Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"ЕсеНистично" с Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

ОТКРОВЕНИ ИСТОРИИ

"ЕсеНистично" с Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

Арт Галерия Le Papillon представя авторите от 28 октомври до 18 ноември 2020 г.

Валентин Ангелов, "Танцът на пеперудите" (Снимка: Галерия Папийон)

"Всеки разказ не е добър в това, че съответства на действителността, а в това, че помага да погледнеш на света с други очи и да зарежда с енергия."

Паскал Брюкнер

Арт Галерия Le Papillon Ви представя Валентин Ангелов - живопис и Петко Арнаудов - скулптура в "ЕсеНистично", от 28 октомври до 18 ноември 2020 г.

Вернисаж на 28.10.2020 г. /сряда/ от 16:00 до 19:00 часа в Галерия "Папийон", гр.Варна, ул.Драгоман 12

Арт Галерия Le Papillon представя творбите на двама автори, превърнали се в отличен тандем през годините след успешни съвместни изложби - живописеца Валентин Ангелов и скулптора Петко Арнаудов. От 28 октомври до 18 ноември 2020 г. в пространството на галерията кратки есета под формата на картини и скулптурни обекти ще разказват двама автори с изключително богата фантазия, фино чувство за хумор и високо майсторски умения да се изразяват във всички материали, а и жанрове.

Валентин Ангелов, "Тишина" (Снимка: Галерия Папийон)

Валентин Ангелов, "Подари ми остров" (Снимка: Галерия Папийон)

Валентин Ангелов и Мина Ангелова (Снимка: Галерия Папийон)

Критиците казват, че кратката повествователна форма, като есето, е плетеница от словосъчетания, изречения и параграфи в един невероятен и неповторим миш-маш на въображението. Подобно на тях творбите от настоящата изложба с литературната тема "Есеистично" са привидно самостоятелни и без видима връзка помежду им.

Всяка една от тях, обаче е отделен остров - малък разказ, богат на асоциативни препратки, форми, цвят, емоции, случки, които заедно отразяват моментното светоусещане на авторите и видимото им бягството от действителността, особено предвид извънредната ситуация, с която живеем последните 8 месеца.

Петко Арнаудов , "Златният шаран" (Снимка: Галерия Папийон)
Тяхното изкуство на полета на въображението е завладяващо с позитивното си отношение към света, с усещането за усмивка, така както морето изчиства мисълта ни от всички тревоги със силата на природата.

Още

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

Експозицията е своеобразен разговор за фантазни пътуващи острови, морски брегове, морски съдове и риби от неръждаема стомана, ангели, пазители на живота, но всичко поднесено с фин есенен полъх. Така от кратки живописни есета неусетно влизаме в "Есенистичното" слънчево и закачливо настроение на двамата автори, където "н" ни напомня за красотата на сезона есен.

Всяка картина на Валентин Ангелов сама по себе си е кратко есе - в съзнанието на зрителя без думи се промъкват разнообразни истории - от носталгични разкази за реални и нереални случки, до евентуални приказки за рицари, ангели и митични същества, загадъчни дами и странни острови. Възхитително е майсторството, с което успява да побере не просто един цялостен сюжет, а истински малки светове само в едно платно.

Валентин Ангелов, "В очакване" (Снимка: Галерия Папийон)

Фината му детайлност и добрите рисувачески умения са в хармония на платното с експресивната четка на ярките цветове, които издават бурния му, емоционален свят. Цветовете си играят със светлината и сянката. Редуване на плътни и вилатурни полета, създават усещането за живот. Сякаш персонажите излизат и откровено ни разказват истории.

Валентин Ангелов, "Пазителят на яйцето" (Снимка: Галерия Папийон)

Валентин Ангелов, "Пазачът на плажа" (Снимка: Галерия Папийон)

Още

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

Валентин Ангелов е познат в областта на маслената живопис, графиката и илюстрацията. Преподава в Българо-датски колеж рекламен дизайн, илюстрация и приложна графика. И активният му творчески живот неминуемо дава отражение върху сюжетния образ на композициите му и изразните похвати, с които борави.

В тази експозиция ще се насладим на произведения в разнообразни техники, теми и посоки. Освен мистичните си, с готически елементи, често сюрреалистични живописни платна, той е подготвил и цветни пейзажи, вдъхновени от морето. Дълго могат да се съзерцават морските му нежни или активни, "опалови" пейзажи, запечатали настроението от реалното или имагинерно пространство.

Валентин Ангелов, "Падаща звезда" (Снимка: Галерия Папийон)

Валентин Ангелов, "Левитация" (Снимка: Галерия Папийон)

Петко Арнаудов е скулптор, който не се ограничава само в областта на изящната бронзова пластика. През последните години изработва дизайнерски обекти като нетрадиционни осветителни тела, дизайнерски съдове за дома, вази, т.н. фруктиери и др., но всички с функционалност и подтекст. Изявява се и в областта на дизайна и пространственото оформление.

Петко Арнаудов, "Веселият платноход" (Снимка: Галерия Папийон)
Често съчетава в даден обект няколко материала - топлотата и уюта на дървото с категоричността на метала и деликатността на стъклото. Умело превръща произведения на изкуството в интериорни дизайнерски решения, като им придава нов смисъл.

Усещаме финото му чувство за хумор в фруктиера с формата на скат, примамваща окото на зрителя. Хиперболизирани предмети от метал и дърво, като своеобразни кораби от стари чугунени ютии, изразителността на риба от дълбините или метални плодове и зеленчуци объркват представата ни за реалност.

Петко Арнаудов, "Три" (Снимка: Галерия Папийон)
Експозицията разкрива символиката на артистичния тандем, с която боравят - простичка и същевременно дълбока, обхващаща както видимото, така и невидимото за окото съществуване.

Петко Арнаудов, "Платноходът на веселието" (Снимка: Галерия Папийон)

Петко Арнаудов, "Духът от синята бутилка" (Снимка: Галерия Папийон)
Заповядайте на вернисаж на изложбата на 28.10.2020 /сряда/ от 16.00 ч. до 19.00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon и ще се потопите в искрените интригуващи истории от творбите им, поднесени с тънък хумор заедно с Валентин Ангелов и Петко Арнаудов.

Изложбата може да бъде разгледана от 28-ми октомври до 18-ти ноември 2020 г. в салона на Aрт Галерия Le Papillon на ул. Драгоман № 12, както на сайта на галерията artpapilllon.com и на фейсбук страницата Le Papillon Art Gallery.

Още

"Обективно", с художниците Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

"Обективно", с художниците Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

Още

Мистика и фантазия в "Нарисувани сънища" на Валентин Ангелов

Мистика и фантазия в "Нарисувани сънища" на Валентин Ангелов

Още

Атанас Хранов показва "Другото време" в галерия "Аетерна"

Атанас Хранов показва "Другото време" в галерия "Аетерна"

Още

"Най-скъпата арт галерия в света" гостува за първи път в България

"Най-скъпата арт галерия в света" гостува за първи път в България

Още

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

Още

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова

"Град на сенките" от Алексей Титаренко

Между 30 юни и 14 август в Националната галерия

Крехък театър - за крехкостта на човека и нивата му на чупливост

От 28 до 30 юни арт пространството Charlie на ул. Денкоглу ще стане дом за Крехкия театър на сценографа Анна Нарцис Шопова

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес