Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"ЕсеНистично" с Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

ОТКРОВЕНИ ИСТОРИИ

"ЕсеНистично" с Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

Арт Галерия Le Papillon представя авторите от 28 октомври до 18 ноември 2020 г.

Валентин Ангелов, "Танцът на пеперудите" (Снимка: Галерия Папийон)

"Всеки разказ не е добър в това, че съответства на действителността, а в това, че помага да погледнеш на света с други очи и да зарежда с енергия."

Паскал Брюкнер

Арт Галерия Le Papillon Ви представя Валентин Ангелов - живопис и Петко Арнаудов - скулптура в "ЕсеНистично", от 28 октомври до 18 ноември 2020 г.

Вернисаж на 28.10.2020 г. /сряда/ от 16:00 до 19:00 часа в Галерия "Папийон", гр.Варна, ул.Драгоман 12

Арт Галерия Le Papillon представя творбите на двама автори, превърнали се в отличен тандем през годините след успешни съвместни изложби - живописеца Валентин Ангелов и скулптора Петко Арнаудов. От 28 октомври до 18 ноември 2020 г. в пространството на галерията кратки есета под формата на картини и скулптурни обекти ще разказват двама автори с изключително богата фантазия, фино чувство за хумор и високо майсторски умения да се изразяват във всички материали, а и жанрове.

Валентин Ангелов, "Тишина" (Снимка: Галерия Папийон)

Валентин Ангелов, "Подари ми остров" (Снимка: Галерия Папийон)

Валентин Ангелов и Мина Ангелова (Снимка: Галерия Папийон)

Критиците казват, че кратката повествователна форма, като есето, е плетеница от словосъчетания, изречения и параграфи в един невероятен и неповторим миш-маш на въображението. Подобно на тях творбите от настоящата изложба с литературната тема "Есеистично" са привидно самостоятелни и без видима връзка помежду им.

Всяка една от тях, обаче е отделен остров - малък разказ, богат на асоциативни препратки, форми, цвят, емоции, случки, които заедно отразяват моментното светоусещане на авторите и видимото им бягството от действителността, особено предвид извънредната ситуация, с която живеем последните 8 месеца.

Петко Арнаудов , "Златният шаран" (Снимка: Галерия Папийон)
Тяхното изкуство на полета на въображението е завладяващо с позитивното си отношение към света, с усещането за усмивка, така както морето изчиства мисълта ни от всички тревоги със силата на природата.

Още

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

Експозицията е своеобразен разговор за фантазни пътуващи острови, морски брегове, морски съдове и риби от неръждаема стомана, ангели, пазители на живота, но всичко поднесено с фин есенен полъх. Така от кратки живописни есета неусетно влизаме в "Есенистичното" слънчево и закачливо настроение на двамата автори, където "н" ни напомня за красотата на сезона есен.

Всяка картина на Валентин Ангелов сама по себе си е кратко есе - в съзнанието на зрителя без думи се промъкват разнообразни истории - от носталгични разкази за реални и нереални случки, до евентуални приказки за рицари, ангели и митични същества, загадъчни дами и странни острови. Възхитително е майсторството, с което успява да побере не просто един цялостен сюжет, а истински малки светове само в едно платно.

Валентин Ангелов, "В очакване" (Снимка: Галерия Папийон)

Фината му детайлност и добрите рисувачески умения са в хармония на платното с експресивната четка на ярките цветове, които издават бурния му, емоционален свят. Цветовете си играят със светлината и сянката. Редуване на плътни и вилатурни полета, създават усещането за живот. Сякаш персонажите излизат и откровено ни разказват истории.

Валентин Ангелов, "Пазителят на яйцето" (Снимка: Галерия Папийон)

Валентин Ангелов, "Пазачът на плажа" (Снимка: Галерия Папийон)

Още

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

Валентин Ангелов е познат в областта на маслената живопис, графиката и илюстрацията. Преподава в Българо-датски колеж рекламен дизайн, илюстрация и приложна графика. И активният му творчески живот неминуемо дава отражение върху сюжетния образ на композициите му и изразните похвати, с които борави.

