Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Дебютант“ от Сергей Лебедев – как се създава перфектният убиец

ШПИОНСКИ МИСТЕРИИ

„Дебютант“ от Сергей Лебедев – как се създава перфектният убиец

Шпионският роман за съветските тайни служби поставя въпроса за морала в науката и руската действителност днес

В романа си "Дебютант", който излиза на български с логото на изд. "Кръг" на 28 юли 2022 г., Сергей Лебедев се вглежда във въпроса за морала в науката, вдъхновявайки се от случая "Скрипал" - отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Велик

"Не са много романите, написани от гледна точка на това, което се случва в Русия днес", казва в интервю за "Ню Йорк Таймс" руският журналист и писател Сергей Лебедев. И той се впуска именно в това: да изследва трагедиите и проблемите на настоящето.

В романа си "Дебютант", който излиза на български с логото на изд. "Кръг" на 28 юли 2022 г., Сергей Лебедев се вглежда във въпроса за морала в науката, вдъхновявайки се от случая "Скрипал" - отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания с препарат, създаден в Русия.

Шпионският роман за съветските тайни служби поставя въпроса за морала в науката и руската действителност днес (Източник: Издателство "Кръг")

Книгата се появява на пазара в превод на Денис Коробко, който получи награда от Съюза на преводачите за работата си по друг роман на Лебедев - "Предел на забравата". Красивата корица е създадена от Албена Лимони.

"Дебютант" е първият шпионски трилър на писателя, след като предишните му романи имат по-скоро автобиографичен елемент. Книгата изследва връзката между знанието и властта, между тоталитаризма и науката през XX век.

Още

Уелбек и дяволското му пророкуване: "унищожение" излезе на български (откъс)

Уелбек и дяволското му пророкуване: "унищожение" излезе на български (откъс)

В центъра на историята е възрастен учен, създал някога най-неуловимата и безпощадна отрова на света - Дебютант. След разпадането на СССР Калитин бяга на Запад, но прекарва последните години от живота си в очакване на приближаващото възмездие. В Русия има заповед предателят да бъде убит, и то - със собственото му изобретение.

Романът ни повежда из свят с динамично преследване, в който руските тайни служби днес продължават да черпят силата си от миналото и надеждите за възстановяването му.

Има ли морал в науката и къде е границата между удоволствието от откритието и осъзнаването на последствията от него? До каква степен късметът и съдбата имат роля? Книгата държи читателя в напрежение до самия си финал, а въпросът за генезиса на злото се разглежда философски.

Още

20 години без Христо Фотев, но с поезията му завинаги!

20 години без Христо Фотев, но с поезията му завинаги!

Както пише Лебедев в послеслова, създаден специално за българските читатели: "Това зло не се е родилo за една нощ, не се е появило тук и сега".

Сергей Лебедев (1981 г.) е руски журналист и писател, автор на пет книги. Още с дебюта си "Предел на забравата" получава международно признание - творбата е издадена на повече от 15 езика, а българският й превод е награден от Съюза на преводачите за ярки постижения. Най-новият роман на Лебедев "Дебютант" (2020 г.) е номиниран за две големи литературни награди: европейския приз "Ангелус" и швейцарския - "Ян Михалски".

За Сергей Лебедев нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич казва, че "пише не за миналото, а за настоящето". И сякаш точно за това става дума в тази книга...

Още

"Работа с агенти на терен" - последният шпионски роман на Джон льо Каре  (откъс)

"Работа с агенти на терен" - последният шпионски роман на Джон льо Каре (откъс)

Още

Британският писател на шпионски романи Джон льо Каре e носителят на "Улоф Палме" за 2019

Британският писател на шпионски романи Джон льо Каре e носителят на "Улоф Палме" за 2019

Още

Психологически мистерии и фин хумор от Хосе Карлос Сомоса (откъс)

Психологически мистерии и фин хумор от Хосе Карлос Сомоса (откъс)

Още

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

9 велики истории за 9 велики личности

Потопете се в тайните на знаменитите и лабиринта на времето с нашите специални предложения

Убийствен трилър по шведски (откъс)

Една от най-интригуващите шведски писателки на нашето съвремие влиза в българските книжарници с прочутата поредица "Убийствата на остров Сандхамн"

"Големи лъжи в малкото градче" – мистериозна фреска разкрива дълго пазена тайна

Американската авторка на бестселъри Даян Чембърлейн с нов роман на български

"Смъртта разпитва вече кой си" - една равносметка от Кръстьо Раленков

От 18.30 часа на 3 август /сряда/ 2022 г. в Галерия "Арт Маркони"