Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Върви, народе възродени" с Веско Ешкенази на 24 май - сред акцентите в НДК тази седмица

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

"Върви, народе възродени" с Веско Ешкенази на 24 май - сред акцентите в НДК тази седмица

Impressio представя културните събития в Двореца за периода: 21 - 27 май 2018

НДК (Снимка: Shutterstock)

Предстоящи събития в НДК

(21 - 27 май 2018)

21 май /понеделник/

От 9:00 до 16:00 часа на 21 май столичани и гостите на София ще могат да се разходят из НДК, да разгледат залите, в които заседават европейските лидери и да научат повече за уникалните творби на изкуството в двореца. Събитието се организира в партньорство със Съвета на ЕС и Европейската комисия като всички гости ще имат възможност да получат информация и материали за Европейския съюз. По време на посещението гражданите ще могат да видят знаковата за председателството зала 3, в която заседават лидерите на Европа.

Представянето на учебник по "Бизнес оценяване" с автори Александър Ганчев, Нигохос Канарян, Владимир Сиркаров и Любомир Димитров ще бъде на 21 май от 19:00 часа в Литературен клуб "Перото".

Още

Премиера на нова сатирична българска книга "Хвала Пеньо"

Премиера на нова сатирична българска книга "Хвала Пеньо"

Представянето на сборника с епиграми и 108 карикатури на българския художник и скулптор Златин Орлов - "Хвала Пеньо" ви очаква на 21 май от 19:00 ч. в зала 42 на НДК. Новата сатирична книга на Златин Орлов не само ще ви разсмее, но и провокира. Авторът не крие, че се е вдъхновил за "Хвала Пеньо" от "опасната" и легендарна книга "Люти чушки" от 1968 г. на Радой Ралин с великолепните илюстрации на Борис Димовски, която уплаши тогавашните власти и те наредиха сборникът с епиграми на известния български писател и сатирик да бъде иззет от книжарници и библиотеки.

Още

Учредиха награда за епиграма "Крилатия козел" в памет на Радой Ралин

Учредиха награда за епиграма "Крилатия козел" в памет на Радой Ралин

На представянето на книгата "Хвала Пеньо" и на благотворителната изложба към нея в зала 42 на 21 май всеки ще може да си закупи сборника с епиграми или една от 108-те карикaтури в него и да подпомогне инициативата за учредяване на фонд "Радой Ралин и Борис Димовски" в подкрепа на млади български художници и студенти от НХА. Идеята е средствата да се ползват за организиране на конкурси и за награди за талантливи студенти.

Народно читалище "Д-р Петър Берон - 1926" организира празничен концерт по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Концертът е на 21 май от 19:00 часа в зала 11 на НДК (кино "Люмиер Лидл") и е с участието на Нели Топалова, Петя Миланова - сопран, фолклорен танцов ансамбъл "Жар", балетно студио "Красимира Колдамова", Детска хорова студия "Български славей", детски танцов състав, ученици от музикалната школа, както и ученици от класа по поп и джаз пеене с преподавател Румяна Коцева.

 

23 май /сряда/

"Тотална щета", спектакъл на Метеор и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс

23 май | сряда | 19:30 ч.

Автор и режисьор: Ани Васева, драматург: Боян Манчев, художник: Георги Шаров, музика: Константин Марков, участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев, фотография: Георги Димитров, изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

"Тотална щета" е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.

Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя. Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена и "Тотална щета".

"Тотална щета" е физически спектакъл на една от най-оригиналните в момента групи от съмишленици в независимата българска сцена между театъра и пърформанса. През годините театралният автор и режисьор Ани Васева изгражда тясно сътрудничество с философа Боян Манчев и актьорите Леонид Йовчев и Галя Костадинова. Тя развива своя система на работа, която включва личния опит на участниците и импровизация, достигайки до силно експресивен физически и театрален език. Представленията им предизвикват силен интерес, като сред тях са "Малдорор" по Лотреамон (моноспектакъл на Леонид Йовчев), "Пиеса за теб" по текст на Ани Васева, "Пиеса за умиране" по текст на Боян Манчев и Ани Васева и др. Билети: 12|8 лв.

