Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Скулпторът Крум Дамянов получи "Златен век"

ПРИЗНАНИЕ

Скулпторът Крум Дамянов получи "Златен век"

Министър Боил Банов връчи отличието на откриването юбилейната изложба в галерия "Райко Алексиев"

Скулторът Крум Дамянов при откриването на юбилейната му изложба в галерия "Райко Алексиев"/Снимка: Ани Петрова

Едно от събитията на изминалата седмица, белязали столичния афиш беше откриването на юбилейната изложба на скулптора Крум Дамянов в столичната галерия "Райко Алексиев".

За автора говори проф. Валентин Старчев. Творбите на Крум Дамянов поставят множество въпроси, а изложба с въпроси е изложба - явление. Така професорът обобщи експозицията по повод 80-годишнината на именития ни художник, която съвпадна и с 80-тия юбилей на Галерията.

Снимка: Ани Петрова

По време на откриването на експозицията министър Боил Банов връчи най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век" с огърлие с думите:

"Професор Старчев каза всичко, каквото трябваше да бъде казано, но аз ще си позволя да споделя нещо свое. Погледнато през творчеството му - аз толкова луд човек много рядко съм виждал. Това е такава дивотия на духа, такава страст, такава нежност, обаяние и мощ в същото време, че човек не може да не настръхва, независимо дали е тук, дали гледа монументалните му творби другаде. За мен е голяма чест да наградя проф. Крум Дамянов за изключителен принос в развитието на българската култура и национална идентичност" .

Проф. Крум Дамянов, проф. Валентин Старчев и министър Боил Банов/Снимка: Ани Петрова

Крум Дамянов представя последните си творби в галерия "Райко Алексиев" от 6 до 27 октомври. Изложбата е своеобразно доказателство за любовта на автора към експеримента с формата и различните материали. Докоснал се до всичко, с което може да се твори, скулпторът този път се ориентира към цветния алуминий, от който пресъздава своите любими герои. Показани са композиции и отделни фигури - интерпретации на любими на автора стари теми и образи (Саломе, Сурикати и др.) както и нови такива.

Снимка: Ани Петрова

Снимка: Ани Петрова

Снимка: Ани Петрова

Снимка: Ани Петрова

Юбилейна изложба на Крум Дамянов в галерия "Райко Алексиев"Снимка: Ани Петрова

Под бурните аплодисменти на препълнената с колеги, приятели и почитатели галерия "Райко Алексиев" академик Дамянов сподели, че не си е подготвил специално слово за вечерта, но благодари на всички, които са го уважили и изрази надежда изложбата да им

Проф. Крум Дамянов е роден на 31 август 1937 г.в с. Ракитово. През 1962 завършва Художествената академия, специалност "Декоративно-монументална скулптура" в класа на проф. Любомир Далчев. От 1969 до 1994 г.  последователно е преподавател, доцент и професор към катедра "Рисуване и моделиране" в Архитектурния факултет на УАСГ София. От 1994 е професор в катедра "Скулптура" на Националната художествена академия.

Автор и съавтор е на мемориалните комплекси "Асеневци" във Велико Търново (1985), "Бранителите на Стара Загора" (1977), "Създателите на българската държава" в Шумен (1981); монументите "Камбаните/Знаме на мира", София (1978), Часовниковата кула в Хасково (1983), Софроний Врачански във Враца (1988), Разпятие в Кюстендил" (1993), Орфей в Кърджали (2006) и други, които са пример за успешно постигнат синтез между изкуство и архитектура. Реализира много самостоятелни изложби и скулптурни ансамбли у нас и в чужбина.

През 2016 г. получава орден "Стара планина" I степен, през 2009 е удостоен с наградата "Паисий Хилендарски", а през 2008 - с орден "Св. Св. Кирил и Методий" I степен. През 1992 година Международният биографичен център в Кембридж, Великобритания включва Крум Дамянов в своето издание "Men of achievement". Американският биографичен институт три пъти го включва в своята енциклопедия "Five hundred leaders of influence" през годините 1994, 1998 и 2003. Бил е удостояван с Димитровска награда (1978), "Червено знаме на труда" за цялостна творческа дейност, със званието "Заслужил художник" (1981), три пъти е носител на наградата на СБХ за скулптура на името на акад. Иван Лазаров (1977, 1981 и 1986).

Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в Австрия, Белгия, България, Германия, Норвегия, САЩ, Франция, Холандия, Южна Корея. Белгийският колекционер Юго Вутен притежава впечатляваща колекция от негови творби в своя скулптурен парк в Арт център Юго Вутен, Белгия.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Антония Дочева показва изложба, вдъхновена от тангото и фламенкото

Експозицията ще бъде подредена от днес до 13 декември в Съюза на архитектите в България

"Разпад": Изложба на Дейвид Тадесе

От 5 декември до 12 декември в културно пространство "Бобина", София, ул. „Триадица“ 5А

Картината "Монте Карло" на Тойен беше продадена за 64,8 млн. чешки крони

Началната цена е била 18 млн. крони, а крайната сума е надминала очакванията

Рисунките на Румен Гашаров

Изложбата е от 4 до 22 декември 2023 в Галерия "Стубел"

Изложба на Ханс Холбайн в Бъкингамския дворец

От ноември 2023 г. до април 2024 г. посетителите на достъпната за широката публика Галерия на кралицата в Бъкингамския дворец ще могат да видят над 100 платна и рисунки на големия ренесансов творец

"Метрополитън" в Ню Йорк представя в нова светлина европейска живопис от пет века

Повече от 700 нидерландски, фламандски, френски, италиански, испански и английски шедьоври са окачени отново и осветени по стените на 45 галерии в постоянната изложба "Виж отново: Европейска живопис 1300-1800"