Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Титус де Воогт и Люси Дебе сред гостите на 12-ия София Филм Фест в Пловдив

КИНО

Титус де Воогт и Люси Дебе сред гостите на 12-ия София Филм Фест в Пловдив

Фестивалът ще бъде открит с филма на Иглика Трифонова - „Асансьор за пациенти” (2017)

Пресконференция за представянето на София филм фест - Пловдив 2017

Непосредствено след премиерата в столицата в програмата на 21-вия София Филм Фест,  "Асансьор за пациенти" ще представи на киноманите в града под тепетата историята на двама пациенти, чиято кратка среща в един болничен асансьор може да се окаже съдбоносна...

"Асансьор за пациенти" си позволих работа с актьорите в изцяло импровизационен режим, - споделя Иглика Трифонова. - Работихме в голяма възбуда и решихме да отидем още по-далеч - всеки от актьорите вложи в ролята си нещо лично. Получи се особено, интимно вграждане в драматургията на филма. Актьорите са не само интерпретатори, а и обекти на изследване - същински герои... Винаги ще съм дълбоко благодарна на актьорите си за това доверие и съучастие. И винаги се питам - ще открие ли публиката личните моменти?..."

Дългогодишният продуцент на филмите на Иглика Трифонова - Росица Вълканова, която участва на София Филм Фест и с "Безбог", пълнометражният дебют на Ралица Петрова, спечелил голямата награда на фестивала в Локарно, за пореден път застава безусловно зад сценария на Иглика Трифонова. Оператор е Крум Родригес, а музиката е дело на Васил Гюров.

Стефан Китанов - София филм фест

Титус де Воогт и Люси Дебе, двама от главните актьори в "Белгийският крал", ще представят заедно със Стефан Китанов, директор на СФФ и копродуцент на филма, четвъртия игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс ("Хадак/Khadak" - Венеция 2006, "Златен лъв на бъдещето"; "Алтиплано/Altiplano" - Кан 2009, Седмица на критиката; "Петият сезон/The Fifth Season" - Венеция 2012, Международен конкурс, наградите Green Drop и Young Cinema Award). "Един вулкан в Исландия изригна и се роди идея - да пратим белгийския крал в Истанбул, да развихрим природно бедствие, да разпалим политическа криза и да го натирим на сухопътно пътешествие инкогнито към дома, което включва сблъсъци, премеждия и велики моменти. Иначе казано, същността на комедията е в попадането на неочаквани места", - споделят двамата режисьори.

В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин ("Петият сезон"). Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби.

Холандският режисьор Питер ван дер Хауен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович ("Ягода в супермаркета") е бивш шампион по стрелба, снайперист от Сараево и любител на птиците. Филмът е заснет почти изцяло в България, в него участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - "Мистерията на българските гласове", "Филип Кутев", квартет "Славей" и други. "Белгийският крал" е продукция на Bo Films (Белгия - Фландрия) в копродукция с Entre Chien et Loup (Белгия - Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. Оператор на филма е Тон Петерс, художник е Сабина Христова, художник по костюмите - Ека Бичинашвили, гримът е дело на Петя Симеонова, а изпълнителни продуценти са Светла Цоцоркова и Надежда Косева ("Фронт филм").

Българското финансиране на "Белгийският крал" е осигурено от ИА "Национален филмов център". Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на Европейския съюз.

*

Носител на четири награди "Оскар" (за най-добър филм, музика, сценарий и костюми) и "Златен глобус" за най-добър чуждестранен филм с творбата си "Огнените колесници" (1981), Хю Хъдсън е роден на 25 август 1936 година. Сред имената, които е снимал, са Ал Пачино, Настася Кински, Доналд Съдърланд, Кенет Брана, Джон Гилгуд, Ким Бейсинджър, Даниъл Крейг, Венсан Перез и Колин Фърт.

Хю Хъдсън идва отново в България специално, за да представи "Алтамира" - историческа драма, в която оживяват едни от най-древните рисунки в човешката цивилизация. Кинотворбата разказва за първото в света откритие на праисторическо изкуство, намерено в пещерата Алтамира в Испания през 1879 г. Антонио Бандерас е в ролята на Марселино Санс де Саутуола, любител археолог, собственик на земята, където се намира пещерата. С течение на времето откритията завинаги променят разбирането на човечеството за праисторическите му предци. Във филма участват още Рупърт Еверет, който ще бъде специален гост на фестивала в София, Голшифте Фарахани, Пиер Нини, Мериам д"Або, и др. Хю Хъдсън и Мериам д"Або ще представят лично филма в Пловдив!

