Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

От Малага до Виена, през София - 100 творби на знаменитите Санча

ГОЛЕМИТЕ ФАМИЛИИ В ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО

От Малага до Виена, през София - 100 творби на знаменитите Санча

Националната галерия представя четирима от фамилията, уникално свързани с България

Худ. Хосе Санча /Снимка: Национална галерия/

От 5-и юни до 7-и юли Националната галерия ще представи изложбата "От Малага до Виена, минавайки през София", с творби на знаменитата фамилия от художници Санча, житейския път на част от които минава през България. Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова.

Откриването е на 5 юни, сряда, 18.30 часа, в Двореца, пл."Княз Александър I" в столицата.

"За малко повече от век, разказва проф. Джурова, от фамилия Санча са излезли близо двадесет художници. От тях четирима са свързани чрез своята житейска съдба и изкуство с България: Франсиско Санча, Хосе Санча, Алисия Санча-Нахтигал и Бенямин Нахтигал.

Изложбата се осъществява със съдействието на Испанския институт "Сервантес" в София, на Австрийското посолство в София, на други културни институции, творци и приятели. В нея са включени близо сто творби на четиримата автори, които са притежание на Алисия Санча, подбрани от фондовете на Националната галерия и на Софийската градска художествена галерия, както и от лични колекции на приятели и близки.

Независимо че някои от членовете на фамилията Санча никога не са се срещали лично, в изложените в Национална галерия/Двореца творби може да се проследи приемствеността в тяхното творчество, да се види, че обичта към изобразяваното се е предавала от поколение на поколение, от Франсиско на Хосе, от него на Алисия, а от нея на Бенямин", уточнява проф. Аксиния Джурова.

ФРАНСИСКО САНЧА И ЛЕНГО (1874-1936) е известен испански художник, пейзажист, портретист, илюстратор и карикатурист. Роден е в Малага, Испания - родният град и на Пабло Пикасо, с когото го свързват дългогодишно житейско и творческо приятелство, както и съвместни изяви в Малага, Париж и Лондон. В края на живота си, в отговор на журналистически въпрос за това кои са любимите му художници, Пикасо отговаря: "Микеланджело (Мигел Анхел) и Пако Санча". Франсиско е работил и с Федерико Гарсия Лорка като сценограф. Творческа дружба го е свързвала с Валтер Сикерт и Тулуз Лотрек.

"Ричмонд Парк", 1922 г., худ. Франсиско Санча /Пако Санча/ Снимка: Национална галерия

Реклама след 7-ми параграф

Над 900 от творбите на Франсиско Санча се съхраняват в Музея АВС в Мадрид, а други - в музеите "Прадо" и "Кралица София". В изложбата са включени негови пейзажи и рисунки, свързани със събитията в България през първите десетилетия на ХХ век, както и карикатури за сатирични издания, правени с по-малкия му брат Томас Ленго.

Сред българската общественост най-известен е ХОСЕ МАРИЯ ДЕ САНЧА И ПАДРОС (1908 - 1994), роден в Сан Лоренсо де Ескориал, Испания. Той е син на Франсиско Санча. Майка му - Матилдe Падрос, е първата жена в Испания доктор по философия и литература. Когато Хосе е 4-годишен, семейството му се премества в Лондон, където той расте сред известни творци и интелектуалци. През 1923 г. се завръща в Испания, а през 1930 г. прави първата си самостоятелна изложба в Мадрид. Получава стипендия и шест години се обучава и работи в Париж и Лондон. Връща се в Испания през 1936 г. и се включва във въоръжените сили на Републиката по време на Гражданската война. След 1939 г., с идването на режима на Франко, е принуден заедно със свои сънародници да замине за Москва, където рисува украсата на училища, в които учат испански емигранти, създава декори за "Циганката" на Мигел де Сервантес, негови картини са откупени от Музея за западно изкуство. През 1940 г. сключва брак с Анелия - дъщеря на българския писател Людмил Стоянов, която по това време следва в Москва. Като доброволец в Испанския батальон, Хосе участва в отбраната на Ленинград по време на Великата отечествена война.

Хосе Санча /Снимка: Национална галерия/

След края на войната Хосе Санча е изпратен в Мексико като "секретен сътрудник", с кодовото име Рембранд, за подпомагане борбата на мексиканците при евентуална световна социалистическа революция. По-късно живее със семейството си в Лондон, а след екстрадирането от Англия на участниците в Испанската съпротива, през 1947 г. се озовава в България, заедно със съпругата и сина им Алaн, роден в Москва. През същата година Хосе Санча прави първата си самостоятелна изложба в България, предимно с пейзажи от Мексико. През 1950 г. в София се ражда и дъщеря му Алисия. Престоят на Хосе Санча в България през 50-те години на миналия век е свързан с изработването на проекти за плакати и с илюстрирането на книги за деца.

Хосе Санча е сред основателите на Сатиричния театър и е автор на неговото лого - "Кукерчето с камшика". Работи и за Народния театър. В декорите си той вкарва елементи на условност и сценична семплост, резултат от детските му възприятия, повлияни от декоративността на Пикасо.

