Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Дебютант“ от Сергей Лебедев – как се създава перфектният убиец

ШПИОНСКИ МИСТЕРИИ

„Дебютант“ от Сергей Лебедев – как се създава перфектният убиец

Шпионският роман за съветските тайни служби поставя въпроса за морала в науката и руската действителност днес

В романа си "Дебютант", който излиза на български с логото на изд. "Кръг" на 28 юли 2022 г., Сергей Лебедев се вглежда във въпроса за морала в науката, вдъхновявайки се от случая "Скрипал" - отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Велик

"Не са много романите, написани от гледна точка на това, което се случва в Русия днес", казва в интервю за "Ню Йорк Таймс" руският журналист и писател Сергей Лебедев. И той се впуска именно в това: да изследва трагедиите и проблемите на настоящето.

В романа си "Дебютант", който излиза на български с логото на изд. "Кръг" на 28 юли 2022 г., Сергей Лебедев се вглежда във въпроса за морала в науката, вдъхновявайки се от случая "Скрипал" - отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания с препарат, създаден в Русия.

Шпионският роман за съветските тайни служби поставя въпроса за морала в науката и руската действителност днес (Източник: Издателство "Кръг")

Книгата се появява на пазара в превод на Денис Коробко, който получи награда от Съюза на преводачите за работата си по друг роман на Лебедев - "Предел на забравата". Красивата корица е създадена от Албена Лимони.

"Дебютант" е първият шпионски трилър на писателя, след като предишните му романи имат по-скоро автобиографичен елемент. Книгата изследва връзката между знанието и властта, между тоталитаризма и науката през XX век.

Още

Уелбек и дяволското му пророкуване: "унищожение" излезе на български (откъс)

Уелбек и дяволското му пророкуване: "унищожение" излезе на български (откъс)

В центъра на историята е възрастен учен, създал някога най-неуловимата и безпощадна отрова на света - Дебютант. След разпадането на СССР Калитин бяга на Запад, но прекарва последните години от живота си в очакване на приближаващото възмездие. В Русия има заповед предателят да бъде убит, и то - със собственото му изобретение.

Романът ни повежда из свят с динамично преследване, в който руските тайни служби днес продължават да черпят силата си от миналото и надеждите за възстановяването му.

Има ли морал в науката и къде е границата между удоволствието от откритието и осъзнаването на последствията от него? До каква степен късметът и съдбата имат роля? Книгата държи читателя в напрежение до самия си финал, а въпросът за генезиса на злото се разглежда философски.

Още

20 години без Христо Фотев, но с поезията му завинаги!

20 години без Христо Фотев, но с поезията му завинаги!

Както пише Лебедев в послеслова, създаден специално за българските читатели: "Това зло не се е родилo за една нощ, не се е появило тук и сега".

Сергей Лебедев (1981 г.) е руски журналист и писател, автор на пет книги. Още с дебюта си "Предел на забравата" получава международно признание - творбата е издадена на повече от 15 езика, а българският й превод е награден от Съюза на преводачите за ярки постижения. Най-новият роман на Лебедев "Дебютант" (2020 г.) е номиниран за две големи литературни награди: европейския приз "Ангелус" и швейцарския - "Ян Михалски".

За Сергей Лебедев нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич казва, че "пише не за миналото, а за настоящето". И сякаш точно за това става дума в тази книга...

Още

"Работа с агенти на терен" - последният шпионски роман на Джон льо Каре  (откъс)

"Работа с агенти на терен" - последният шпионски роман на Джон льо Каре (откъс)

Още

Британският писател на шпионски романи Джон льо Каре e носителят на "Улоф Палме" за 2019

Британският писател на шпионски романи Джон льо Каре e носителят на "Улоф Палме" за 2019

Още

Психологически мистерии и фин хумор от Хосе Карлос Сомоса (откъс)

Психологически мистерии и фин хумор от Хосе Карлос Сомоса (откъс)

Още

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Коя е Джейн Ан Филипс, спечелила литературната награда "Пулицър"?

Романът "Нощна стража" e за майка и дъщеря, които търсят убежище след войната в приют за душевно болни и постепенно се възстановяват от травмите.

Пролетният панаир на книгата стартира на 24 май в София

Събитието ще продължи до 2 юни, а гостите му могат да се насладят на повече от 110 културни събития, включително 40 на специално обособената сцена на Културната програма на Панаира

Проф. Николай Овчаров пише книга за аристокрацията по време на Второто българско царство

За новия си труд авторът сподели, че както и в опуса за царете, в нея освен историческите извори, ще бъде застъпена много и археологията

"Няма страшно" - оптимистичен преглед на семейното ежедневие

Сборникът с разкази от баща и дъщеря е хумористично четиво, идеално за плажа или за отпускане в края на деня, но въпреки лекотата си, без да съди и без да назидава, ни кара да се замислим

"Свобода": Мемоарите на Ангела Меркел излизат през ноември

Бившата канцлерка е написала книгата в съавторство с дългогодишния си политически съветник Беате Бауман

"Великият Гетсби" и "Нежна е нощта" излизат в един том (откъс)

Две от най-емблематичните произведения за световната литература излизат в едно книжно тяло от издателство "Колибри"