Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

100 кадъра за Прехода (Галерия)

БЪЛГАРСКА ЛЕТОПИС

100 кадъра за Прехода (Галерия)

Репортерски снимки от знаменателни събития и личности от 1989-а до днес

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Хората, които излизаха на протести всъшност искаха ПОВЕЧЕ социализъм. Бяха просто използвани. Времето не е наше, а на господстващата класа. Прехода за тях приключи успешно. Честито! Ще се видим на барикадите...

Липсва една много важна снимка с надничащият зад рамото на Тодор Живков негов личен пазач другаря Бойко Борисов.

Евааааах тоз преход ! 30 години вече ! Още 15 години и ще стане един соц време !

Ако не беше си отишъл социализма Днес един градски от ИТ сектора (Иване, ти си го знаеш) почти ми се скара, че съм почел рождения ден на Тодор Живков. Нарече текста ми "позорен" и ме попита - къде съм щял да бъда аз, ако не бил паднал "режима" тогава. Ами да отговоря, а вие допълвайте за вашите си населени места: В Димитровград. В работещ и пълен с хора и живот Димитровград. С 32 работещи предприятия, без безработица, с гарантирано здравеопазване, образование, и работа. С гарантирани пенсии, социални пакети, санаториуми, почивни бази, и всичко останало. Щях да съм в град без дрехи втора употреба, без затворени магазини, с 56,000, а не с 12-15,000 население (статистиката лъже, предполагам, че знаеш. Да не вземеш да ми цитираш уикито). Щях да съм в град без престъпност. Без хора, търкащи билетчета с нездрав блясък в очите, без хазартни зали. Град, в който хората не се притесняваха от криминална хроника, и оставяха ключове от апартамента си под изтривалката, и всички го знаеха. Щях да съм в град, където децата да играят навсякъде из града, без да се тревожа. Без джендър-пропаганда в детските градини, училищата. Без содомо-гоморианство. Град, където момчетата стават мъже, а момичетата - жени. Момчетата бяха гаджета с момичетата, женеха се, раждаха се деца и нямаше нищо по-хубаво от това. Щях да съм в град с поне 7-8 дискотеки, плюс още толкова в близките села, където заведенията и дансингите са пълни, но дрога и оръжие нямаше. Щях да съм в град пълен с безплатен и лесно достъпен масов спорт. Щях да съм в град, където учителите са уважавани хора, а не ровещи в кофите за боклук, или принудени да продават на неделния пазар, за да оцеляват. Щях да съм в град, където при 56,000 има само една банка: ДСК, която даваше ниско-лихвени кредити. В предприятията работеше взаимно-спомагателна каса (без никакви лихви). Град, в който ЧСИ не изхвърляха хората на улиците за неизплатени кредити на банковите мошеници. Щях да съм в град без бързи кредити. Щях да съм в град с прекрасно поддържан парк "Пеньо Пенев". С младежки серенади с китари по нощите там, със запазен парк Вапцаров. С работещо лятно кино като античен амфитеатър (пак там), с ресторант "Простор" (Севастопол), с езера, пълни с вода, лилии, и водоплаващи птици. Щях да съм в град с поне 5-6 кина, работещ театър с местна наша актьорска трупа, с пълна зала на всяко представление. Щях да съм в град без бездомници, бедни, и зарязани от Бога и държавата хора. Щях да съм в град, където милицията не се шегува, и след престъплението следваше залавяне, бой, съд, и наказание. И не смятам, че щеше да ми е зле. Кое не е така?