24 май /четвъртък/

С празник на буквите на открито София ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Събитието започва в 17:00 часа в четвъртък в парка зад НДК и се организира от Министерство за българското председателство на Съвета на ЕС, Столична община, Национален дворец на културата и Българско национално радио. Празничната културна програма на открито, която ще зарадва софиянци и гости на столицата, включва изпълнения на музикалните състави на БНР, както и на именити български музиканти и артисти.

Още

Веско Ешкенази за Веско Ешкенази

Веско Ешкенази за Веско Ешкенази

Сред изпълнителите ще бъдат Вокална група "Радиодеца", Оркестър за народна музика на БНР, Софийски духов оркестър и Биг Бендът на БНР. Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще изпълни на своята цигулка специално за празника химна "Върви, народе възродени".

26 май/събота/

На 26 май (събота) от 19:00 часа в зала 1 на НДК ви очаква концерт - спектакълът "Първо любе", който е творческа интерпретация на традиционната музикална и танцова култура от Западните Родопи и Югозападна България. Темата е любовта, вплетена в народни обичаи и изразена във фолклорни песни и танци. Спектакълът е изграден от няколко сюжетно-тематични панела, обединени от фолклорната представа за взаимоотношенията между младите. Музиката и танцът предлагат своеобразен "коментар" към съдържанието на изпълняваните песни, обогатяват техните послания и ги разгръщат във въздействащи картини.

В програмата са включени и сюжетни танцови произведения, които по нов начин представят малко познати страни от някогашната обредна практика. На сцената ще видим танцьорите от Клуб за хора и народни танци "На мегдана" и Студентски фолклорен ансамбъл към ЮЗУ "Неофит Рилски" - гр. Благоевград. Участие в спектакъла ще вземат и едни от най-популярните народни изпълнители от региона. Концерт-спектакълът "Първо любе" е едно много вълнуващо и истинско завръщане към корените и първоизвора на българския фолклор. Проектът "Първо любе" се реализира с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на ЕС" на Национален фонд "Култура".

На 26 май (събота) в кино "Люмиер Лидл" по инициатива на Фондация "МС - Мога сам" и като част от отбелязването на Световния ден на множествената склероза, ще се състои първото представяне в Европа на документалния филм "Живо доказателство" /"Living proof"/, след който ще има и дискусия по темата. Филмът ще бъде представен лично от неговия продуцент и режисьор, канадеца Мат Ембри, който живее с диагнозата "множествена склероза" от 20 години и ще е на посещение у нас по покана на "МС - Мога сам". Първата прожекция на "Живо доказателство", който е посветен на борбата му с множествената склероза, е от 14:00 часа, а втората прожекция на филма е от 17:00 часа.

Концерт на Модо България в Литературен клуб "Перото" е на 26 май от 16:00 до 18:00 ч., събитието е затворено за посетители.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Румънски галерии представят изложба в "Двореца" - Балчик

Експозицията "Балчик: свят на изкуството, 100 години по-късно" е свързана с румънското междувоенно изкуство

Фестивалът за улични изкуства 6Fеst с лятна програма от куклен и импровизационен театър и карнавал в Пловдив

Специален акцент в лятната програма са двата карнавални парада, създадени по идея на самия фестивал

Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с "Мистерията на българските гласове"

Спонтанни импровизации и "магични моменти" за публиката готви феноменалният музикант, а специално за събитието на 11 юли в Зала 1 на НДК пристига и американската танцьорка Дженифър Роуз

Варна посреща 15-тото издание на "Алея на книгата" през август

Програмата включва срещи с автори, представяния на нови заглавия и много събития за малки и големи любители на книгите

"Остров на музиката" започва с концерт на група "Фактор"

Събитието е на 16 юли, на лятната естрада в Борисова градина

"Духът на поета" - 200 пъти на сцената на Народния театър

Спектакълът представя драматична историческа мистификация, едновременно за миналото и настоящето, която ни отвежда в София през ужким 1892 г. и ни показва как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори