Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Георги Чапкънов (Чапа) на 80

БЪЛГАРСКИТЕ МАЙСТОРИ

Георги Чапкънов (Чапа) на 80

Фотографска изложба по повод юбилея на именития скулптор се открива днес в Националната гимназия за приложни изкуства

Георги Чапкънов с композицията си на братя Прошек през 2017 г. (Снимка: BulFoto)

Изложба "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов" ще бъде открита днес в Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука" по повод 80-ата годишнина на големия скулптор. Експозицията се състои от 30 фотографии.

Те са заснети в ателието на Георги Чапкънов-Чапа в различни периоди в продължение на няколко десетилетия, съобщават организаторите, цитирани от БТА.

Изложбата "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов" ще бъде открита днес в Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука" в София

Иван Бакалов документира процеса по изработката на някои от най-известните скулптури на Георги Чапкънов, сред които тези на Радой Ралин и Йордан Радичков, като успява да улови и момента на контакт между скулптора и неговите модели. Към изложбата е създаден и електронен каталог, който показва различни страни от творческия и технологичен процес на автора, като представя и неговите скулптурни произведения, намиращи се на територията на София. Проектът е създаден през 2021 г. от фестивала "Фотофабрика".

2004 г. Георги Чапкънов с пластиката "Отвличането на Европа" (Снимка: BulFoto)

Скулпторът Георги Чапкънов (Чапа) е роден на 24 януари 1943 г. в с. Вълчи дол, Варненско. На 13 години той идва в София, за да учи рисуване. През 1968 г. завършва изящна скулптура в Художествената академия в София при проф. Иван Мандов и доц. Илия Илиев, след което специализира леярство в Париж. От 1974 г. в продължение на 23 години е преподавател в Художествената академия, където е професор и ръководител на катедра "Художествена обработка на метал".

МАЙСТОР НА МАЛКАТА ПЛАСТИКА

Май 2014 г. Георги Чапкънов показва проекта за паметник на Петър Гюзелев (Снимка: BulFoto)

Скулпторът е ненадминат майстор на малката пластика. Той твори и монументална скулптура, плакети, барелефи, монети, медали, гербове, керамика, портрети от бронз, графики, живопис, скулптури от вторични суровини.

Септември 2013 г. Проф. Георги Чапкънов и Константин Чапкънов. Миловидна швейцарска крава, изваяна изцяло от скрап бе предизвикателството, отправено към световноизвестния български скулптор проф.Георги Чапкънов от ръководството на прочутия швейцарски музей на открито "Баладата на Сепре" (Снимка: BulFoto)

Септември 2013 г. Миловидна швейцарска крава, изваяна изцяло от скрап бе предизвикателството, отправено към световноизвестния български скулптор проф.Георги Чапкънов от ръководството на прочутия швейцарски музей на открито "Баладата на Сепре" (Снимка: BulFoto)

Дълъг е списъкът на участията му в изложби и конкурси в България и в чужбина. Автор е на творби, които са притежание на частни колекции и музеи на открито. Негови работи са притежание на Националната художествена галерия в София, на Ермитажа в Санкт Петербург, на музея в Щутгарт, в Международния олимпийски комитет в Лозана - скулптурата "Момиче с обръч", в Брюксел, Лондон, Виена, Хавана, Париж, Берлин, Япония, Швейцария, Индия и др.

Има над 30 самостоятелни изложби, а първите му са през 1975 г. в София и през 1976 г. в Пловдив.

20 декември 2013 г. Откриване юбилейна изложба "Нещата от живота" на Георги Чапкънов-Чапа (Снимка: BulFoto)

20 декември 2013 г. Откриване юбилейна изложба "Нещата от живота" на Георги Чапкънов-Чапа (Снимка: BulFoto)

ПОСТИЖЕНИЯ В ЧУЖБИНА

Той е първият български скулптор, удостоен през лятото на 1990 г. с една от осемте награди на първия в света Музей за скулптури на открито в местността Хаконе в Япония. Наградата е определена от журито на Международния конкурс на името на Роден, който се организира от музея за скулптури на открито "Уцукушигахара" в Северните японски Алпи, на около 350 км от Токио. Георги Чапкънов я получава за творбата си "Екологично присъствие", посветена на френския скулптор Сезар, в конкуренция с творби на 442 автори от 31 страни. На следващата година с творбата си "Х+" той печели Наградата за съвършенство на седмия Международен конкурс за абстрактна пластика на името на Хенри Мур в Япония, в който участват 740 автори от 35 страни. През 1992 г. по покана на музея "Моран" Георги Чапкънов участва в изложба на открито в Сеул, Република Корея, където творбите се правят на място. Там остават неговите скулптури "Водно конче" и "Кучето". През 1993 г. той е в Швейцария, където прави скулптурата си "Бикът" в първия музей на открито в кантона Жура.

Георги Чапкънов с композицията си на братя Прошек през 2017 г. (Снимка: BulFoto)

2012 г. Със семейството си (Снимка: BulFoto)

През април 1993 г. Георги Чапкънов има възможността да скулптурира от натура италианския режисьор Федерико Фелини в Рим, където е поканен от галериста Енрико Тоди. Италианците били изумени от бързината, с която Чапа успял да пресътвори образа на режисьора - само за три сеанса от по 40 минути. Същата година за скулптурния портрет на Федерико Фелини той е удостоен със специалната награда на президента на Италия - "Солмона" за заслуги към италианската и световната култура.