хайде малко по-реалистично ако може... не че намирам всичко което става сега за супер, но такива розови краски са или от някой който не е живял по това време и е слушал само от баба си и дядо си какво било.. или има силно селеткивна памет.. Предприятията работеха, но как работеха е друга тема. Произвеждаха стока която се пласираше или само в България или в страните от СИВ. За износ по второ направление - рядко. Какви заплати се получаваха от работещите пък - друга тема... инженер с току що получена диплома получаваше бруто 175 лева заплата, от която след удръжки и данъци оставаха около 140 лева... Килограм сирене струваше 3,60 лева (ако можеше изобщо да се намери, понеже изчезна по едно време) .. килограм луканка около 8 лева - също рядко виждана стока през 80те години... в магазините освен сода бикарбонат и пластмасови легени нямаше нищо, защото за кисело мляко и хляб имаше опашка и се разграбваха на момента.. и след това в магазините стояха само продавачките и зяпаха кой влиза... за това че нямало престъпност - да не почваме. Вярно е че нямаше такива дръзки престъпления от циганите като сега с такава честота, но като цяло си ги имаше и тогава... просто не се пишеше в пресата, която беше под контрола на Партията. Изобщо тая идилична картинка която си описал съществува само в селективната памет на някой или пък в илюзиите на други... Хубаво нещо е социализма, само че идва един момент в който парите на другите свършват ... и какво прайкаме тогава? Да не започвам и темата за това че тези които имаха пари и власт тогава, и сега не са останали гладни, нито пък в годините на прехода...

Срам ме е, защото заради България може в целият ЕС да не се прилага “Истанбулската конвенция”.България ще бъде причина в целия Европейски съюз да не може да бъде прилагана Истанбулската конвенция. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на депутата Иво Христов от БСП. Отказът на България да ратифицира конвенцията произтича от решението на Конституционния съд, че документът противоречи на Конституцията ни, припомня БНР. “Може да се гордеете с това. България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага тази конвенция. Имате повод за гордост, така да се каже.

беше поголовно крадене и разсипия,за затвора са всички които приватизираха-ограбиха държавата ... и затам трябва да ги води МАВЪРА който за 24 часа от даскъл по комунистическа икономика смени резбата и стана даскъл по капиталистическа икономика

Нека има снимки,за да може поколенията след нас да видят помията на народа и НА онова общество, всички тези по снимките бяха ТОГАВАШНИТЕ ПАРТИЙНИ ПАРАЗИТИ,ЕДНИ "УСПЕЛИ"В ПАРТИЙНИЯ"ЖИВОТ"А ДРУГИ НЕ УСПЕЛИ ПАРТИЙНИ КАНДИДАТИ,НАСТЪРВЕНИ ЗА КРАЖБИ И ЛЕКИ АДМИНИСТРАТИВНИ СЛУЖБИчки!!!

така ли ти казаха? Еми не е вярно. Не ги слушай, лъжат те!

Ами общо взето нямаме и един кадър, който да е сходен със снимка от Будапеща 1956-година. Няма да коментирам тогава там какво е било - Революция или Контрареволюция. Но нямаме такива снимки. Т.е. и демократите ни са ерзац. Виж, примерно снимки сходни с Хатин и Орадур - това имаме. Ама нещо не са политкоректни в днешните дивашки времена. PS. Кефи ме физиономията на Антоан Николов и Ст. Софиянски ......

снимките още тогава показват колко несериозно и на майтап е започнал прехода - подигравка на соца, но никаква визия и отговорност за бъдещето - та и до днес.

Преход?Та ние сме поне 30 години назад и още 10 в страни от нормалните държави!!!Развития социализъм го градихме 45 години за АБПФК /ако си спомняте какво значи/!!!Сега вече 30 години правим демокрацията за децата и внуците им!

стойностна снимка е оная с голите мадами

Какво ме интересува софийската ви пасмина. Гледайте си софийството! ние от провинцията ще се махнем и ще ви оставим сами да се изхранвате. Политиканти ниедни!

..с ПОМИЯРИТЕ НА "НАШЕТО" ВРЕМЕ!!!!

Живял съм по това време и за разлика от някои които дращят измишльотини, помня достатъчно.

Има една истина обаче която според мен много от нас и от вас не могат да е проумеят: Помислете върху нея ... А тя е че със или без 10 ноември пак щаха да дойдат мобилните телефони и смартфони ,пак щеше да има Айфон и Виндовс 10, но може би и Правец 20 Пак щяхме да построим и Метрото в София а може би и вече тунела под Шипка ... Защото неминуему щеше да си вървят прогреса и стандарта нагоре... Те не питат десните или левите са на власт в България Хората пак щяха днес да живеят по добре от вчера а може би много по добре околкото сега... Пак щяха да се строят заводи и магистрали Да имаме трети четвърти а може би 10 космонавт Да има Златен Орфей и може би Зимна Олимпиада в София и т н. Това че се случи 10 ноември няма нищо общо със прогреса който си върви без да се интересува от нашия политически модел Заслугата не е на модела....!!! И дори китайския селянин е много по добре от преди 30 години въпреки че там е кумунизъм та дори и държавен капитализъм ако щете го наречете Така че това че днес сме по добре от вчера не е резултат от смяна на модела, а резултат от всеобщ световен прогрес ... Общочовешко достижение което се движи по свои закони ...А понякога и в резултат на случайности....

