Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Обратна реалност B. A. I. L. A от Борис Колев

ВЪЗМОЖНИ РЕШЕНИЯ

Обратна реалност B. A. I. L. A от Борис Колев

Изложбата е от 14 септемвр до 28 септември 2023 в Галерия "Аросита"

Още

Галерия "Аросита" представя "Нови градски легенди и митове" от Борис Колев

Галерия "Аросита" представя "Нови градски легенди и митове" от Борис Колев

Какво да прави един художник днес, в съвременния достатъчно объркан и същевременно глобализиран свят? Въпросът може да прозвучи твърде общо или дори абсурдно, но той изисква всеки път напълно конкретни отговори.

Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия му мироглед и за неговата чувствителност. Преди всичко - да остане верен на себе си, да бъде майстор в своя занаят. Второ - да бъде ангажиран по отношение на социалното битие на изкуството.

Разбирането за подобна позиция, разбира се, няма нищо общо с някогашната "ангажираност" на идеологически впримчения художник. В условията на творческа свобода и на възможност за непринуден избор, това означава овладяване на широк простор за изява на собствените емоционално изживени и осъзнати позиции в изкуството.

В новите си картини авторът отдава предпочитание на размишленията, на тревогите и на предизвикателствата пред човека, по неволя ситуиран в самата сърцевина на противоречията на днешното общество. Като че ли все по-осезаемо подобни творчески импулси се превръщат в осъзнато кредо и в своеобразен компас, който насочва ръката на художника.

Персонажите в картините са непроницаеми, обвити в някаква меланхолична аура, вглъбени в себе си "затворени монади", които не крачат, не жестикулират, не извършват някакво действие, не "разговарят" помежду си или със зрителя, а просто "са". Карнавалното начало, знак за продължаващата "човешка комедия", им придава едновременно деликатно внушен гротесков, но до голяма степен и неафиширан драматизъм.

Във време, когато очертанията между житейската и артистичната, художествената реалност все повече дифузират, когато цинизмът в обществото почти се е превърнал в норма на поведение, когато стихията на масовата култура все по-властно нивелира и релативизира стойностите, на художника сякаш не му остава нищо друго, освен да улавя по свой начин, подобно на чувствителна антена, някои от абсурдите и парадоксите, които постоянно съпътстват дните ни.

проф. д. изк. Чавдар Попов

ОБРАТНА РЕАЛНОСТ B. A. I. L. A БОРИС КОЛЕВ
14 септември до 28 септември 2023 в Галерия "Аросита"

Откриване : 14 септември, 18:00 ч.

Още

Галерия "Аросита" представя "Остъклена живопис" от Галина Шехирян

Галерия "Аросита" представя "Остъклена живопис" от Галина Шехирян

Още

Жътва и освобождение от стреса с изложба в галерия "Аросита"

Жътва и освобождение от стреса с изложба в галерия "Аросита"

Още

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

Още

Рада Якова зарежда с "Vitamin D" пространството на галерия "Аросита"

Рада Якова зарежда с "Vitamin D" пространството на галерия "Аросита"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Сбирщайн" с усещане за Rammstein: Първа фотоизложба на Светлозар Симеонов в родния му Казанлък

Фотографът представя 36 кадъра в Музея на фотографията в Града на розите

Турция забрани изложба, посветена на транссексуалната общност

"Обърни се и виж назад" беше поставена в пространството Depo Istanbul, създадено от Осман Кавала, турски арт мениджър, който беше арестуван през 2017 г.

Главозамайващо 3D мапинг шоу на живо в трите нощи на OPEN BUZLUDZHA 2024

Фестивалът стартира на 8 август в подножието на монумента Бузлуджа

Стенопис на цар Симеон Велики, дело на Насимо, краси фасадата на едноименно училище в Търговище

Стрийт артистът определя стенописа като "поредната цветна тухла, която положихме в основата на проекта "Великата стена на България"

Днес започва деветото издание на "Узана поляна фест"

"Узана поляна фест" традиционно се превръща в най-голямото събитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки участник да е придобил поне по един еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си