*

Прочутият арменски режисьор Харутюн Хачатрян, директор на фестивала "Златна кайсия" в Ереван, ще бъде специален гост в Пловдив, за да представи най-новата си творба "Безизходица".

Това е втори филм от поредицата документални разкази на Харутюн Хачатрян, посветени на арменската диаспора. Главният герой получава зелена карта за САЩ и напуска родината си, за да търси по-добро бъдеще в страната на свободните и смелите. Уви - светът, доминиран от печалбата, непрекъснато смачква мечтите на хората. Човекът работи в автосервиз и едва оцелява, затова и започва да тъгува за родината си. И въпреки че работи здраво, за да събере пари и да се върне в Армения, няма как да си го позволи...

"Безизходица" е болезнено размишление и своеобразно политическо изследване чрез художествените средства на киноразказа за живота на емигрантите и краха на техните илюзии.

*

Отличеният със "Златен леопард" в Локарно и две награди в Сараево, както и с голямата награда "Златна роза", "Безбог" на Ралица Петрова, е "разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление".

Сюжетът следва една медицинска сестра, въвлечена в измама с лични карти на възрастни пациенти, която неочаквано проявява пристъп на човечност. "Светът - или поне българският свят - се дави в депресия, корупция и мизантропия. Любовта не съществува, макар че от време на време хората я търсят. Това е посланието на дебютния филм "Безбог" на режисьорката Ралица Петрова, филм, който си поставя за цел да покаже на зрителя цялата безрадостност в живота на посткомунистическа страна, където нищо не се променило", пише "Варайъти". Ралица Петрова завършва визуално изкуство в Лондонския университет, след което специализира филмова режисура в британската Национална школа за кино и телевизия. Част от екипа на филма лично ще представи "Безбог" пред публиката в Пловдив.

*

Заснет в Антарктида миналата зима в хода на дълго подготвяна експедиция, "Императорът" на световноизвестния документалист Люк Жаке отново (подобно на епоса "Походът на императорите", носител на Оскар за 2005 година) е посветен на императорските пингвини в Антарктида.

Филмът предлага на зрителите уникални кадри от дебрите на световния океан, благодарение на екипировката на специална подводница и безкрайно красиви кадри от въздуха, уловени с дрон. Разказът е за един млад пингвин на прага на първото си пътуване, който чува мистериозен зов, каращ го да напусне дома си и да поеме към все още неизвестното приключение през ледовете на континента. Негов другар в пътешествието е опитен, възрастен пингвин (на 45 години!), чрез чиито образ Жаке умело извиква спомени, съмнения и страхове, които вероятно са част от познатия път на всички поколения пингвини - към единствената възлюбена, към инстинкта за създаване на поколение, към зова на природата... Сигурно човекът ще си остане единственото живо същество на тази планета, което притежава разум и въпреки него продължава да разрушава безогледно собствения си естествен дом. Природата говори, но никой от нас не си прави труда да се вслуша в нея...

*

Най-новата творба на режисьора Дейвид Макензи, добър приятел на София Филм Фест, се нарича "На всяка цена" и беше номиниран в четири категории за престижните златни войни на Американската киноакадемия.

Филмът беше представен миналата година на фестивала в Кан, където получи отлични отзиви, а впечатляващият актьорски състав включва самият Джеф Бриджис, както и Крис Пайн и Бен Фостър. "Мисля, че филмът не е просто модерен уестърн, - споделя режисьорът. - Той е няколко неща. Има малко уестърн, също е и филм за приятелството. Криминална драма е, но може да се каже, че е и роуд муви. Но най-важното е, че запечатва състоянието на съвременна Америка." Това е история за сблъсъка между стария и новия Запад. История за братята Тоби - примерен, но разведен баща, който се опитва да осигури по-добър живот за сина си, и Танер - избухлив мъж, бивш затворник, разчитащ винаги на оръжието си. Двамата се съюзяват, за да оберат клоновете на банката, която иска да вземе ипотекираните им семейни земи. И точно когато братята смятат, че планът за отмъщение ще проработи, съдбата ги среща със суров тексаски рейнджър, който търси последния си триумф, преди да се пенсионира...

*

В програмата на 12-ия София Филм Фест в Пловдив е включен и носителя на три награди "Оскар" "Лунна светлина", които бяха присъдени на филма на сценариста-режисьор Бари Дженкинс за адаптиран сценарий, за поддържаща мъжка роля и най-желания от всички кинаджии златен воин - този за най-добър филм. "Лунна светлина" е втори филм за Дженкинс, като световната му премиера беше миналата година в един от петте най-престижни фестивали в света - Торонто.