Какъв хубав бил площадът пред бившия партиен дом и каква жълта грозотия стана сега, при пребоядисаните комунисти Борисов и Фандъкова.

Пълни глупости. Тъп ли си или умишлено манипулираш? Да, прогресът и развитието щяха да са налице, но само за СВОБОДНИЯ СВЯТ, от който ни откъснаха комуниститие. Ние пал щяхме да си караме москвичи и трабантчета, да дишаме мръсен въздух, да се возим на разнебитени автобуси Чавдар и Икарус, пак щяхме да чакаме за прекарване на телефон 10 години, 10 години за телевизор Темп или Електрон, нямаше и да сме чували са смартфони и лаптопи, а те щяха да бъдат достояние само на привелегированите червена партийна, "ръководна" пасмина, метротото щеше да бъда един сън, пак щяхме да бъдем излъгани при евентурална авария като Чернобил..... ЧУдно ми е колко бързи забравихте корекомите, партойн ите магазини, мизерията И БЕЗВРЕМИЕТО, в което вегетирахме с години без цел и посока... и сега плямпате глупости!!! Пак щяхме да се гърчим в комунистическата клоака със забрана дори да стъпим в западна, империалистическа, капиталистическа държава. Колкото и да се вайкате, сега ИМАМЕ избор и живеем по-добре.

успешно превърнаха 80% от българите в дебили.

Измамени надежди

Глупости и други европейски страни не я одобряват и не са я подписали. Да оправят текста и тогава да имат очи да застават пред целия ЕС.

Нищо особено - агент до агент на ДС!

На един "гугъл" процента съм съгласен с теб. Но почти не останаха хора които да си спомнят онова време. Всичко се трие и маскира. Чак ми е чудно как не са ти изтрили коментара.

щеше да е много по-добре да има описание към всяка снимка.

Това ли успя да измучеш от пръстите си, а сега какво се пройзвежда в БУГАРИСТАН. Питам за един приятел.

Тъжно - колко от хората на снимките са живи днес. Лошото е, че и илюзиите им умряха.

честно, вярваш ли си?

30 години сме в ПРОХОДЪТ на безвремието. Стани да седна (СДС) е първото копеле на БКП в резултат на чивтосването ми с капитализма.

Наскачахме се!

С много лека ръка българския народ загуби доста неща и се превърна в една лумпенизирана тълпа!

видях 500 хилядния митинг. Защо ли?

На една от снимките има плакат с надслов: "Кога, ще решите нашите свински въпроси?" Ех, уважаеми дами и господа, разрешиха св бе,унищожиха много прасета, крави овце, кози и нас по-големите свини, продължават да ни унищожават.............

Не свобода , а СВОБОДИЯ !!!

И на тоя 10.11.2019 г. , всички ''демократи'' се скриха , за да си пазят откраднатото , затова не се показват !

Защо не се празнува 10 ноември ? Явно е нямало истински демократи , а само крадци !

Скачането е било доста ниско и малко , оказа се че който скача , няма акълЪ !

И парите станаха по-малко , от крадците !

някога преди много години когато рефренът на площада, беше: Кой не скача е червен! А от трибуната "лидерите", се усмихваха и тихичко нашепваха: Който скача е кретен!

Защо "Щях", а не "Ще" другарю? Да не би да се отказахте от светлото комОнистическо бъдеще. Получавата мъмрене и ако не се поправите може да последва и изключване от Партията!

Е тя, софийската пасмина е основно от мякащи нагли селянДури, домъкнали се в София за по-добър живот. Казвам го като трето поколение софиянец, помнещ София от петдесет години насам. И тогава имаше селяния, но такова чудо като сега не е било.

30 години по-късно свинските въпроси още не са разрешени.

Календар