Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Закачене" - нашият паралелен свят в безжичната Интернет мрежа

ПРЕМИЕРА

"Закачене" - нашият паралелен свят в безжичната Интернет мрежа

Най-новата премиера на театър "София" по идея на Неда Соколовска ви праща в лабиринт от несподеленост, фиксация, копнеж и емоционална зависимост

"Закачане" на Театър "София" (Снимка: Guergana Damianova / www.gdview.photography)

"Закачане" е най-новота заглавие от Голямата сцена на театър "София", което можете да гледате на 9 и 22 март от 19.00 часа.

"Закачен" е жаргонна дума от речника на Милениума, която обозначава едновременно пристрастяване към нещо, влюбване и свързване в безжичната Интернет мрежа, казва авторката и режисьорката на спектакъла Неда Соколовска.

"Жена36 е разведена софиянка, в 8-месечна връзка с Мъж30, който досега не е имал сериозна приятелка, защото смята себе си за социопат. През месеците на тяхното познанство бариерите помежду им растат паралелно с привличането между тях. Жена36 осъзнава, че е "закачена" за него по същия начин както Мъж30 твърди, че е зависим от лаптопа си и търговията с криптовалути.

Мъж33, чувствителен и интелигиентен, се разделя с дългогодишния си партньор заради човек, кoгото среща чрез приложение за запознанство. Това се превръща в страстна връзка, която обаче много бързо започва да преминава във виртуалното пространство, двойката се вижда по-рядко, Мъж33 заминава сам на море, където изживява психологически срив, откривайки, че партньорът му води 8 паралелни връзки, подобни на тяхната и във всяка една от тях представя различна история за себе си.

"Закачане" на Театър "София" (Снимка: Guergana Damianova / www.gdview.photography)

Това са само някои от персонажите на "Закачане", по стъпките на чиито опит ще преминат зрителите, за да стигнат до осъзнаването за безкрайността на тази мрежа от "закачени" човешки съдби, нишката между които неминуемо стига и до нас."

Актьорите Галя Костадинова, Илия Виделинов, Мартин Димитров, Мила Банчева, Неда Спасова, Николай Върбанов, Симона Халачева, София Маринкова, Юли Малинови и Юлиян Рачков ви водят в този лабиринт от човешки взаимоотношения.

Сценичната среда е на Иван-Александър Тодоров, консултант драматург е Стайко Мурджев, а мултимедията е на Владислав Илиев.

"Закачане" е сценичен пъзел от автентични ситуации, възникнали между група от хора, свързани в мрежа от общи познанства. Сюжетът проследява реалното развитие на няколко любовни истории в един лабиринт от несподеленост, фиксация, копнеж и емоционална зависимост. В полярното движение между отчаяние и екстаз, преследване и бягство, героите откриват, че онова, което ги свързва и разделя, катализаторът на привличането и отчуждението са Интернет и платформите за дигитално общуване.

"Закачане" е един съвременен, опасно близък разказ за нуждата от любов и страха от нея, за стесняването на вътрешното зрение до разстоянието, на което ръката държи телефона и неустоимата архетипна нужда да обичаш и да бъдеш обичан...

Променя ли се способността ни да обичаме в свят, попаднал във вортекса на потреблението, където реалните човешки нужди се изместват от зрителен глад и мания за колекциониране? Селфито, приложенията за разкрасяване, платформите за запознанства, Фейсбук и Инстаграм, онлайн групите се превръщат в един паралелен свят, в добавена реалност, която започва да създава невидими, но съвсем реални бариери между хората и тяхната способност да бъдат заедно.

Неда Соколовска

 

ЗАКАЧАНЕ

Режисура, концепция и текст Неда Соколовска
Сценична среда Иван-Александър Тодоров
Консултант драматург Стайко Мурджев
Мултимедия и мапинг Владислав Илиев

Участват: Галя Костадинова, Илия Виделинов, Мартин Димитров, Мила Банчева, Неда Спасова, Николай Върбанов, Симона Халачева, София Маринкова, Юли Малинов, Юлиян Рачков

Коментирай 0

1/1

"Закачане" на Театър "София" (Снимка: Guergana Damianova / www.gdview.photography)

"Закачане" на Театър "София" (Снимка: Guergana Damianova / www.gdview.photography)

Календар

Препоръчваме ви

Група P.I.F. разказват истории на две пиана в "Добре дошли у дома"

Групата мести репетиционната си на сцената на "Терминал 1" на 2 ноември

Легендата на италианската опера Никола Мартинучи с концерт в София

На 3 ноември тенорът излиза на сцената на зала "България" с оркестъра на Софийската филхармония, под палката на Маурицио Барбачини

Световни имена в съвременното изкуство гостуват в програмата на Пловдив 2019

Мащабната ретроспекция "Пътуване по света. Изкуство от Германия" преобрази новите пловдивски галерии в европейски музей

Концертите на Сара Брайтман и Марио Бионди - сред акцентите в НДК

Impressio представя събитията в Двореца на културата за периода: 14-20 октомври 2019 г.

Мария Илиева - гост на концерта по повод 25 години женски хор "Ваня Монева"

Новогодишният музикален фестивал ще събере на една сцена диригента и създател на едноименната хорова формация и нейната дъщеря

Посланик Труеба пред Dir.bg за културните проекти на Аржентина в България

Маестро Людмил Ангелов възприемаме като своеобразен "посланик" на аржентинската култура и музика, споделя първият дипломат на Аржентина