"Лунна светлина" проследява живота на един афро-американец в три различни периода от неговото съзряване - момче, тийнейджър и млад мъж, като трите роли са поверени на различни актьори. Те са се ангажирали с пресъздаването на този образ в съответната възраст, със съответните тегоби и неволи - защото вероятно това е реалността за един хомосексуален младеж с тъмен цвят на кожата в Маями, но главната тежест и отговорност пада върху режисьора, който трябва да направи така, че публиката да повярва и съпреживее и с трите превъплъщения на главния герой. Ролите в "Лунна светлина" са разпределени между Джанел Моне, Махершала Али, Треванте Роудс, Алекс Р. Хибърт, Джейдън Пайнър и други. Сценарият е дело на режисьора, по пиесата на Таръл Макрейни; визията на Джеймс Лакстън е възхитителна.

*

Премиерата на "Другата страна на надеждата", най-новия филм на Аки Каурисмаки, беше на 67-ото издание на Берлинале. Филмът на легендарния финландски майстор получи "Сребърна мечка" за режисура.

"Другата страна на надеждата" е втори от замислената трилогия филми, посветени на пристанищни градове, която Каурисмаки започва през 2011 година с "Хавър".Историята е за един пътуващ търговец, чиито път се пресича с този на сирийски бежанци. Аки Каурисмаки е най-известният съвременен финландски режисьор, добре познат и на българските зрители със своя автентичен авторски стил - той прави филмите си по собствени сценарии и ги продуцира със създадената от него самия компания Sputnik Oy.

*

"Волфганг Херндорф е един най-добрите немски писатели. През 2010 г. излезе бестселърът му "Сбогом, Берлин" - приключенската история на двама тийнейджъри, които не успяват да се впишат в заобикалящата ги среда и решават да избягат.

С екранизацията се заема най-големият съвременен немски режисьор Фатих Акин." Когато в селекция с филми присъства заглавие с подписа на Фатих Акин, това винаги е привилегия - най-вече за публиката. "Сбогом, Берлин" е пример за перфектно напаснати елементи - изходният материал представя картина на онзи странен момент в живота, когато се опитваш да намериш своя път, а работата по този материал е поета от режисьор, който знае отлично как се прави комедия и как да открие група очарователни млади актьори. Преди всичко това е портрет на лятото, което всички мечтаем да сме имали; с онова заветно пътуване, което предприемаш - млад и свободен - преди да те приземи безмилостната реалност. 13-годишният Маик се чувства невидим: никой не се интересува от него, нито у дома, нито в училището. Един ден той и най-добрият му приятел открадват кола и поемат на пътешествие по знойните асфалтирани улици... "Сбогом, Берлин" е великолепен пример за това колко страхотен и забавен може да е един тийнейджърски филм, направен от истински майстор!

Прожекциите от програмата са предвидени от 16 до 26 март 2017 в LUCKY Дом на киното - Пловдив. Цени на билетите 7 и 6 лв.

12-ият СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ в Пловдив се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Календара на културните събития за 2017 година.

Георги Дюлгеров, режисьор

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

На Световния ден на музиката Spectrum Vocal Band ще представи своето акапелно вокално изкуство - джаз, поп, и етно мотиви

Виртуозът на пианото Венета Нейнска откри "Мотив" 2022 - фестивал с кауза в помощ на талантливи музиканти

Филм за Райна Кабаиванска в деня на музиката

"Школата Кабаиванска" е разказ от първо лице на великата оперна дива

The Center празнува 20 години с грандиозен мултивизуален спектакъл през октомври във Варна

Twenter - историята на една модерна култура е мултивизуално приживяване, което организаторите обещават да запомните за цял живот

Артисти представят "Един бял лист" по стихове на Иван Радоев

Водени от мисълта, че мястото на поезията е сред хората, създателите на пърформанса решават да го представят на открито и да покажат поезията на Иван Радоев такава, каквато е - без маски, без грим, оголена и мощна

"Цигуларят на дявола" оживява с концерт и специална прожекция

Режисьорският кинодебют на Иван Юруков - "До последния каприз" ще бъде представен с музикална програма с творби от Паганини, Петър Христосков, Бах, Вивалди и и Едуард Елгар

"Бон-Бон" заживяват на покрив с "Kотешката банда"

Над 50 деца-актьори се включват в сърцатата история за приятелството, вдъхновена от музиката на Стефан Димитров