Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Таланти от Лондонското училище по музика и изкуства "Уитгифт" с лятно турне в България

МЛАДИ ДАРОВАНИЯ

Таланти от Лондонското училище по музика и изкуства "Уитгифт" с лятно турне в България

Концертът тази вечер в зала "България" е със Софийска филхармония, с който се закриват "Софийски музикални седмици"

Момчета от Хора и Оркестъра на едно от най-престижните и стари училища по музика и изкуства в Лондон - "Уитгифт" започват своето лятно концертно турне в България. На 10, 11, 14 и 16 юли, повече от 60 музиканти - ученици и преподаватели от Лондон, ще представят разнообразни концертни програми в София и Варна. С над 420 годишна история и традиции, "Уитгифт" е създадено е през далечната 1596 г. от Джон Уитгифт, последния Архиепископ на Кентърбъри по времето на Кралица Елизабет I.

На 10 юли от 19.00 ч. в зала "България" - Симфоничният оркестър, Хорът и Формацията "Уитгифт Акапела" на Лондонското училище "Уитгифт" ще представят програма: Дж. Верди - "Силата на съдбата" увертюра; К. Сен-Санс - Концерт за цигулка No. 3; Ф. Шуберт - Меса No. 2 в Сол мажор; Ж. Сибелиус- Концерт за цигулка в Ре минор. Лондончани ще свирят заедно с оркестъра на Софийска филхармония и официално ще закрият фестивала "Софийски музикални седмици".

На следващият ден, 11 юли младите таланти ще имат специален самостоятелен концерт на открито, на също толкова специално място. В Царския Дворец "Врана"от 19.00 ч.  ще прозвучат: Е. Елгар - Утринна песен; Ж. Бизе - Песента на Тореадора; Т. Талис - Why Fum"th In Sight; П. Филипс - Bow Down Thine Ear; Й. С. Бах - Концерт в До минор за обой и цигулка; А. Марчело - Концерт за виолончело в Ре минор: 2. Adajio; Р. Вон Уилямс - част от "Песни за Елизабет", Пиеса за миримба; А. Вивалди - ""Хармонично вдъхновение", концерт за 4 цигулки: 1. Allegro; Х. Пърсел - Рондо от Абделазар.

На 14 юли лятното турне ще продължи с концерт в Курортен комплекс "Камчия" край Варна.

На 16 юли във Варна музикантите от "Уитгифт" ще гостуват на Международния музикален фестивал "Варненско лято" - с концерт в Градска художествена галерия "Борис Георгиев", от 19.00 ч. В програмата: Е. Елгар - Утринна песен; Ж. Бизе - Песента на Тореадора; А. Вивалди - "Хармонично вдъхновение" Концерт за 4 цигулки: 1. Allegro; К. Сен- Санс - Концерт за цигулка No. 3: 1. Allegro Non Troppo; Ф. Менделсон - Пиано Трио номер 1; Шуберт - Меса No. 2 в Сол мажор; А. Марчело - Концерт за виолончело в Ре минор: 2. Адажио, Пиеса за миримба; Х. Пърсел - Рондо от Абделазар.

Лятното турне в България на Симфоничния оркестър, Хора и Формацията "Уитгифт Акапела" на Лондонското училище "Уитгифт" включва няколко ключови концерта. Солисти в тях ще са лауреати на международни награди и талантливи млади музиканти, спечелили стипендии, за да учат в консерватория, сред които двама българи. Сред гостите от Лондон ще бъде известният български цигулар Иво Станков, който е и преподавател в престижното училище "Уитгифт", музикален департамент, създател на Лондонския фестивал на българската култура.

"По време на престоя си в България ще изпълним изключително многообразен репертоар, който ще включва виртуозни солови произведения, камерни и симфонични творби за оркестър, хорови шедьоври и вълнуваща класическа духова музика", споделя вълнението си Розана Уитгифт, Музикален директор на "Уитгифт". "Не за първи път ще гостуваме в България и нямаме търпение да се срещнем с прекрасната българска публика", добавя тя.

Повече за "Уитгифт":

Училището е основано през 1596 г. и е най-старата образователна институция в Кройдън. Настоящият му директор, доктор Кристофър Барнет, е едва двадесет и шестият директор в историята му.

В допълнение към отличното музикално образование, училището е прочуто и с просторните си сгради, вдъхновяващите методи на преподаване и впечатляващите постижения в областта на академичните науки, театралното изкуство и спорта. "Уитгифт" има традиции да изгражда, възпитава и развива млади музиканти на всяко равнище.

В Уитгифт учат само момчета, на възраст от 10 до 18 години.

Екипът му издирва талантливи деца музиканти, като всяка година училището дава една пълна стипендия за обучение. Техен партньор е Кралският филхармоничен оркестър, което гарантира възможности на напредналите ученици, да участват редовно в обучения по камерна музика, както и в големи концерти в най-прочутите и красиви концертни зали в Лондон.

Билети за концерта тази вечер се продават на касата на зала "България", а останалите концертни прояви на момчетата от Уитгифт са с вход свободен.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изявени млади инструменталисти от цяла България свирят в заключителния концерт от конкурса на "Кантус Фирмус"

В Националния радиоконкурс за млади инструменталисти премериха сили над 90 индивидуални участници и ансамбли от средните и висши музикални училища в България

Влюбени двойки ще се обяснят в любов един на друг с Писмата на Омар на сцената на Кино Кабана

Рене Карабаш ви кани на 24 септември на една различна, интимна премиера на най-новата си книга "Писма на Омар до бъдещата му съпруга"

Големият Стефан Мавродиев на среща с почитателите си

На 13 септември 2021 г. от 19 ч. на Камерна сцена "Славянска беседа".

Новият брой на списание "ЛИК" с премиера днес на "Аполония"

Събитието започва в 11.00 ч., в Sound Cafe, на ул. "Крайбрежна" 6

Фестивалът за улични изкуства 6Fest в Троян предстои на 4 и 5 септември с вход свободен

Очаква ни двудневен мултижанров уличен фестивал на централния площад "Възраждане" със съвременен цирк, куклен театър, огнени артисти, кокили, клоуни, музиканти и танцьори