Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Триптихът „1907“ на румънския класик Корнелиу Баба гостува в Квадрат 500

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Триптихът „1907“ на румънския класик Корнелиу Баба гостува в Квадрат 500

Мащабната живописна композиция (маслени бои върху платно, 200 x 580 см) е предоставена от чуждестранен колекционер

Корнелиу Баба (1906 – 1997), Триптих «1907», 1951, маслени бои върху платно, 200 x 580 см

Триптихът "1907" е мащабна живописна композиция на румънския класик на ХХ в. Корнелиу Баба, посветен на селското въстание в неговата страна от тази година. Художникът се обръща кьм темата на бунта през 1951 г. в много труден и лично за него момент. След 1947 г. в окупираната от Съветската армия Румъния следват абдикацията на краля, национализацията, колективизацията... Започват чистки и в средите на творците. Самият Баба е обвинен във формализъм, лишен е от професорската си длъжност в Академията в Яш, за кратко бива и арестуван.

Като художник той завинаги и принципно остава на позицията, че изкуството е над всекидневието и занимавайки се с вечните проблеми на драматичната съдба на отделни личности и с визуалния език, с който се изразява този драматизъм, не е зависимо от политическите и социални обстоятелства. Но в условията на времето, в което живее, Баба се обръща към темата за селския бунт, към взаимоотношенията на властта с народа, към жертвеността му в моменти на социални катаклизми. Според доклад на френското посолство в Букурещ, в събитията през 1907 г. са убити над 10 000 селяни и само 10 военни. Съзнателно премълчавано тогава, въстанието не става широко известно в Европа, обаче сериозно повлиява политическата и социалната история на Румъния. По своему премълчан през 1950-те години остава и триптихът, не вписал се в очакванията на властите, в разрез с налагания по това време клиширан оптимизъм.

Независимо от усвоените в творчеството му историко-художествени влияния, Корнелиу Баба възприема себе си като реалист в дългата изобразителна традиция на изкуството. Известен по другите си творби като майстор в пресъздаване на детайлите, тук той прибягва към ефекта на незавършеност, защото неговият реализъм е по-скоро емоционален и не се нуждае от обстойност, но възможно и заради усещането за безнадежност в самото събитие. Според количеството ескизи, създадени към тази композиция, един от които също гостува в Националната галерия, Баба упорито преследва изразителността на всяка една от частите на своето програмно произведение, избягвайки агресията, патетиката и сантименталността, често присъщи на диагоналните композиции в историята на изкуството.

Временно включеният в експозицията на Националната галерия триптих допълва разбирането за късните работи на Корнелиу Баба - един от най-значителните живописци от ХХ век в чуждестранната ни колекция, привличащ винаги вниманието с майсторството и психологизма на посланията си за противоречивата човешката същност.

На централно място в колекцията на Националната галерия могат да бъдат видяни платна на Корнелиу Баба от 1970-те - началото на 1980-те години. През този свой зрял период художникът не спира да анализира мъдростта и стоицизма, натрупани с възрастта. "Лудият крал" и "Арлекин" са чести названия на майсторските му метафорични обобщения-"портрети" - репрезентации на трагедията на опита, на противоречивостта на дългия творчески живот. През този си период Коренлиу Баба очевидно се интересува от изкуството на Гоя, особено от "черната живопис" от "Дома на глухия" в Мадрид, отговаряща на авторовата нагласа за песимистично възприятие на света и човека. Част от платната са придобити от участието на Баба в Триеналето на реалистичната живопис в София (1973 г.), където той получава първа награда за портретите си. Следва самостоятелната му изложба в Националната художествена галерия у нас през 1982 г., част от работите стават собственост на колекцията ни.

"1907" обогатява представата ни за изкуството от собствения ни регион, разкрива в дълбочина една непризнавана доскоро и очевидна днес историческа травма.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"КласикАрт" закриват "Романтично лято в Квадрат 500"

Разоходете се из музикалните стилове със стилна програма от произведения на Моцарт, Големинов и Г. Стрезов , финалът е запазен за "Бохемска рапсодия" на легендарната група "Куин"

Софийската опера закрива "Опера в парка" с детския спектакъл "Трите прасенца" по музика на Александър Райчев

Музикалната приказка ще се играе в неделя, 2 август, от 11 часа на сцена Амфитеатър на парка на Военната академия

Онлайн концерт на големия пловдивски музикант и композитор Стоиц Гъдев

"Солидна класическа основа, съчетана с най-съвременни хармонични похвати, вселена от хармония и чисто музициране във всяка нота и пауза, учебник по хармония и чувство" казва за музиката на Стоиц Гъдев Александър Александров от група "Стил"

"Разбойническа история" по случай 130 години от рождението на Карел Чапек

Чешкият културен център в София и Куклен театър Мале-мале ви канят на годишнината на писателя с куклено представление, изложба и лекция

Импровизирай това! в Сатирата тази вечер

Необичайна импро-пиеса под режисурата на Мартин Каров

Кинохитът "Мартин Идън", по класическия роман на Джек Лондон, ви очаква в Дом на киното и онлайн

3 дни остават до края на София Филм Фест Лято, затова вижте какво можете да гледате на голям екран и от онлайн програмата на фестивала, включваща 88 заглавия