Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лаура Димитрова и Стефан Алтъков и техните "Истории"

ЗНАЦИ И СТИЛИЗАЦИЯ

Лаура Димитрова и Стефан Алтъков и техните "Истории"

Изложбата е от 27 юни до 21 юли в Галерия "Видима"

Стефан Алтъков (Източник: Галерия "Видима)

Още

Галерия "Видима" представя "Колористични импровизации" от Любен Генов

Галерия "Видима" представя "Колористични импровизации" от Любен Генов

Галерия "Видима" представя известните художници Лаура Димитрова и Стефан Алтъков с тяхната обща пътуваща изложба "Истории".

Изложбата "Истории" на Лаура Димитрова и Стефан Алтъков представя творби, създадени през последните две години. В нея авторите разкриват особена гледна точка към личните истории, които в тяхната интерпретация са изчистени, стилизирани и доведени до знаци и абстракции.

"Спомените за нашите истории биват разказвани различно - с подчертаване или пренебрегване на отделни детайли; с променяща се последователност във времето на частите на разказа; с допълнения и "разкрасяване" на случки и събития според особеностите на ситуациите, в които си припомняме или представяме историите.

Галерия "Видима

По аналогия експозицията "Истории" във всяко ново изложбено пространство ще придобива различна визия - ще се добавят или елиминират отделни нейни компоненти и детайли, за да се постигне съответстваща на пространството подредба на "разказа"." - споделят творците.

"Свидетели сме на двама съвършено различни автори, които обаче работят изключително хомогенно", посочва проф. Красимир Русев от великотърновският университет. Той признава, че областта на хартията, в която работи Лаура Димитрова, е негова слабост, а своя колега Стефан Алтъков определя като изключителен артист, чиито живописни жестове съдържат и много документалистика.

Източник: Галерия "Видима

Лаура Димитрова се представя в експозицията със свои инсталации, а Стефан Алтъков показва живописни платна. "Изложбата не разказва истории, а по-скоро носи настроението на определени истории, затова моите творби са сведени до знаци, до изчистена стилизация, които въздействат различно на всеки човек и може би създават нова история", така Лаура Димитрова коментира дебюта на изложбата във Велико Търново пред БТА.

Лаура Димитрова (Източник: Галерия "Видима)

"Моите картини са в голяма степен сюжетни, в тях са вплетени текстове и сентенции, които задават темата на картината и са своеобразни послания към зрителя, който може да ги пренесе към собствената си история", разказва Стефан Алтъков за своите произведения.

Още

Новият изложбен сезон в Галерия "Видима" започва с представяне на известния художник Пламен Легкоступ

Новият изложбен сезон в Галерия "Видима" започва с представяне на известния художник Пламен Легкоступ

Лаура Димитрова е родена в София. Завършва Националната художествена академия. Член е на Съюза на българските художници. От 2013 г. е доктор, а от 2019 г. - доктор на науките. Тя е професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ в СУ "Св. Климент Охридски".

До сега е представила над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участвала е в над 200 групови изложби, пленери и арт проекти в България и чужбина. Награждавана е многократно за своето изкуство.

Стефан Алтъков е роден в София. Завършва живопис в НХА в София, получава докторска степен в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Професор е по живопис и цветознание в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в областта на живописта и рисунката.

Стефан Алтъков (Източник: Галерия "Видима)

Член е на Съюза на българските художници. Участвал е в повече от 100 групови изложби и има повече от 40 самостоятелни изложби в България и чужбина. Негови творби са в много художествени колекции в България и чужбина. Носител на множество награди в областта на визуалните изкуства.

"Истории" е замислена като пътуваща изложба. След нейното успешно първо представяне във Велико Търново, галерия "Видима" ще има привилегията и отговорността да затвърди този успех. От Севлиево изложбата ще се пренесе в други градове на България, а след това и в чужбина.

Среща с художниците Лаура Димитрова и Стефан Алтъков на 27-ми юни 2023 г. /вторник/ от 18:00 ч. в галерия "Видима", за да се потопим заедно в магията на техните завладяващи "Истории"!

Сава Христов, галерия "Видима"/16 юни 2023/

Още

Галерия "Структура" представя съвременно изкуство от Северна Македония

Галерия "Структура" представя съвременно изкуство от Северна Македония

Още

120 години от рождението на Златю Бояджиев с "Мелнишки цикъл" в галерия "Средец"

120 години от рождението на Златю Бояджиев с "Мелнишки цикъл" в галерия "Средец"

Още

"Духът на Варна" в Галерия "Арт Маркони"

"Духът на Варна" в Галерия "Арт Маркони"

Още

Вижте творбите на виртуозния график Юлий Минчев до 14 май 2023 г. в галерия ГрафикАрт

Вижте творбите на виртуозния график Юлий Минчев до 14 май 2023 г. в галерия ГрафикАрт

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Cryptid Art Space представя "Цветя на злото" от Малакроа

Изложбата ще бъде открита на 2-ри октомври от 18:30 ч. и ще може да бъде разгледана до 14-ти октомври

Откриха открадната статуя на стойност 1,5 милиона долара

Бронзовата статуя на Буда, която тежи 250 килограма беше открадната от галерията "Баракат" близо до Западен Холивуд в Лос Анджелис 3 часа сутринта на 18 септември тази година

Британският музей помоли обществеността за помощ в откриването на откраднати произведения

Около 2000 предмета са били откраднати от колекциите на музеят през последните години

Лувърът открива ново мултисензорно пространство, посветено на скулптурата

То е проектирано на базата на първата "тактилна галерия" на парижкия музей, създадена още през 1995 г., за да направи музея по-достъпен за хора с увредено зрение

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place