Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За първи път в Пещера се провежда фестивал за класическа музика

ДО ПЕЩЕРА

За първи път в Пещера се провежда фестивал за класическа музика

Непреходни произведения ще звучат под крепостните стени на величествената крепост "Перистера"

Крепостта Перистера до Пещера (Снимка: Wikipedia)

Фестивал за изпълнители на класическа музика ще се проведе на 14 юли 2018 г. в крепостта "Перистера"(На хълма Света Петка до Пещера).  Организатор е сдружение "Интер Мюзик Ревю Експо" (ИМРЕ), което си е поставило за задача да популяризира младите таланти в сферата на класическата музика - носители на български и международни награди.

Това е първото издание на фестивала, който има амбицията всяка година да събира в Пещера почитатели на класическата музика и да привлича и нови. Програмата ще зарадва публиката - в нея има както образци на световната класика, така и по-рядко изпълнявани творби.

Зрителите ще се насладят на изпълненията на едни от най-обещаващите млади таланти у нас - цигуларите Александър и Мартин Зайранови, сопраното Стефани Кръстева и на големите вече утвърдени музиканти - триото Атанас Кръстев, Ростислав Йовчев, Ивона Недева. Величествената крепост "Перистера" ще допълва преживяването с неотразимата си атмосфера.

ИМРЕ ще подари незабравими преживявания на почитателите на класическата музика. За да могат повече хора да се докоснат до едно от най-красивите изкуства, входът ще бъде свободен.

Повече за участниците:

Александър Зайранов (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Александър Зайранов - цигулка

Александър е на 17 години и вече е носител на многобройни престижни награди. Студент е в класа по цигулка на проф. д-р Марио Хосен в НБУ и е ученик в НУИ "Добри Христов" - Варна. Лауреат е на български и международни конкурси. На Първия национален музикален конкурс "Алфред Бинер" - 2018 г. печели цигулка на Алфред Бинер. Александър Зайранов е носител на награда "Варна - 2013" , на фондация "Отворено общество" 2014 г., голямата награда на фондация "Стоян Камбарев" 2015 и голямата награда на "Ротари клуб" - Варна - 2016 г.

Мартин Зайранов (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Мартин Зайранов - цигулка

Започва да свири на цигулка, когато е едва на 6 години. На 10 г. вече дебютира като солист на варненска филхармония, а на 12 г. е студент в класа по цигулка на професор Марио Хосен. Лауреат е на български и международни конкурси, а на първия международен конкурс "Vitam Inspirare" - 2013 г. печели цигулка - копие на Гуарнери дел Джезу от японския лютиер Риц Ивата. Мартин Зайранов е носител на награда "Варна" - 2013, награда на фондация "Отворено общество" - 2014, голямата награда на фондация "Стоян Камбарев" - 2015 и на голямата награда на "Ротари клуб" - Варна 2016. В момента свири на цигулка Джовани Паоло Маджини, копие на инструмента, на който е свирил Анри Марто, спечелена на престижния международен конкурс "Henri Marteau" Германия 2017.

Атанас Кръстев, виолончело (Снимка: МОДО)

Атанас Кръстев - виолончело

Завършва НМУ "Любомир Пипков и НМА "Панчо Владигеров" в класа на проф. Анатоли Кръстев. От 2011 г. до 2014 г. специализира при проф. Наталия Шаховская в "Ескуела супериор де музика Рейна София" - Мадрид. В момента е главен асистент по виолончело в НМА. Наградите му вече са 16 - печели предимно първи места и извънредни отличия от различни международни конкурси. Получава признание и у нас - удостоен е с награда на Министерството на културата. Печели златен медал на Международния конкурс за виолончелисти "Liezen" в Австрия. Изнасял е многобройни рецитали в България и по света.

Ростислав Йовчев, пиано (Снимка: Сдружение ИМРЕ)

Ростислав Йовчев - пиано

Започва да учи пиано едва на 6 годишна възраст при Маргарита Хлебарова. През 1984 г. завършва Българската държавна консерватория при проф. Атанас Куртев. Ростислав Йовчев е професор по пиано в Националната музикална академия, а от май 2008 г. е ръководител-катедра "Пиано" към Теоретико-композиторския и диригентски факултет на НМА. Лауреат е на редица наши и международни конкурси. Активно концертира като солист и камерен изпълнител, участва в най-престижните фестивали у нас и по света. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него влизат някои крупни и рядко изпълнявани творби.

Ивона Недева - флейта

Активно участва в музикалния живот в страната и чужбина. Завършва Националната музикална академия "Проф. П. Владиrеров", а кариерата си започва във Варненската филхармония и вече повече от 20 rодини е неин първи флейтист. Участва активно в концертните прояви на Софийската филхармония, Българското национално радио, Нов Симфоничен оркестър, Класик ФМ. Гостува на редица национални и международни фестивали.

Росен Парлапанов, пиано (Снимка: Сдружение ИМРЕ)

Росен Парлапанов - пиано

Интересите и енергията му са насочени както в областта на класическата музика, така и в сферата на поп и джаз изкуството. Преподавател е в НМА "Панчо Владигеров", Нов български университет и в "Център за музикални изкуства". Със студентите от класа на проф. д-р Стефка Оникян от НМА представят на джаз фестивала в Банско мащабни програми, като едната от тях е на тема "Мюзикълът в джаза"

Стефани Кръстева – певица (Снимка: Сдружение ИМРЕ)

Стефани Кръстева - певица

Завършва Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна със специалност "класическо пеене", а през 2017 г. придобива магистърска степен във вокалния факултет на НМА, в класа на доц. Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. Участва във водещи роли в оперите: "Бастиен и Бастиена", В. А. Моцарт; "Сестра Анджелика", Дж. Пучини, както и в детските опери от Ц. Кюи "Червената Шапчица" и "Котаракът в Чизми". Лауреат на "Първи Международен Конкурс" Art Stars - Звезди на изкуството - Варна, "Фестивал на руския класически и съвременен романс - Балканская Романсиада" и на Международен младежки фестивал "Славянски звън".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Приключи Първият тур на Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022

Журито в състав Григор Паликаров, Атанас Кръстев и Людмил Ненчев класира за следващия етап от състезанието общо 25 млади музиканти

24 издания за 24 читалища за 24 май!

Издателство "Библиотека България" и Pop & Rock meets Jazz подаряват на библиотеките на 24 български читалища по 24 книги от фонда издателството

Програма "Христо Ботев" на БНР представя своите лица на Лятната естрада в Борисовата градина

Познатите ви от ефира журналисти ще разкажат за предаванията си, ще разберете как изглежда радиотеатърът, ще чуете как свирят и пеят музикалните редактори

Днес и утре са премиерите на "Чудесна неделя за Creve Coeur" от Тенеси Уилямс

Следващите дати на спектакъла са на 15, 18, и 26 май, 3, 10, 19 юни