Магията на акварела

Open studio с художника Петър Андреев (от 14:00 - 17:00 часа)

"Птица", акварел 30х20, Петър Андреев

Прелестното движение на четката по водната повърхност на хартията изкушава не малко творци. Всеки е опитвал в различни периоди в живота си рисуване с водни бои и вероятно затова тази техника е толкова подценявана. Малко автори са й останали верни и са успели да я подчинят на своите вътрешни пориви.

Петър Андреев, "Автопортрет"

Петър Андреев е от тези творци, които са създали с акварела трайна и силна връзка. Той не търси съизмерване, не се придържа към определена школа, за него ежедневното съприкосновение с белия лист е необходимост, начин на живот, избор, който осмисля живота му.

Петър Андреев, художник

Петър Андреев, художник

Темите му са всъщност цикли: пейзажите варират от любимите стари къщи, мостове, морски и разбира се Варна, с нейните знакови места; магията на голото женско тяло; стремителни ветроходи; серията кораби - ветерани от търговският ни флот; пъстротата на птичия свят ; благородната елегантност на конете; ефирната непринуденост на пеперудите; грациозната непредсказуемост на котките...Последната му серия е в унисон с годината на огнения петел. Взирам се в многобройните акварелни портрети на петли. Да, точно портрети. Всеки един е със своята подчертана индивидуалност и характер. Но при всички ярко личи онази вътрешна обсебеност от мисията, на която са се посветили - да оповестят раждането на деня. В трепета и на най-малкото перце се долавя онова съсредоточаване, събиране на цялата енергия и изтласкването й към мощното :"Куку-ригу". Денят не може да се случи без тяхната важна роля и петлите на Петър излъчват точно това самочувствие.

В съботния следобед ще се потопим в художествения свят на Петър Андреев. Не, това не е изложба - той ще донесе част от своята огромна колекция, която ще разпределим по теми, ще имате възможност да се поровите в купчинките акварелни рисунки, да поговорите с автора, да изпиете по чаша вино, да се заредите с красота и евентуално да отнесете късче от нея...

Ваня Маркова

Галерия "Арт Маркони"

Петър Андреев, художник

 

1/1