Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Концертът на Кралския концертгебау оркестър- сред акцентите в НДК тази седмица

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

Концертът на Кралския концертгебау оркестър- сред акцентите в НДК тази седмица

Impressio представя културните събития в Двореца в седмицата: 25 юни - 1 юли 2018

Предстоящи събития в НДК

(25 юни - 1 юли 2018)

25 юни | понеделник | 20:00 ч.

"Гилгамеш"

ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

Представлението "Гилгамеш" е част от програмата на фестивал "Етюди и приятели"- трето изданиe. Постановка и сценарий: Елена Панайотова; музика: Асен Аврамов; костюми: Юлияна Войкова-Найман; хореография: Росен Михайлов; асистент режисьор: Красимира Дуковска.

В ролите: Антоанета Петрова, Ася Иванова, Ралица Стоянова, Росен Михайлов, Росица Гевренова и студентите дипломанти по актьорско майсторство: Десислава Вулева, Илияна Крушева, Красимира Дуковска, Кристина Нацева, Стефани Алдимирова, Кристиян Гочев, Никола Братунов и Тодор Атанасов.

Спектакълът "Гилгамеш" е вдъхновен от едноименния шумеро-акадски епос, който се счита за най-древното предание в човешката история. Епосът тълкува екзистенциалната тема за постигане на безсмъртие и освобождаване на живота от предопреленост. Спектакълът разказва за вечните теми: любов; приятелство; дълг и смърт, като предлага един неочакван театрален език, между танца и операта, между приказката и философската притча.

Продуценти: НБУ, Университетски театър и Сдружение "Театър Студио-Персона".

26 юни /вторник/

Концертна вечер с премиерни кратки хореографии

26 юни | вторник | 20:00 ч.

ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

В програмата: Александар Георгиев (Македония/БГ) и Дарио Баррето Дамас (Испания) "Моonlight", Антония Докева "Maternità" , Ани Колиер и приятели, Ангелина Гаврилова и Филип Миланов "Split", Галина Борисова "Това е всичко", Цвета Касабова "Beginnings".

"Моonlight" ще има самостоятелна премиера през есента на 2018 г.) Хореография: Александар Георгиев и Дарио Баррето Дамас/. Изпълнение: Александар Георгиев и Жана Пенчева. Сътрудник на визуализациите: Франческо Визоне Диаз.

"Мисля, че си мислиш, че мисля за теб, когато си мислиш, че си мислиш за мен и това е толкова готино. И понякога мисля, че мислите за мен, докато мислите, че мислите, че мисля за вас. Това дори е толкова страхотно".

"Split"

Хореография: Ангелина Гаврилова и Филип Миланов.

Участват: Елизабет Якимова, Мария Касабова и Петя Колева.

Студено, динамично и забързано трио, фокусиращо се върху взаимното привличане и отблъскване между телата на изпълнителите.

"Това е всичко"

Идея: Галина Борисова, изпълнение: Александра Спасова; звук: Емилиян Гацов/Елби "Мълчание и после. Нямам повече никакво понятие за това, което ми се струваше, че зная или очаквам да видя отново. А тя, откъде идва, тази литература? Oбичам отворените книги. Ето това е всичко." Маргьорит Дюрас.

"Maternità"

Хореография: Антония Докева. Музика: A Filetta

Участват: Ангелина Гаврилова, Таня Кацарова, Елизабет Якимова

"Само една жена съществува в този живот - една жена с безброй лица." Никос Казадзакис

Цвета Касабова "Beginnings"work in progress се занимава с непознатите и повтарящи се модели в нашия живот

Цвета Касабова е български хореограф, дизайнер на костюми и инсталационен изпълнител, една от наградените "25 to watch" през 2012г. от Dance Magazine. През различно време е била гимнастик, физик, метеоролог. Цвета, заедно с нейните приятели Джош и Лора, са инициатори на ново пространство за представяне на артистични работи в Детройт - АНДИ.

Ани Колиер и приятели

"костюм ТАНГО в три части". Изпълнение: Мария Гезенчова

"БАЛЕРИНА палци Шопен". Изпълнение: Веса Тонова

"започнато и може би завършено". Изпълнение: Ани Колиер

Ани Колиер е хореограф, танцьор, продуцент и основател на фондация ЕТЮД. Живее и работи в САЩ от 1990 г. Завършва Балетното училище в София. Танцува с Държавен музикален театър и балет "Арабеск" и е позната на българската публика от завръщанията й в родината, където представя спектакли в НДК, Национална Софийска опера и театър "София". През последните години се занимава с видео, фотография и дигитални колажи. Участва в изложби в САЩ и България и е била гост фотограф за трупите Марк Морис Данс къмпани, Гелси Къркланд академия, Дейвид Дорфман Данс, Марта Греъм и др.

Концертната вечер е част от програмата на фестивала "Етюди и приятели".

27 юни /сряда/

Още

"Симфония на хилядата" от Малер закрива Европредседателството

"Симфония на хилядата" от Малер закрива Европредседателството

На 27 юни в зала 1 на НДК ще прозвучи една от най-великите симфонии на всички времена - Симфония №8 на Густав Малер. Музикалното произведение е създадено за многобройни състави - оркестър, хор и солисти, и затова е наричано "симфония на хилядата". Огромният му мащаб е причината да не се изпълнява често в България, независимо че често фигурира в репертоара на световните класически сцени. За последен път в София Симфония №8 е звучала през далечната 1991 година, а обединяващото с предстоящото й изпълнение е, че пред диригентския пулт отново застава маестро Емил Табаков.

