Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Лудо младо" - авторски спектакъл на Деси Добрева сред акцентите в НДК

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

"Лудо младо" - авторски спектакъл на Деси Добрева сред акцентите в НДК

Impressio представя културните събития в Двореца в седмицата: 7 - 13 май 2018

НДК (Снимка: НДК)

7 май /понеделник/

На 7 май (понеделник) от 18:00 ч. в Литературен клуб "Перото" е представянето на новата книга "Рицарски доспехи и голи охлюви" от Георги Б. Геров. "Обикновено светът нахлува в нас през пукнатините ни, през белезите ни, през раните ни. Георги Б. Геров знае това и изследва тъкмо тази тема в новия си сборник с разкази "Рицарски доспехи и голи охлюви". Прави го с вещина и любопитство. И читателят ненадейно се оказва побратимен с тези наглед съвсем обикновени герои, живеещи в тези наглед съвсем обикновени истории, където силата и слабостта често сменят местата си, а четенето се превръща в израстване",пише писателят Деян Енев за новата книга на Георги Б. Геров.

От 20:00 до 22:00 часа на 7 май в Литературен клуб "Перото" ще има затворено за посетители събитие.

8 май /вторник/

Още

Деси Добрева с авторски спектакъл "Лудо младо" в НДК

Деси Добрева с авторски спектакъл "Лудо младо" в НДК

Уникалният авторски концерт-спектакъл "Лудо Младо" на певицата Деси Добрева е от 20:00 часа на 8 май в зала 1 на НДК. Ангелогласната и винаги усмихната изпълнителка Деси Добрева работи по този свой амбициозен проект повече от година и е подготвила ефектно мултимедийно шоу, което не отстъпва и на най-големите международни продукции.

В зрелищния спектакъл ще се включат и много музиканти и танцьори - трупата на Нешка Робева, брас-бендът на Мишо Йосифов, Стоян Янкулов-Стунджи, Косьо Цеков от ФСБ, Нено Илиев, водещи фолклорни виртуози, народен хор и духов оркестър в една уникална смесица на стилове, събрана в неповторимо музикално-танцово шоу. Почитателите на Деси Добрева ще видят на сцената в зала 1 любимката си в една съвсем нова светлина - такава, каквато не са я виждали никога досега и със сигурност ще останат очаровани от нейния концерт-спектакъл, подготвен с много любов за зрителите.

ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ

36 маймуни на 08 май | вторник| 19:30 ч.

Автори: Здрава Каменова и Гергана Димитрова, съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева, асистент на резиденцията: Екатерина Чокова, сценограф: Елена Шопова, видеоартист: Петко Танчев, музикант: Павел Терзийски, режисьор: Гергана Димитрова, асистент: Екатерина Чокова.

Екип за пърформанс-четенето: с участието на: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев, Владимир Димитров

Литературен клуб "Перото" - НДК (Снимка: НДК)

Новото издание на излязлата от печат книга на проф. Камелия Николова "Българският театър след 1989 и новата британска драма" ще бъде представена в Литературен клуб "Перото" на 8 май от 18:00 часа. Книгата е първото монографично историко-теоретично изследване на развитието на съвременния български театър.

 9 май /сряда

/Връчването на Националната литературна награда за български роман на годината на Националния дарителски фонд "13 века България" ще се състои на 9 май (сряда) от 18:00 часа в Литературен клуб "Перото" в НДК. Националният дарителски фонд "13 века България" вече обяви 6-е книги на изминалата година, номинирани за престижното отличие. Това са "Катафалка, два носорога" на Петър Крумов ("Колибри"), "Невидими" на Наталия Делева ("Жанет 45"), "Пътят към Тива" на Яница Радева ("Парадигма"), "Фини прахови частици" на Ангел Игов ("Жанет 45"), "Хавра" на Захари Карабашлиев ("Сиела") и "Чамкория" на Милен Русков, отново издадена от "Жанет 45". Тази година журито е в състав Владимир Зарев ― председател, проф. дфн Амелия Личева, доц. д-р Борис Минков, Марин Бодаков и доц. дфн Пламен Дойнов.

