Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Скулпторът Крум Дамянов получи "Златен век"

ПРИЗНАНИЕ

Скулпторът Крум Дамянов получи "Златен век"

Министър Боил Банов връчи отличието на откриването юбилейната изложба в галерия "Райко Алексиев"

Скулторът Крум Дамянов при откриването на юбилейната му изложба в галерия "Райко Алексиев"/Снимка: Ани Петрова

Едно от събитията на изминалата седмица, белязали столичния афиш беше откриването на юбилейната изложба на скулптора Крум Дамянов в столичната галерия "Райко Алексиев".

За автора говори проф. Валентин Старчев. Творбите на Крум Дамянов поставят множество въпроси, а изложба с въпроси е изложба - явление. Така професорът обобщи експозицията по повод 80-годишнината на именития ни художник, която съвпадна и с 80-тия юбилей на Галерията.

Снимка: Ани Петрова

По време на откриването на експозицията министър Боил Банов връчи най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век" с огърлие с думите:

"Професор Старчев каза всичко, каквото трябваше да бъде казано, но аз ще си позволя да споделя нещо свое. Погледнато през творчеството му - аз толкова луд човек много рядко съм виждал. Това е такава дивотия на духа, такава страст, такава нежност, обаяние и мощ в същото време, че човек не може да не настръхва, независимо дали е тук, дали гледа монументалните му творби другаде. За мен е голяма чест да наградя проф. Крум Дамянов за изключителен принос в развитието на българската култура и национална идентичност" .

Проф. Крум Дамянов, проф. Валентин Старчев и министър Боил Банов/Снимка: Ани Петрова

Крум Дамянов представя последните си творби в галерия "Райко Алексиев" от 6 до 27 октомври. Изложбата е своеобразно доказателство за любовта на автора към експеримента с формата и различните материали. Докоснал се до всичко, с което може да се твори, скулпторът този път се ориентира към цветния алуминий, от който пресъздава своите любими герои. Показани са композиции и отделни фигури - интерпретации на любими на автора стари теми и образи (Саломе, Сурикати и др.) както и нови такива.

Снимка: Ани Петрова

Снимка: Ани Петрова

Снимка: Ани Петрова

Снимка: Ани Петрова

Юбилейна изложба на Крум Дамянов в галерия "Райко Алексиев"Снимка: Ани Петрова

Под бурните аплодисменти на препълнената с колеги, приятели и почитатели галерия "Райко Алексиев" академик Дамянов сподели, че не си е подготвил специално слово за вечерта, но благодари на всички, които са го уважили и изрази надежда изложбата да им

Проф. Крум Дамянов е роден на 31 август 1937 г.в с. Ракитово. През 1962 завършва Художествената академия, специалност "Декоративно-монументална скулптура" в класа на проф. Любомир Далчев. От 1969 до 1994 г.  последователно е преподавател, доцент и професор към катедра "Рисуване и моделиране" в Архитектурния факултет на УАСГ София. От 1994 е професор в катедра "Скулптура" на Националната художествена академия.

Автор и съавтор е на мемориалните комплекси "Асеневци" във Велико Търново (1985), "Бранителите на Стара Загора" (1977), "Създателите на българската държава" в Шумен (1981); монументите "Камбаните/Знаме на мира", София (1978), Часовниковата кула в Хасково (1983), Софроний Врачански във Враца (1988), Разпятие в Кюстендил" (1993), Орфей в Кърджали (2006) и други, които са пример за успешно постигнат синтез между изкуство и архитектура. Реализира много самостоятелни изложби и скулптурни ансамбли у нас и в чужбина.

През 2016 г. получава орден "Стара планина" I степен, през 2009 е удостоен с наградата "Паисий Хилендарски", а през 2008 - с орден "Св. Св. Кирил и Методий" I степен. През 1992 година Международният биографичен център в Кембридж, Великобритания включва Крум Дамянов в своето издание "Men of achievement". Американският биографичен институт три пъти го включва в своята енциклопедия "Five hundred leaders of influence" през годините 1994, 1998 и 2003. Бил е удостояван с Димитровска награда (1978), "Червено знаме на труда" за цялостна творческа дейност, със званието "Заслужил художник" (1981), три пъти е носител на наградата на СБХ за скулптура на името на акад. Иван Лазаров (1977, 1981 и 1986).

Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в Австрия, Белгия, България, Германия, Норвегия, САЩ, Франция, Холандия, Южна Корея. Белгийският колекционер Юго Вутен притежава впечатляваща колекция от негови творби в своя скулптурен парк в Арт център Юго Вутен, Белгия.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фестивалът за улични изкуства 6Fest с два парада в Пловдив тази събота и неделя

От 20 до 22 май в Пловдив предстои основната програма на Фестивала

Изтъкнат мексикански археолог получи награда "Принцесата на Астурия"

Едуардо Матос Моктесума е ръководил разкопките на Големия храм на ацтеките в Мексико Сити - забележително събитие в света на археологията

Японският милиардер Маедзава продаде картина на Баския за 85 милиона долара

Творбите на американския неоимпресионист, починал на 27 г. през 1988 г., се продават много скъпо последните години

"Гол мъж и две фигури зад него" на Микеланджело бе продадена за над 23 милиона евро

Рисунката на ренесансовия майстор е определена като френско национално съкровище

Почитаме Майстора с две изложби в Националната галерия

"Образът на Майстора" и "Майстора и "Родно изкуство" ще бъдат открити на 19 май (четвъртък) - съответно в "Квадрат 500" и в "Двореца" и ще могат да бъдат видяни там до 28 август

Samsung България стартира "Out of The Frame" – дългосрочен проект съвместно с художника Павел Митков

В рамките на партньорството картините на Павел Митков оживяват на екраните на най-новото поколение телевизори от гамата Samsung The Frame 2022