Георги Чапкънов и директорът на Театър 199 Анна Монова на откриването на барелеф на Младен Киселов през юни 2016 г. (Снимка: BulFoto)

Георги Чапкънов, Татяна Лолова и Иван Тенев на откриването на барелеф на Младен Киселов в Театър 199 "Валентин Стойчев" през юни 2016 г. (Снимка: BulFoto)

СКУЛПТУРИТЕ МУ В БЪЛГАРИЯ

В две последователни години - 1987-1988 г. през лятото Георги Чапкънов прави скулптури от старо желязо на Дон Кихот и Санчо Панса пред Дома на хумора и сатирата в Габрово. Негови са и скулптурите на Хитър Петър и Чарли Чаплин, разположени в откритото пространство пред музея. Той е неколкократен участник в Габровското биенале, както и в международното жури на конкурса, носител е и на наградата "Златният Езоп" от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово (1965). Георги Чапкънов е създател на статуетките "Златният Езоп" и "Чарли Чаплин", както и на плакета "Хитър Петър", които се връчват като награди на международните конкурси, организирани от Дома на хумора и сатирата в Габрово.

26 юли 2011 г. Георги Чапкънов извая подарък за Агент Тенев в навечерието на 60-годишния му юбилей (Снимка: BulFoto)

Георги Чапкънов и Светлин Русев през юни 2016 г. (Снимка: BulFoto)

Георги Чапкънов е съавтор заедно с Кирил Гогов на герба на България (1997). Негови монументални творби има на много места в София и страната. Той е автор на статуята "Св. София" в София (2000), на статуетката на театралните награди "Аскеер", на Паметника на дарителите в Свищов (2005), на "Орфей и Евридика" в Смолян (2007), на паметника на проф. Иван Шишманов в Свищов (2012), на паметния знак на тридесет и първи Силистренски полк (Железния) в Силистра, на скулптурите на баща и син Славейкови на едноименния площад в София, на паметника на Паисий Хилендарски в София в Борисовата градина, на пластиката "Слънцето" на НДК и др. Правил е скулптурни потрети на Йордан Радичков и на Радой Ралин.

20 декември 2013 г. Откриване юбилейна изложба "Нещата от живота" на Георги Чапкънов-Чапа (Снимка: BulFoto)

26 юли 2011 г. Георги Чапкънов извая подарък за Агент Тенев в навечерието на 60-годишния му юбилей (Снимка: BulFoto)

3 март 2015 г. Георги Чапкънов извая бронзов портрет на прочутия балетист, хореограф и певец Пьотър Худяков (Снимка: BulFoto)

Март 2014 г. Георги Чапкънов в ателието си вае портрета на Красимир Дачев(Снимка: BulFoto)

НАГРАДИТЕ

От 2010 г. Георги Чапкънов е член на Европейската академия за наука и изкуство в Залцбург, Австрия. Два пъти е носител на Голямата награда за скулптурен портрет на Съюза на българските художници през 1969 г. и 1972 г. Три пъти е носител на наградата "Марко Марков" на Съюза на българските художници (1977,1979,1986).

През февруари 2008 г. (Снимка: BulFoto)

5 януари 2015 г. Заедно с Татяна Лолова на откриването на изложбата "19 секунди с Татяна Лолова" (Снимка: BulFoto)

През 1991 г. получава Голямата награда за скулптура от триеналето на изящните изкуства в Ню Делхи, Индия. Почетен гражданин на Габрово.

Почетен гражданин на Свищов (25 април 2013), Почетен гражданин на София (17 септември 2014). На 19 май 2015 г. е удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.

През 2020 г. излиза книгата "И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи" от Елена Кръстева, посветена на срещите на скулптора в живота и изкуството му. 

20 декември 2013 г. Със съпругата си Снежана на откриването на юбилейната си изложба "Нещата от живота" (Снимка: BulFoto)

20 декември 2013 г. Със своята внучка на откриването на юбилейната си изложба "Нещата от живота" (Снимка: BulFoto)

Още

Георги Чапкънов-Чапа: Отивам си!

Георги Чапкънов-Чапа: Отивам си!

Още

Честит рожден ден на Сули Сеферов!

Честит рожден ден на Сули Сеферов!

Още

Георги Чапкънов-Чапа: България е прокълнато място с прокълнати хора

Георги Чапкънов-Чапа: България е прокълнато място с прокълнати хора

Още

Един журналист снима един скулптор: Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов

Един журналист снима един скулптор: Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Магнолии" - дебютна фотографска изложба на Валентина Владимирова

Официалното откриване ще бъде на 8 март от 19:00 ч. в BECA Center of Visual Storytelling /Café Synthesis

Греди Асса и неговите "Пътувания"

Изложбата е от 27 февруари до 2 май 2024 г. в СГХГ

Александър Байтошев - "Анима - Призраци" - графика

Изложбата е от 27 февруари до 14 март 2024 г.

"Ключ за твоята стая" - нетрадиционни преживявания във варненски хотел

В десет хотелски стаи са изложени творби, живопис и скулптура на 22-ма художници, сред които има както млади творци, така и утвърдени имена като Васил Стоев и Цветан Казанджиев

Биляна Фурнаджиева представя "AFTER NATURE/Eстествено продължение"

Изложбата е от 20 февруари до 20 март 2024 г. в Галерия "Васка Емануилова"