Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Потопете се в акварелния свят на Петър Андреев

ГАЛЕРИИ

Потопете се в акварелния свят на Петър Андреев

Open Studio в галерия "Арт Маркони" - Варна

"Птица", акварел 30х20, Петър Андреев

Арт събитието във варненската галерия "Арт Маркони" е с участието на художника Петър Андреев. Open Studioto Ви очаква тази събота, от 14:00 до 17:00 часа, за да се срещнете с неговите акварели. Прелестното движение на четката по водната повърхност на хартията изкушава не малко творци. Всеки е опитвал в различни периоди в живота си рисуване с водни бои и вероятно затова тази техника е толкова подценявана. Малко автори са й останали верни и са успели да я подчинят на своите вътрешни пориви.

Петър Андреев, "Автопортрет"

Петър Андреев е от тези творци, които са създали с акварела трайна и силна връзка. Той не търси съизмерване, не се придържа към определена школа, за него ежедневното съприкосновение с белия лист е необходимост, начин на живот, избор, който осмисля живота му.

Петър Андреев, художник

Петър Андреев, художник

Петър Андреев, художник  

Темите му са всъщност цикли: пейзажите варират от любимите стари къщи, мостове, морски и разбира се Варна, с нейните знакови места; магията на голото женско тяло; стремителни ветроходи; серията кораби - ветерани от търговският ни флот; пъстротата на птичия свят ; благородната елегантност на конете; ефирната непринуденост на пеперудите; грациозната непредсказуемост на котките...Последната му серия е в унисон с годината на огнения петел. Взирам се в многобройните акварелни портрети на петли. Да, точно портрети. Всеки един е със своята подчертана индивидуалност и характер. Но при всички ярко личи онази вътрешна обсебеност от мисията, на която са се посветили - да оповестят раждането на деня. В трепета и на най-малкото перце се долавя онова съсредоточаване, събиране на цялата енергия и изтласкването й към мощното :"Куку-ригу". Денят не може да се случи без тяхната важна роля и петлите на Петър излъчват точно това самочувствие.

В съботния следобед ще се потопим в художествения свят на Петър Андреев. Не, това не е изложба - той ще донесе част от своята огромна колекция, която ще разпределим по теми, ще имате възможност да се поровите в купчинките акварелни рисунки, да поговорите с автора, да изпиете по чаша вино, да се заредите с красота и евентуално да отнесете късче от нея...

Ваня Маркова, Галерия "Арт Маркони"  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Да живееш с изкуството: Среща на опита и страстта в колекционирането

Международният колекционер Кристиан Каспар Шварм ви очаква на безплатен уъркшоп, който е кулминацията от пролетните събития на "Форум Колекционери" 2021

Гледайте "Джоконда" от Амилкаре Понкиели с незабравимата Гена Димитрова

Софийската опера отбелязва 80 години от рождението на незабравимата Гена Димитрова

"Извънредно Любовно" със Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова

Театрален отряд Сценична треска и Projector Plus ви очакват в Joy Station на 16 април

"Де е България?" - литература между глобално и локално

Дигиталното събитие ще се проведе на 22 и 23 април и е организирано от Национален център за книгата - НДК

Денят на унгарската поезия ще бъде отбелязан на 11 април в София

Денят на унгарската поезия се празнува в Унгария от 1964 г. на рождената дата на поета Атила Йожеф (1905-1937)

Талантливият виолончелист Атанас Кръстев ще бъде солист на Софийската филхармония на 8 април

Той ще замести френския виртуоз Огюстен Дюме, който не успя да пристигне в страната ни заради симптоми на коронавирус