10 май /четвъртък/

Още

Звездата на Болшой Михаил Лобухин гостува в София с балетния спектакъл "Amore"

Звездата на Болшой Михаил Лобухин гостува в София с балетния спектакъл "Amore"

На 10 май (четвъртък) от 20:00 ч. в зала 1 на НДК е премиерата на новия изключително интересен и оригинален спектакъл "Amore", реализиран благодарение на суперзвездата на руския балет и "Болшой Театър" - Светлана Захарова. Идеята обединява три произведения от трима различни хореографи, а на прима балерината ще партнират трима талантливи танцьори от "Болшой театър". Абсолютно различни като музикален съпровод, хореография и настроение, всички тези представления са свързани в едно - думата "Amore" (любов). На сцената Светлана Захарова ще блести редом с талантливото съзвездие от танцьори: Михаил Лобухин, Денис Родкин и Денис Савин.

KNUSA/ INSERT COINS И КОНЦЕРТ НА ЛУИС ЮКЕР | Швейцария

Международната програма "Мигриращото тяло" на ДНК

10 май | четвъртък | 19:30 ч. и 11 май | петък | 19:30 ч.

Спектакъл | изложба | концерт - хореография и изпълнение: Синди Ван Акер,  фотографии: Кристиан Луц, музика: Мика Ваиньо, родукция: Tutu Production | CieGreffe, концертно изпълнение: Луис Юкер.

Knusa/Insert Coins представлява удивителен диалог между двама артисти и две изкуства. Танцът актуализира спомените от фотосите - дори и ако те са в съседното помещение - като извиква това, което е останало у нас, от изложбата. Фотографиите на Луц вдъхновяват движенията, а танцът от своя страна ги зарежда до степен, в която може да се каже, че разгръща силата на образите. Knusa/Insert Coins е нов вид представление, което съчетава танца и фотографията, всяко със своята характерност и собствено място. Събрани заедно, те произвеждат изкуство не като коментар на реалността, а като сингуларно и специфично преживяване, което уголемява човешкото време, което чрез приглушена и дискретна виталност, пресича и свързва три исторически епохи - минало, настояще и бъдеще.

Луис Юкер пее и крещи, пише музика за албуми и театрални постановки, прави култови записи на собствените си изпълнения, както и на други indie музиканти, свири в клубове, частни домове, скуотове, музеи, фестивали, създава груби инструменти, машинарии и пространства за своята lo-fi музика. Организира събития, концерти и партита, за да промотира ексцентрична култура и музика от душата.

Представянето на книгата "Малка книга за възстановителното правосъдие" от Хауърд Зер е от 19:00 часа на 10 май (четвъртък) в Литературен клуб "Перото".

Един от най-добрите британски комедианти - Омид Джалили, идва на живо в София със своето невероятно стендъп комеди шоу - Schmuck for a Night. Комедийният спектакъл с участието на световноизвестния актьор и стендъп комедиант Омид Джалили е на 10 май от 20:00 часа в зала 11 на НДК (кино "Люмиер Лидл"). Сред постиженията му са участия в редица холивудски филмови продукции, както и в продукции на Уест Енд, той е много добре познат на британската публика и от телевизионните си изяви, отбелязват от Комеди клуб София.

11 май /петък/

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" (Снимка: Личен архив Стоян Янкулов-Стунджи)

Една от най-успешните банди на българската лайв сцена - Стефан Вълдобрев & Обичайните заподозрени, ще изнесе своя първи концерт в зала 1 на НДК, на който ще събере хилядите си фенове, за да сподели с тях една специална вечер. Голямото събитие, с което групата дава старт на лятото, е на 11 май от 20:00 часа в зала 1 на Националния дворец на културата. Обичайните заподозрени се отправят към това ново предизвикателство в състав: Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко, Иван Лечеви Мирослав Иванов. На сцената ще прозвучат парчета като "По-полека", "Холивуд", "Рай", "Към", "Едно", "Тази песен не е за любов", "Фойерверк", "Аз ли съм или не съм", "Бряг с цвят най-зелен", "Сняг над Сахара", "Хромозоми", "Обичам те, мила" и много други.

