Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Огромният потенциал на културното ни наследство - конкурс-изложба във VIVACOM Art Hall

Огромният потенциал на културното ни наследство - конкурс-изложба във VIVACOM Art Hall

Младите надежди на българската архитектура представят своите дипломни проекти на тема "Опазване на архитектурното наследство"

На 31 януари (вторник) в 14:00 ч. в столичната галерия за съвременно изкуство и култура VIVACOM Art Hall ще бъде открито четвъртото издание на Националния конкурс-изложба на Дружество "Архитектурно наследство", представящ оригинални проекти на дипломанти от четирите архитектурни факултета в България.

Специални гости ще бъдат инж. Габриеле Роско и арх. Моника Сорти от Италия, които ще изнесат презентации за методология на укрепването на историческите сгради и за паметниците на културата като взаимодействие между архитектура, природни елементи и мисловно пространство. Денят ще завърши с дискусия на тема "Образователните подходи за опазване на архитектурното наследство в българските университети".

На 3 февруари (петък) в 18:00 ч. ще се проведе церемонията за награждаване на победителите в IV национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство.

В рамките на конкурса дипломанти от четирите архитектурни факултета у нас представят свои концепции за консервиране, реставриране и адаптиране на обекти от недвижимото културно наследство на България. Посетителите на галерията ще могат да разгледат проектите на участниците, сред които има оригинални предложения и концепции, свързани с Царското казино в гр. Вършец, Къщата с чемширите в гр. Варна, Софийската митница, парка "Врана", банята в "Овча Купел" и редица други обекти, представящи културното ни богатство.

"Опазването на паметниците на културата е дейност от обществено значение и влияние върху всеки от нас. Нека напомним, че две от най-обсъжданите теми в сферата на културното наследство от изминалите години (Тютюневите складове в гр. Пловдив и Захарна фабрика в гр. София) бяха застъпени в дипломни проекти от предишни издания на конкурса на ДАН" - казват организаторите на събитието, сред целите на което е както поощряването на бъдещите професионалисти, така и разширяването на обществения дебат относно бъдещето на нашето културно наследство и връзката на гилдията с институциите, представители на строителния бизнес и местната власт.

Проектите на младите дипломанти, участващи в IV Национална изложба-конкурс на тема "Опазване на архитектурното наследство", могат да бъдат разгледани до 4 февруари 2017 г. във VIVACOM Art Hall на ул. "Ген. Гурко" №4. Съорганизатори на събитието са сдружение "Творческа мрежа за културното наследство" и VIVACOM Art Hall.

Повече информация за Дружество "Архитектурно наследство" и дейността му ще откриете на адрес www.danbg.com и ТУК

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Веселият празник на живота в "Карнавална нощ" по Шекспир в НАТФИЗ

"Зад всеки ъгъл се крие изненада, която често е заложена от собствените ни стремежи и мечти. Докато близки се губят в житейската буря, шансът събира непознати, за да ги остави завинаги заедно", коментира режисьорката Людмила Стоин

Петима художници ще се борят за Националната награда за живопис на името на Майстора

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година

Започна националният конкурс за българска драматургия "Иван Радоев"

Конкурсът е явен и в него се състезават автори на текстове за драматичен и куклен театър

Живко Иванов подреди традиционно изложба в Бургас за Ивановден

"Аз работя всеки ден, не мога без празното платно в ателието ми. Почвам да работя и изведнъж картината ме води, не аз нея”, споделя художникът

Европейско кино за учащи продължава онлайн и през януари 2021

Ученици и студенти имат възможност да гледат ключови творби на европейското и независимото кино, свободно и онлайн

Балет "Арабеск" представя атрактивния спектакъл "Лешникотрошачката"

Съвременната танцова приказка за деца и възрастни можете да гледате на 10 януари от 17.00 часа на сцената на Музикалния театър