаг ГУАнтанамо" примерно? В стиховете му се говори за достойнсво и за смелост и за вяра. Дори когато пее от името на затворника или на прецакания от системата. А сегашните младежжи не знаят кой е Висоцки заради такива хамерикански хайна като тебе.

Ако Висоцки се бе родил сега в путИДИОТская раССия на плешивия ппедераст пПутКин, вече щеше да е паднал от някой прозорец!

Малий, колко си ограничен и ТЪП?!

А ти като си неограничен и остър, нещо имаш ли да кажеш по темата или само раздаваш квалификации? Руски цървул.

Знаете ли в кой български град е построен единственият паметник на Вл. Висоцки?

В центъра,на входа на парка.

Календар