Още

Изживяванията на Аза и отраженията им в два танцови спектакъла в театър Азарян

Изживяванията на Аза и отраженията им в два танцови спектакъла в театър Азарян

Два вълнуващи танцови спектакъла с фокус върху индивидуалните изживявания на човека и тяхното влияние в настоящето ще бъдат представени в общ проект на 11 май от 18:30 часа в Театър Азарян. "Palace." ("Дворец.") разглежда темата за спомените, разказани и показани в съвремието ни, и как те действат в настоящето едновременно като товар и облекчение. Хореограф на спектакъла е Ребека Марголик от Ню Йорк, която публиката на Театър Азарян вече видя през април като хореограф и артист във въздействащия спектакъл "birds sing a pretty song". Вторият спектакъл "I Identify" ("Аз се определям") е с хореограф Живко Желязков. Спектакълът поставя въпроса за автентичността на собственото "аз" в епохата на късния капитализъм.

"Българистиката в Европа - настояще и бъдеще", е темата на конференцията, която ще започне на 11 май от 13:00 часа и ще продължи до 17:30 часа в Литературен клуб "Перото". Форумът се организира от Института за литература при БАН. Събитието е затворено за посетители.

Представянето на българското издание на книгата "Тайният дневник на Хитлер" от гръцкия писател Харис Влавианос е на 11 май (петък) от 19:00 ч. в Литературен клуб "Перото". "Тайният дневник на Хитлер" е фикционално произведение, което се основава на точни исторически и биографични факти: започва от деня на арестуването на Хитлер след неуспешния Бирен пуч в Мюнхен през ноември 1923 г. и приключва през декември 1924 г., когато той е освободен след амнистия. Както самият автор определя творбата си, това е измислен, "повествователен документ". Историческата фактология, свързана с метежа срещу Ваймарската република, изпълва всяка страница на книгата на Влавианос. Но романът е преди всичко оригинален опит да се проникне в мрака на "века на крайностите", във вътрешния свят на диктатора, в тайните лабиринти на личността му.

12 май /събота/

Приказният спектакъл "Кралят Елен" ви очаква на 12 май (събота) от 19:00 ч. в Театър Азарян. Негов автор е младата режисьорка Анастасия Събева, която е събрала осем съвсем млади актьори. Един спектакъл, който ни подсеща, че улисани в бита, грижите и ежедневните трудности забравяме поезията и романтиката на живота!

"Българистиката в Европа - настояще и бъдеще", е темата на конференцията, която ще се проведе на 12 май от 9:30 до 17:30 часа в Литературен клуб "Перото". Форумът се организира от Института за литература при БАН. Събитието е затворено за посетители.

Годишният концерт-спектакъл на Танцова формация "Софистик-живо" със стиховете на Симеон Аспарухов ще бъде представен на 12 май 2018 г. от 18:30 ч. в зала 11 на НДК (Kино "Люмиер Лидл"). Репертоарът на Формацията е изключително богат и многообразен, а мисията на "Софистик-живо" е чрез изкуството всеки, носещ любов към танца в сърцето си, да има възможност да открие и развие своя талант, като се потопи във вечната магия на танца.  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За 13-та година фестивалът "Опера в парка" ще стартира на 25 юни

Събитието е в парка на Военна академия "Г. С. Раковски"

Шаржове на най-известния руския политически карикатурист Сергей Елкин – на всички дигитални платформи на БНР

Първата карикатура за кризата в България, събра няколко хиляди преглеждания

Анника Липсиус и диалогът на формите

Откриването е на 20 юни, 17.00 часа, изложбата ще продължи до 30 юни 2022 г.