Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Влюбеният Вагнер и неговата лебедова песен - в храма на българския Байройт

ВАГНЕРОВ ФЕСТИВАЛ В СОФИЯ

Влюбеният Вагнер и неговата лебедова песен - в храма на българския Байройт

Софийската опера и балет представя "Тристан и Изолда" на 7 юли от 16.00 часа и на 10 юли от 18.00 часа, и "Парсифал" на 12 юли от 18 часа

Снимка: Wikipedia

Любовен копнеж и изпепеляваща страст и едно тържествено мистично представление предлага Софийската опера и балет на своята публика с два магични спектакъла от Рихард Вагнер - "Тристан и Изолда" и "Парсифал".

Влюбеният Вагнер споделя, "Никога в живота си не съм бил истински благословен от любовта...". Признание, спонтанен изблик на властелина на романтизма, страстно влюбен в съпругата на своя покровител Ото Везендонк, поетесата Матилде Везендонк. Изблик, който оживява в "Тристан и Изолда".

  "Тристан и Изолда", Софийска опера, постановка акад. Пламен Карталов (Снимка: Софийска опера и балет)

Влюбеният Вагнер е увлечен от сюжета на старинната легенда за любовта, която побеждава смъртта, легендата за Тристан и Изолда. Създава творба не за любовта, а за мъките на любовта, прославя не живота, а смъртта.

Още

Маестро Пламен Карталов: Сбъдвам мечта от 1987-а, защото ще направим мюзикъла „Клетниците“

Маестро Пламен Карталов: Сбъдвам мечта от 1987-а, защото ще направим мюзикъла „Клетниците“

Това е величествена поема на любовта, в която властва екстазът на любовта - копнеж, очакване, болка и отчаяние, жажда за смърт. Истинско море от страсти, разкриващо болезненото състояние на влюбения Вагнер, разкъсван от любовна мъка.

Всичко това ще оживее на сцената на Софийската опера и балет на 7 юли от 16.00 часа и на 10 юли от 18.00 часа в спектакъла на "Тристан и Изолда" в постановката на Пламен Карталов с невероятните български вагнерови артисти - Мартин Илиев, Радостина Николаева, Цвета Сарамбелиева, Петър Бучков, Веселин Михайлов, Ангел Антонов, Красимир Динев, Николай Петров под палката на гост диригента, маестро Канстантин Тринкс.

В спектаклите гостува един изключителен изпълнител от състава на Вагнеровия фестивал в Байройт - финландецът Юка Расилайнен в ролята на Курвенал.

След тази възвишена поема за любовта, каквато е "Тристан и Изолда", пътуването в света на Рихард Вагнер продължава на 12 юли от 18 часа с лебедовата песен на композитора, "Парсифал", "тържествено, мистично представление", както Вагнер определя опуса си.

"Парсифал" от Вагнер, постановка акад. Пламен Карталов (Снимка: Софийска опера и балет)

Това е нещо повече от тържествено мистично представление, това е неговото завещание. Вагнер търси връзката между християнството и будизма. В края Парсифал казва по време на магията на разпети петък - "Това, което живее и отново оживява", това е реинкарнацията.

Кундри в един предишен живот е била грешница и сега трябва да се покае, да изкупи греховете си. Темата за изкуплението е дълбокият смисъл на "Парсифал".

Музиката е гениална, тя раздипля една магия. Влизаме в магията на разпети петък. Оживява отново възродилата се природа, един космос който отново възниква. Музиката се слуша и над слушането е посланието. То изразява радостта, показва мъката, показва омразата, музиката показва и любовта, поезията, хаоса. Показва ни целия кръг на човешкото мислене, но това се случва само на хората, които получават свише вдъхновение. Почувствали са го и имат само задачата да го изразят.

"Парсифал" от Вагнер, постановка акад. Пламен Карталов (Снимка: Софийска опера и балет)

Ако искате да бъдете посветени в тайнството на свещения Граал, да съпреживеете забравени човешки емоции - радост, мъка, омраза, любов бъдете с ансамбъла на Софийската опера и балет на 12 юли, с посветените в това тайнство български вагнерови музиканти - солистите Константин Андреев, Атанас Младенов, Бисер Георгиев, Петър Бучков, Ангел Христов, Гергана Русекова, Хрисимир Дамянов, Стефан Владимиров, Рада Тотева, Ина Петрова, Красимир Динев, Калин Душков, Айла Добрева, Мариела Александрова, Мирела Ябанджиева, Ангелина Манчева, Александрина Стоянова-Андреева, Ангел Антонов, Георги Джанов, Николай Павлов, Ованес Каспарян, Цветан Цветков.
На диригентския пулт ще застане Константин Тринкс. Режисьор на постановките е акад. Пламен Карталов.

Споделен възторг от публиката:
"Парсифал", уникално преживяване, полет в друго измерение, в друга честота и енергия. Издигане!"
"Спектакъл, който те откъсва от земното и те пренася постепенно, чрез наслагване на образ, звук и картина в мистичното и вечното, във вселената и вечността... Благодаря за неповторимото преживяване да бъда пред този портал на време, религия, мистика, философия и екстаз!"

Билетите са в продажба на касата на Операта на ул. "Врабча" 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg, както и на сайта на Операта: operasofia.bg.

Коментирай 0

1/1

Снимка: Wikipedia

"Парсифал" от Вагнер, постановка акад. Пламен Карталов (Снимка: Софийска опера и балет)

"Тристан и Изолда", Софийска опера, постановка акад. Пламен Карталов (Снимка: Софийска опера и балет)

"Парсифал" от Вагнер, постановка акад. Пламен Карталов (Снимка: Софийска опера и балет)

Календар

Препоръчваме ви

Музиката ще бъде навсякъде, а концертът никъде

Френският институт в България ви кани да се включите от дома ви в онлайн инициативата "Faites de la musique" (Създайте музика)

Смешна криза или кризисен смях от гнездото на "стършелите"

Румен Белчев от "Стършел" ще ни разкаже за забравения български карикатурист Константин Каменов онлайн днес от 17.30 часа

Роялни следобеди с Иво Димчев в Двореца

В рамките на инициативата Soundtracking The Palace в продължение на 6 дни посетителите на Националната галерия ще имат възможността да станат част от сесии на живо с оригиналните песни на универсалния артист

Литературен клуб "Перото" отново посреща своите гости

Клубът отваря при капацитет 30%, а дезинфекция ще се извършва на влизане и излизане

Шедьовърът "Кармен" от Бизе на Софийската опера по БНТ 2

Магичната постановка на режисьора Пламен Карталов ще бъде показана на 31 май, неделя, от 20 часа

КинеДок откри сезон 2020 с хърватския филм "Сръбкиня"

Филмът, който грабна "Сърцето на Сараево" е за сръбско момиче, което разкрива "другата Хърватия"