27 юни | сряда | 20:00 ч.

Shamebox

ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

Национална награда ИКАР 2018 за съвременен танц и пърформанс

Идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер; музика: Емилиян Гацов - Елби; консултанти: Нели Митева и Мира Тодоров; Благодарности на Елена Фото.

Продукция на Б brain С store П project и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс; Фотограф: Боряна Пандова

Още

Танцовият спектакъл "Съвършено розово" - с премиера в НДК

Танцовият спектакъл "Съвършено розово" - с премиера в НДК

В "Shamebox" Ива Свещарова и Вили Прагер подхождат към сцената като пространство, неизменно съдържащо в себе си риск от чувството за срам. Доколко той се състои в самото излагане на показ на самите изпълнители пред зрители? Коя е първосцената на културата на срама? Дали новопородилата се анонимна дигитална интимност не е и сцена за освобождаване от нейните "норми"? Двамата артисти отварят "кутията на срама", за да я изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от дръзко любопитство. Инфантилните желания преминават в обезопасените виртуални кутии, които онлайн пространството предлага. Там играта продължава често по провокативен, но и гротесково смешен начин. Колко далече може да стигне всичко това?

Представлението е част от програмата на фестивала "Етюди и приятели" - трето издание.

28 юни /четвъртък/

Balkan Fashion Week 2018 #MetropolitanEdition се завръща с ново издание от 25 до 28 юни. В крак с последните модни тенденции престижното модно събитие ще се състои на едни от най-красивите и впечатляващи локации на открито, в сърцето на нашата столица. Събитието е част и от културната програма на международния дигитален фестивал Webit.Festival Europe 2018 и се организира с подкрепата на Столична Община. На 28 юни от 11:00 до 17:00 часа Литературен клуб "Перото" ще е домакин на инициативата Fashion Talk Day, в рамките на която Balkan Fashion Week организира лекции, уъркшопи и нетуъркинг за модни дизайнери и студенти.

29 юни /петък/

Още

Легендарният ансамбъл "Александров" с турне в България

Легендарният ансамбъл "Александров" с турне в България

Юбилейният концерт на прочутия Ансамбъл "Александров" е на 29 юни (петък) от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Академичният ансамбъл за песни и танци на Руската армия "Александров" отбелязва 90 години от създаването си с турне в много европейски страни. Концертите ще представят най-популярния репертоар от руски народни и военни песни и народни танци.

На 29 юни от 19:00 часа в зала 11 на НДК (кино "Люмиер Лидл") ще се състои концертът на турския музикален ансамбъл "Тюмата". Ансамбълът е с над 40-годишна история, която е неразривна част от популяризирането на древната музикална и танцова суфи традиция. Музикантите от "Тюмата" изпълняват традиционната суфи музика на класически инструменти.

 30 юни /събота/

Още

Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам с Веско Ешкенази с концерт в НДК

Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам с Веско Ешкенази с концерт в НДК

За първи път в 130-годишната си история Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам  ще гостува в София. Концертът на легендарния оркестър е на 30 юни от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Солист на вечерта ще бъде световноизвестният цигулар Веско Ешкенази, който от 18 години е концертмайстор в кралския оркестър. Диригент на концерта ще е маестро Даниеле Гати. Концертът на водещия европейски и световен оркестър е част от турнето "Кралският Концертгебау оркестър среща Европа", включващо концерти в 28 европейски държави.

MegaDojo Sofia 2.0 - забавен тех ден за деца - 30 юни (събота) от 10:00 до 15:00 часа в зали 7, 8 и 9 в НДК. MegaDojo Sofia 2.0 е тех събитие за деца, което официално отбелязва закриването на Българското председателство на съвета на ЕС. Събитието е организирано от CoderDojo България и ДНК и се осъществява изцяло от доброволци.

Входът е свободен, но само след предварителна регистрация на https://www.megadojo.org/, до изчерпване на свободните места. MegaDojo Sofia 2.0 e подходящо за деца между 7 и 13 години, техните родители и учители, които са готови да прекарат един вълнуващ ден, изпълнен с технологии, предизвикателства, креативност и забавление.

На 30 юни от 17:00 до 23:00 часа в Литературен клуб "Перото" ще има затворено събитие.

1 юли /неделя/

Още

"Музиката на Западните Балкани" ще отбележи края на Европредседателството

"Музиката на Западните Балкани" ще отбележи края на Европредседателството

На 1 юли, когато Австрия вече ще е поела Председателството на Съвета на ЕС, София изпраща символично послание да бъде продължен един от основните приоритети на Българското председателство - европейската интеграция на Западните Балкани. Това ще се случи с концерт под надслов "Музиката на Западните Балкани". Събитието ще се проведе в парка зад НДК - новата открита сцена на Двореца от 19:00 ч. Достъпът до него е безплатен, а музиката ще бъде в изпълнение на формацията Western Balkans Band BG, създадена от емблематичния музикант Теодосий Спасов. Преди нея на сцената ще се качат музикантите от Спектрум и 4th Edition.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За 13-та година фестивалът "Опера в парка" ще стартира на 25 юни

Събитието е в парка на Военна академия "Г. С. Раковски"

Шаржове на най-известния руския политически карикатурист Сергей Елкин – на всички дигитални платформи на БНР

Първата карикатура за кризата в България, събра няколко хиляди преглеждания

Анника Липсиус и диалогът на формите

Откриването е на 20 юни, 17.00 часа, изложбата ще продължи до 30 юни 2022 г.