Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Галерия "Видима" представя "Шапка за сънища" от Катя Христова

РАЗКАЗВАЧ НА ПРИКАЗКИ

Галерия "Видима" представя "Шапка за сънища" от Катя Христова

На 25-ти юли от 18:00 ч. в галерия "Видима"

Катя Христова, Кой прибира сутрин звездите, 2023 (Източник: Галерия "Видима")

Още

Галерия "Видима" представя "Колористични импровизации" от Любен Генов

Галерия "Видима" представя "Колористични импровизации" от Любен Генов

В разгара на лятото имаме удоволствието да представим една цветна, позитивна, ведра и разхлаждаща жарките емоции изложба, дело на лъчезарната и винаги усмихната художничка Катя Христова.

От града на розите, през балкана, специално за децата на Севлиево и техните пораснали версии, младата авторка с богата фантазия ще ни покани на прохладна разходка в нейния вълшебен и приказен свят.

Катя Христова подхожда към платното непринудено, чисто, позитивно, по детски наивно, така както всеки един от нас би искал да го направи и в реалния живот. Светът на Катя Христова е свят, в който живеят някои много важни "хора" и обекти, които отговарят за някои много важни неща, за които някои от нас дори не са се и замисляли, че изобщо могат да съществуват.

Галерия "Видима"

Там живее например събирачът на спомени, можем да намерим бурканчето за светулки, шкафът за цупене и дори бабиното лято. В този друг свят, откъдето се ръководят много от процесите в нашия, също така се спотайват несбъднатите мечти, крият се разочарованията от порастването и се разхождат надеждите, че най-хубавото предстои.

В картините си с обобщени и цветни форми, художничката ни отвежда в един свят, който съществува на границата между заспиването и събуждането, когато пред очите ни започват да преминават странни субекти със странни шапки, в които се крият я небе и звезди, я цяло ято сънища.

Малко по-нататък по същата уличка преминава пазачът на щастливи завършеци, наоколо децата играят с оживяващи тебеширени рисунки, а едно момиче дори си има собствено небе.

Катя Христова, Тебеширени рисунки, 2020 (Източник: Галерия "Видима")

Докато се унасяме в тази сюрреалистична приказка населена със странни митични герои, къщите по улицата също заспиват и започват да сънуват своите си сънища..., хоп и започва да се съмва. Някой трябва сутрин да прибира звездите. Заинтригувах ли ви?

Още

Новият изложбен сезон в Галерия "Видима" започва с представяне на известния художник Пламен Легкоступ

Новият изложбен сезон в Галерия "Видима" започва с представяне на известния художник Пламен Легкоступ

Катя Христова е родена в Казанлък. Завършва факултета по изобразителни изкуства към Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий" със специалност "Стенопис". Тя е главен уредник в градската галерия в Казанлък, на която е посветила близо 15 години от живота си. Грижи се за богатата колекция с произведения на изкуството на родни творци от освобождението до днес, за изложбите на съвременни автори, които редовно се откриват там и за многобройната публика от всички краища на света, която се стича към този прекрасен град изпълнен с история и култура.

Катя Христова, Събирач на спомени, 2023 (Източник: Галерия "Видима")

В свободното си време рисува, това което ѝ подсказва душата. И въпреки само няколкото самостоятелни изложби, една от които в градската галерия в Севлиево, участва активно в почти всички общи изложби и пленери в страната, откъдето заслужено има и няколко номинации и награди за живопис.

Катя Христова, Бурканче за светулки, 2019 (Източник: Галерия "Видима")

"В изложбата си "Шапка за сънища" Катя Христова представя платна, които ни позволяват да мислим за нея не само като живописец с изумителен усет към синтеза, но и за нещо, което в съвременната живопис, като че ли се явява все по-голяма рядкост - за артиста като разказвач на приказки.", споделя изкуствоведът и директор на галерията в Казанлък Пламен Петров в своя коментар към предстоящата в галерия "Видима" изложба и продължава така:

"Казано по друг начин, изложбата "Шапка за сънища" преди всичко е покана за пътешествие из океана на смисъла, на фона на който се разгръщат безчет войни, а въоръжени деца безчинстват по улиците.

Катя Христова, Шапка пълна с небе (Източник: Галерия "Видима")

Изложба - покана за отплаване. Но, както знаем, ние плаваме, не защото има море. Плаваме, защото там някъде има пристанище. Не към далечни цели тръгваме първо. Първо търсим убежище. Картини, усещане за дом, които ни приласкават да нахлупим своята шапка за сън ..."

Да се потопим заедно в чудния свят на Катя Христова на 25-ти юли от 18:00 ч. в галерия "Видима". Децата може да доведат и родителите си, "Шапка за сънища" ще има за всички!

Още

Изборът II  в Галерия "Ракурси"

Изборът II в Галерия "Ракурси"

Още

Изложба от колекцията на Галерия ЛИК - масло, акварел, пастел, малка пластика

Изложба от колекцията на Галерия ЛИК - масло, акварел, пастел, малка пластика

Още

"Духът на Варна" в Галерия "Арт Маркони"

"Духът на Варна" в Галерия "Арт Маркони"

Още

120 години от рождението на Златю Бояджиев с "Мелнишки цикъл" в галерия "Средец"

120 години от рождението на Златю Бояджиев с "Мелнишки цикъл" в галерия "Средец"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Служител в музей в Германия e подменял и продавал картини

"Обвиняемият е използвал парите, за да изплати дългове и да финансира луксозен начин на живот", посочват от съда

Стефан Николаев избра новооткритото пространство "Dot Sofia" за новата си изложба "Дом"

Експозицията ще бъде представена от 29 септември до 12 ноември 2023 г.

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество

Народният театър преобразява фасадата на Националната галерия на Ирландия

Върху историческата фасада на Merrion Square, сред множеството селектирани снимки, жителите и гостите на Дъблин ще могат да видят и красотата на Народния театър "Иван Вазов", заснета от фотографа Тодор Геров

Емилия Панайотова: майстори на изящния дизайн

Изложбата е от 21 септември до 3 октомври 2023 в СБХ - Шипка 6, зала 2А