В тази експозиция ще се насладим на произведения в разнообразни техники, теми и посоки. Освен мистичните си, с готически елементи, често сюрреалистични живописни платна, той е подготвил и цветни пейзажи, вдъхновени от морето. Дълго могат да се съзерцават морските му нежни или активни, "опалови" пейзажи, запечатали настроението от реалното или имагинерно пространство.

Валентин Ангелов, "Падаща звезда" (Снимка: Галерия Папийон)

Валентин Ангелов, "Левитация" (Снимка: Галерия Папийон)

Петко Арнаудов е скулптор, който не се ограничава само в областта на изящната бронзова пластика. През последните години изработва дизайнерски обекти като нетрадиционни осветителни тела, дизайнерски съдове за дома, вази, т.н. фруктиери и др., но всички с функционалност и подтекст. Изявява се и в областта на дизайна и пространственото оформление.

Петко Арнаудов, "Веселият платноход" (Снимка: Галерия Папийон)
Често съчетава в даден обект няколко материала - топлотата и уюта на дървото с категоричността на метала и деликатността на стъклото. Умело превръща произведения на изкуството в интериорни дизайнерски решения, като им придава нов смисъл.

Усещаме финото му чувство за хумор в фруктиера с формата на скат, примамваща окото на зрителя. Хиперболизирани предмети от метал и дърво, като своеобразни кораби от стари чугунени ютии, изразителността на риба от дълбините или метални плодове и зеленчуци объркват представата ни за реалност.

Петко Арнаудов, "Три" (Снимка: Галерия Папийон)
Експозицията разкрива символиката на артистичния тандем, с която боравят - простичка и същевременно дълбока, обхващаща както видимото, така и невидимото за окото съществуване.

Петко Арнаудов, "Платноходът на веселието" (Снимка: Галерия Папийон)

Петко Арнаудов, "Духът от синята бутилка" (Снимка: Галерия Папийон)
Заповядайте на вернисаж на изложбата на 28.10.2020 /сряда/ от 16.00 ч. до 19.00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon и ще се потопите в искрените интригуващи истории от творбите им, поднесени с тънък хумор заедно с Валентин Ангелов и Петко Арнаудов.

Изложбата може да бъде разгледана от 28-ми октомври до 18-ти ноември 2020 г. в салона на Aрт Галерия Le Papillon на ул. Драгоман № 12, както на сайта на галерията artpapilllon.com и на фейсбук страницата Le Papillon Art Gallery.

Още

"Обективно", с художниците Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

"Обективно", с художниците Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

Още

Мистика и фантазия в "Нарисувани сънища" на Валентин Ангелов

Мистика и фантазия в "Нарисувани сънища" на Валентин Ангелов

Още

Атанас Хранов показва "Другото време" в галерия "Аетерна"

Атанас Хранов показва "Другото време" в галерия "Аетерна"

Още

"Най-скъпата арт галерия в света" гостува за първи път в България

"Най-скъпата арт галерия в света" гостува за първи път в България

Още

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

Още

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музеят "Гугенхайм" в Ню Йорк открива изложба на творби от Гертруд Голдшмид

Художничката е родена в Хамбург през 1912 г. Известната с прякора "Гего" е сред най-изявените твроци на Южна Америка от втората половина на 20-и век

"Депо 80" от Станислав Памукчиев в галерия "АРТЕ"

Изложбата е от 5 до 21.04.2023 г. Откриване на 5 април /сряда/ от 18.00 часа

"Малиновото синьо" на Петя Танева завладява зрителя

Изложбата e достъпна за ценители от 6-ти до 26-ти април 2023 г. в Арт галерия Le Papillon

Над 2 млн. щатски долара за творба на Банкси

Картината представя смъртта с черна дреха и коса, караща картинг количка със закопчан предпазен колан

Портрет на Володимир Зеленски, подписан от него, се продава на търг в Бостън в помощ на Украйна

Картината е подписана от украинския президент на английски език: "Zelenskyy, Glory to Ukraine" ("Зеленски, Слава на Украйна"). Освен това е подписана и от художника