Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

7 известни фонтани в света, преливащи от красота

НАЙ-КРАСИВИТЕ МЕСТА ПО СВЕТА

7 известни фонтани в света, преливащи от красота

Тази селекция от изваяни водни произведения ни дава уникален поглед към едни от най-вълнуващите отличителни черти на градовете

Дубай (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Тази селекция от изваяни водни произведения ни дава уникален поглед към една от най-вълнуващите отличителни черти на градовете.

Разгледайте най-известните фонтани по света.

THE TREVI FOUNTAIN (ROME)

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Фонтанът ди Треви в Рим е една от най-големите забележителности на Вечния град. Построен в средата на 18-ти век, той олицетворява богатството и величието на барока. Като се има предвид детайлната изработка, грамадните фигури и драматичния дизайн, не е изненада, че изработката на шедьовъра отнема много време на екипа. Въпреки че е започнат от италианския архитект Никола Салви през 1732 г., няколко други художници, архитекти и дизайнери имат пръст в готовия продукт, който е завършен от Джузепе Панини тридесет години по-късно.

THE APOLLO FOUNTAIN (PARIS)

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Фонтанът Аполон във Версай е олицетворение на барока във Франция, където се материализира като пищна архитектура и изпълнени с движение скулптури. Това е представено във Версайския дворец, грандиозно имение, разположено до Париж - официалната резиденция на кралското семейство от 1682 г. до Френската революция. Фонтанът Аполон е проектиран от Чарлз Брун за Луи XIV - "Краля Слънце" през 1671 г.

THE CASCADA (BARCELONA)

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още

10 ослепителни градини в света, които показват цвят и характер

10 ослепителни градини в света, които показват цвят и характер

Известна със своя набор от изкуство на открито, в Барселона има много фантастични фонтани. Фонтанът, който се намира в Parc de la Ciutadella, парк от 19-ти век и първото зелено пространство на града е
наричан Каскада. Този огромен фонтан прилича на водопад. Той е завършен от испанския каталунски архитект Жозеп Фонтере. В неговото създаване участват майсторът на модернизма Антонио Гауди, а така също няколко скулптори помагат за проектирането му. Той изобразява огромни раци, римските богини Венера и Аврора и други митологични фигури.

THE STRAVINSKY FOUNTAIN (PARIS)

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Разположен в сърцето на Париж, Фонтанът Стравински перфектно изразява градския авангарден подход към изкуството. Построен през 1983 г. в съседство с центъра Помпиду  (Музеят на модерното изкуство в Париж), фонтанът се състои от два комплекта причудливи скулптури: черни механични произведения на Жан Тингели и цветни и фигури от фибростъкло от Ники дьо Сен Фал.

Фонтанът Стравински е композиция от 16 скулптури върху различни теми на прочутия композитор. По невероятен начин е вдъхновен от творбите на Игор Стравински, руски композитор, който вярва, че "неговата музика се разбира най-добре от деца и животни."

THE FOUNTAINS OF BELLAGIO (LAS VEGAS)

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

"Ярките светлини" на Лас Вегас са една от най-емблематичните характеристики на града. В допълнение към кичовите макети и осветените слот машини, магнетичният Вегас е осветен от фонтаните на Беладжио, водна конструкция, която посреща гостите в луксозния курорт Беладжио. Фонтаните са проектирани от WET, фирма за проектиране на водни съоръжения, и са поставени върху в 8-декара изкуствено езеро, оборудвано с над 1200 дюзи и 4500 светлини.

Фонтаните на Беладжио бяха най-големите в света, когато бяха завършени през 1998 г. Те обаче бяха надминати от Дубайския фонтан, когато направи своя дебют 11 години по-късно.

THE DUBAI FOUNTAIN (DUBAI)

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още

"Висящите градини на Семирамида" възкръсват в търговски център в Шанхай

"Висящите градини на Семирамида" възкръсват в търговски център в Шанхай

Намира се в средата на 120 дка езеро край небостъргача Бурдж Халифа, разположено в центъра на гр. Дубай, Обединените арабски емирства.