Хосе Санча е свързан и с първите стъпки на българското кино. Работи с едни от най-изявените му творци като Боян Дановски, Захари Жандов, Валери Петров и Анжел Вагенщайн.

Филмът "Звезди" (1959) - копродукция на България и Германската демократична република, по сценарий на Анжел Вагенщайн, с режисьор Конрад Волф и художник Хосе Санча е отличен на кинофестивала в Кан през 1959 г.

По време на снимките на този филм и след това живее със семейството си в Източен Берлин, с надежда да получи паспорт от испанското посолство в Западен Берлин и да се върне в родината. Това успява да направи едва през 1963 г. В Испания живее и твори до кончината си през 1994 г. Последната му самостоятелна изложба там е през 1995 г.

Алисия Санча /Снимка: Национална галерия/

В картините и рисунките на Хосе Санча трудно ще открием премеждията, през които преминава художникът в житейския си път. Какъвто и пейзаж да рисува, той напомня Испания, картините му излъчват примирение пред болката и отказ от разплата. Тази негова позиция намира като че ли най-точно обяснение в казаното от дъщеря му Алисия:

"Баща ми много лесно ставаше щастлив. Ако види хубав човек, или нещо вкусно за ядене, или как слънцето грее, това му стигаше. Не му трябваше много, за да се чувства добре."

Чрез настоящата експозиция любителите на изкуството ще си припомнят модерния рисунък и лиричния стил, характерен с особената празнота на пейзажа, в който художникът оставя една оголеност, изчистена от детайли.

АЛИСИЯ ХОСЕ САНЧА-НАХТИГАЛ е родена в София. Следва сценография и живопис в Берлин при проф. Петер Янсен. Живее във Виена като свободен художник. Съпругът ѝ Хелмут Нахтигал е бил юрист. Има двама синове, Аарон и Бенямин. Бенямин Нахтигал е художник.

Алисия Санча работи в сферата на живописта, рисунката, илюстрацията, сценографията и компютърната графика. Нейни творби са представяни в изложби във Виена, Мадрид, Грац, Инсбрук, Клагенфурт. За първи път прави изложба в София (галерия "Арте", 2017) под наслов: "Музика за птици, или когато абсурдът стане действителност". В нея със своите пейзажи ни връща към градината на Рая (Едем) - градината, която всеки човек носи в себе си.

Худ. Алисия Санча /Снимка: Национална галерия/

В настоящата изложба Алисия обръща кода. Ако в предишния ѝ цикъл "Музика за птици" човекът свиреше в градината за птиците, персийският килим бе постлан на тревата в градината и така тя прехвърляше своя домашен рай сред природата, сега пауни, славеи, врабчета, маймуни, магарета и други животни са населили интериора, за да го превърнат в земен рай.

БЕНЯМИН ХЕЛМУТ НАХТИГАЛ е най-младият представител на фамилията Санча. Роден е във Виена през 1988 г. През 2015 г. завършва Университета за приложни изкуства във Виена, специалност "Графика". От 2011 г. редовно участва в групови и самостоятелни изложби във Виена и Грац. През 2012 г. получава наградата "Артист на годината" на Австрийското национално радио.

Творба на Бенямин Санча /Снимка: Национална галерия/

За неговите творби Гюнтер Оберхолензер отбелязва:

"Без уважение, но с много любов към материала, Бенямин усвоява техниката на керамиката и изобретява един странен и куриозен свят от фигури. Изработката и съдържанието им е нахално и безсрамно и много далеч от сладко-кичозната керамика на художествения занаят. Фигурите му с лимонова, или артишокова глава в неговата инсталация разказват за униформеността и изолацията на нашия мултимедиен свят. Потискащи, но не без хумор реализирани, тези теми откриваме и в големите сюрреалистични рисунки на Бенямин".

Снимки: Национална галерия

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Вкусът на Африка" завладява Столичната библиотека в концептуален концерт на 22 март

Фокусът на второто мултикултурно събитие от "Заслушай се" са новите светове, които разкриват книгите и музиката

"Полет отвътре": Български музиканти свирят в памет на Румен Тосков и Васил Пармаков

Събитието е на 23 март в Софийската градска художествена галерия

Радиосимфониците и Виви Василева заедно на Мартенски музикални дни на 20 март

В Доходното здание те ще изпълнят за първи път пред русенска публика "Оракул" - концерт за перскусии и оркестър от каталунския композитор Ориол Крушен

Актьори посвещават представление на 75-годишнината на своя колега Стефан Попов

На големия български актьор е посветено представлението "Задушница - една възможна импровизация" по Адам Мицкевич тази вечер, съобщават от театър - лаборатория "Алма алтер"

"American Art" на "Оборище" 5 София

Експозицията може да бъде разгледана в периода от 24 март 2023 г. до 15 април 2023 г. вкл., с вход свободен

Вижте изложбата на Mina Sawopo The Beggars - "Просяците"

От 25 март до 6 април 2023 в Cryptid Art Space