Името на фонтана е избрано след състезание, организирано от строителната организация Emaar Properties, и съобщено на 26 октомври 2008 година. Изпробването на фонтана започва през февруари 2009 и на 8 май 2009 е пуснат официално да работи заедно с откриването на мол "Дубай". На 2 януари 2010 дължината на фонтаните в Дубай достига 275 m.

Проектиран е от компанията WET Design, Калифорния, изградила фонтаните в езерото пред хотел "Беладжио" в Лас Вегас. Осветен е от 6600 светлини и 25 цветни прожектора, изхвърля вода на височина 152,4 м във въздуха под съпровода на класическа или съвременна арабска или световна музика.

Цената за построяването му е достигнала 800 милиона дирхама или 218 милиона щатски долара.

BANPO MOONLIGHT RAINBOW FOUNTAIN (SEOUL)

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Фонтанът на дъгата в Сеул (Seoul), известен още като Лунният (Moonlight) фонтан на дъгата е известен като най-дългият фонтан в целия свят. Той е включен в Книгата на рекордите Гинес (Guiness).

Фонтанът на дъгата се намира на моста Банпо (Banpo). Мостът с фонтана е една от най-големите забележителности на града. Фонтанът на дъгата е бил внесен в Книгата на рекордите в края на 2008 година.

Фонтанът извира от двете страни на моста Банпо, който е бил завършен през 1982 година. Той представлява дълга 570 метра конструкция. Това прави 1140 метра обща дължина на фонтана на дъгата, тъй като той извира от двете страни на моста синхронно и симетрично.

Още

Вижте най-красивите храмове в Германия

Вижте най-красивите храмове в Германия

Още

Най-красивите германски градове в стил "фахверк"

Най-красивите германски градове в стил "фахверк"

Още

Най-красивите часовници в Европа

Най-красивите часовници в Европа

Още

 Вижте най-красивите дворци и замъци на Испания

Вижте най-красивите дворци и замъци на Испания

Още

Най-красивите оперни театри в света

Най-красивите оперни театри в света

Още

Най-красивите християнски храмове в света

Най-красивите християнски храмове в света

 

 

 

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Малка Статуя на Свободата вече има и във Вашингтон

Трябва спешно да бъдат преутвърдени ценностите, символизирани от статуята, като свобода, независимост, върховенство на закона, заявиха двамата министри на външните работи, като подчертаха непрекъснатостта на приятелството между Франция и САЩ

Архитект Петър Петров е новият директор на Националния институт за недвижимо културно наследство

Институтът ще отговори на очакванията на обществеността по най-важните и в момента проблемни моменти от неговата дейност, обяви Петров. На първо място, това е забавянето на преписките по съгласуване на внесените искания за намеси в културните ценности, каза той

За първи лунният камък е художествен материал в изложбата на Мигел Анхел Бланко

Испанският артист иска от една страна, да проучи пластичните и поетичните качества на този удивителен камък, а от друга, да насочи вниманието ни отново към Древната история

Археологическите разкопки в Хераклея Синтика започват на 1 юни и за първи път ще са с продължителност четири месеца

Тази година екипът ще работи по разкриване на западния край на форума. За първи път ще бъде проучена и част от акропола на древния град, който е разположен върху хълма "Кожух"

В Берлин ще има синагога, джамия и църква под един покрив

В сградата, която ще е с висока кула, ще има отделни зали за религиозни служби и общо пространство за срещи

Завършването на "Саграда фамилия" се отлага след 2026 г. заради пандемията

Катедралата, която бе затворена за посещения през октомври, ще бъде отворена отново от 29 май през уикендите в сутрешните часове и се надява да се възползва от облекчаването на коронавирусните ограничения и възстановяването на туризма в Испания